недеља, 27. новембар 2016.

Filmski tag ( Movie Time Tag )



Ovaj tag sam najpre videla kod Sare, a kasnije i kod Katarine, doduše malo modifikovan, od koje sam ga i preuzela. Često imam problem kada treba da odgovorim na pitanja tipa omiljeni film ili knjiga ili kada je bilo kakva vrsta nabrajanja u pitanu, jer se upravo tada desi da mi mozak zablokira, ali ću se potruditi da ovog puta osmislim raznovrsne i zanimljive odgovore. Imam utisak da bi ovaj tag bilo dobro uraditi i u retro izdanju, tipa filmovi pedesetih ili osamdesetih, jer prosto ne mogu sve da obuhvatiim jednim pitanjem, ali ću se sada uglavnom držati savremenih filmova. Pa da počnemo.


1. Omiljeni film svih vremena?


Pobogu, kao da moram da izaberem omiljeno dete. Nemoguća misija, ali izdvojiću filmove, koji su na neki način ostavili trag u mom životu, a to su Dirty Dancing, Moulin Rouge, The Barber of Siberia, Pillow Talk, Dracula, The Lord of the Rings: The Fellowship of Ring, The Prestige, Abre Los Ojos, La Fille Sur le Pont, Leon, The Green Mile, The Pianist, Back to the Future, The Last Unicorn... Ovo su naravno samo neki, koji su mi prvi pali na pamet, verovatno sam većinu izostavila.



2. Omiljena filmska scena?


Bukvalno u svakom od filmova, koje sam prethodno navela imam neku omiljenu scenu, na primer u "Sibirskom berberinu", scena kada Andreja, koga šalju sa ostalim zatvorenicima vozom u Sibir, ispraćaju drugovi i pesmom pokušavaju da pronađu u kom se vagonu on nalazi, ta scena je u tolikoj meri natopljena emocijama da mi i dan danas izaziva ne samo suzne oči, već pravi pravcati plač i grcanje, zatim dok sam još u sferi ruskih filmova, film "Admiral", scena rupe u ledu oblikovane u formi krsta, da ne odajem previše, jer film ima moju veliku preporuku, pa čuvena scena devojčice u crvenom kaputiću u "Šindlerovoj listi", gotovo svaka scena iz "Kum" triologije, zatim skoro sam se podsetila scene iz "Hari Potera i relikvije Smrti" prvi deo, kada Hari i Hermiona nespretno igraju uz Nika Kejva i njegovu pesmu O`Children, scena toliko suptilna, a opet sa snažnom porukom šta bi bilo kada bi bilo. Opet samo neke od scena, koje su mi pale na pamet.



3. Omiljeni glumac i glumica?


Odgovor na ovo pitanje se kod mene bukvalno menja na par godina, u zavisnosti od toga ko mi je miljenik u datom trenutku, ali evo izdvojiću neke glumce- Christian Bale, Tom Hardy, Ewan McGregor, James McAvoy, Michael Fassbender, Rupert Friend, Colin Firt, Ralph Fiennes, Alen Rickman, Colin Farell, Jake Gyllenhaal, Andrew Garfield, Sergei Bezrukov, glumice- Keira Knightley, Emily Blunt, Emma Stone, Audrey Hepburn, Charlize Teron. Nicole Kidman, Kate Winslet, Natalie Dormer, Imogen Poots, ....



4. Najiritantniji glumac i glumica?


Trenutno vode Natalie Portman i Channing Tatum.



5. Omiljeni reditelji?


Baz Luhrmann, Christopher Nolan, Martin Scorsese, Peter Jackson, Danny Boyle, Wes Anderson, Zack Snyder, Martin McDonagh.


6. Guilty Pleasure?


Ne verujem u tako nešto kada su filmovi u pitanju, oni mi donose samo zadovoljstvo, ne i krivicu.

7. Omiljeni film, koji te je rasplakao?


Retki su filmovi, koji su mene rasplakali, jer zaista retko plačem dok gledam filmove ili čitam knjige, zato se tako dobro i sećam onih, koji su tako nešto izazvali, a to su pomenuti "Sibirski berberin", "Zelena milja", "Mulen Ruž" i dodala bih još jedan film, koji sam gledala pre par godina, a koji me je rasplakao, mada nikako ne spada u meni omiljene, a to je I Am Sam.



8. Film, koji mrziš, a svi ostali vole?


Black Swan. Neke gluposti, koje sam gledala reda radi neću ni pominjati. Uglavnom unapred znam šta će mi se svideti, a šta ne, pa retko omanem.



9. Film, koji voliš, a svi ostali mrze?


To su uglavnom istorijski spektakli, koje je kritika "zakopala", a meni su bili zabavni ili kvaliteno snimljeni poput Exodus: Gods and Kings ili Kingdom of Heaven, u globalu noviji filmovi Ridlija Skota, zatim Sucker Punch, Watchmen, znači Zek Snajder u varijanti produžena verzija, divna bajka Winter`s Tale, za koji postoji i recenzija na mom blogu ovde, Dirty Dancing: Havana Nights, Hobit triologija, Robin Hud sa Kevin Kostnerom i Rasel Krouom i Kum treći deo, koji ja jako volim, mada ga većina prezire.


10. Omiljeni filmski duo?


Rok Hadson i Doris Dej, Al Paćino i Robert De Niro, Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet, Kira Najtli i Metju Mek Fajden, Klark Gejbl i Vivijan Li.


11. Omiljeni animirani film?


Pretpostavljam da se pitanje odnosi na dugometražne, pa su mi neki od omiljenih Lady and the Trump, The AristoCats, The Great Mouse Detective, Oliver& Company, Robin Hood, All Dogs Go to Heaven, kao što možete videti omiljeni su mi uglavnom crtani filmovi sa životinjama, volim i klasike poput "Lepotica i zver", "Aladin", "Pepeljuga", "Uspavana lepotica", ali nisu mi omiljeni.


12. Glumac u kog si zaljubljena?


Trenutno u Tom Feltona, jer sam provela ceo prošli vikend čitajući Draco + Hermione fanfic.

13. Omiljeni filmski negativac?


Definitivno Lord Voldemor i Amon Goeth iz "Šindlerove liste", znači Ralph Fiennes u svoj njegovoj slavi. Mogu čak i Hitklifa tu da ubacim. Da dodam i fantastičnog Heath Ledgera kao najboljeg Džokera svih vremena.


14. Film, koji te je iznenadio?


Dešavalo se i to, najčešće kada film kritika toliko uništi da su mi očekivanja prilično niska kada pristupim gledanju. Poslednji, koji me je iznenadio je treći deo "Dnevnik Bridžit Džouns", krenula sam da gledam i nameračila se da ga "razapnem", međutim film uopšte nije toliko loš, to pripisujem isključivo zasluzi britanskog humora.

15. Najmanje drag reditelj?


Woody Allen noviji filmovi u kojima u potpunosti zanemaruje priču i likove kako bi striktno ostvario svoje fantazije i Darren Aronofsky, od koga volim jedino "Rekvijem za snove".

16. Ekranizacija tvoje omiljene knjige?


Ima ih zaista dosta, fokusiraću se na dve, "Gospodar prstenova" triologija, koja je možda i najbolja ekranizacija jedne knjige ikada i "Gordost i predrasude" iz 2005. godine, koji sam film dugo odbijala da gledam, jer sam smatrala da ništa ne može biti bolje od BBC verzije, međutim, po drugom gledanju postojale su neke stvari, koje su mi se čak svidele i više u odnosu na knjigu, poput samog kraja ili lika Elizabet, kod koje se sada mogla osetiti podjednaka strast i razvoj osećanja prema Darsiju, dok sam, čitajući knjigu, uvek imala utisak da su osećanja većim delom bila uglavnom jednostrana, te da je Elizabet tek pred kraj osetila nešto više prema Darsiju ( mada je verovatno i poseta Pemberliju podsticajno delovala ).




17. Film, koji ti je promenio život?


Nemoguće pitanje za odgovoriti, zaista. Film kao takav mi je sam po sebi oblikovao život. Spomenuću ovde samo jedan malo poznati film, koji me je "oduvao" u jednom trenutku života, a to je Where the Day Takes You.

18. Omiljeni filmski citat?


Postoje neki filmovi, koji su primenjivi u svim životnim situacijama poput "Kuma", "Gospodara prstenova" i "Hari Potera", čije citate rado koristim u različitim prilikama, poput "Throw yourself in next time and rid us of your stupidity!", “But the fat Hobbit, he knows. Eyes always watching.”, "Looks like meat's back on the menu, boys!", "Harry Potter; the Boy Who Lived, come to die.", "I know it was you, FredoYou broke my heart. You broke my heart!" Inače ih koristim u interakciji sa najmilijima.

19. Omiljeni filmski soundtrack?

Znam, već počinjem da se ponavljam, "Gospodar prstenova", Hari Poter", "Titanik", "Prljavi ples", Moulin Rouge, Gladiator, Rock of Ages, ....



20. Koji rimejk bi volela da nikada nije napravljen?


Nisam ljubitelj rimejka, mada ima nekih, koji su ispali sasvim dobri, ali to je pre izuzetak, nego pravilo.  Za ove, koje bih volela da nisu napravljeni, se uglavnom pretvaram da ne postoje, tako da ih nisam ni gledala.

Izvinjavam se što sam malo skratila pitanja, ali bi mi se odgovorili svodili na krilaticu nemoguće je da izaberem. Tako da nadam se da vam neće biti previše dosadno da čitate moje odgovore, jer imam utisak da se uvek prvo setim istih pet filmova. Ukoliko vam se svideo ovaj tag, slobodno ga preuzmite i ostavite mi link u komentarima ukoliko ste ga uradili. Elem, moram da napravim malu digresiju, došla sam na ideju da moj mesec decembar bude u potpunosti u znaku Hari Potera. Ako ste imalo vremena proveli na mom blogu, znate da sam dugogodišnji obožavatelj i knjiga i filmova, tako da je moj plan sledeći- počinjem da čitam prvu knjigu "Hari Poter i kamen mudrosti", a nakon svake pročitane u planu je i gledanje filma, naravno produžena verzija. E sad ono što mene zanima je da li bi vas interesovale moje recenzije o pročitanom i odgledanom. Pretpostavljam da je većina vas već gledala filmove i čitala knjige, ali sam razmišljala da o svakoj napišem tekst, gde bih se najviše fokusirala na to da li su se moji utisci sa godinama menjali i kako. Pišite mi u komentarima šta mislite, svako mišljenje je dobrodošlo i jako bi mi značilo. 


22 коментара:

  1. hvala za ovah post :D
    otkrila si mi neke filmove za koje nisam znala
    kao i ti obožavam Keira Knightley <3 i obožavam Ponos i Predrasude :D iritantna glumica mi je Jennifer Lawrence, znam da ju svi vole, ali meni nikako ne sjeda haha

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu.😊
      Jao bila je blizu da je spomenem, ali mi je opet nešto simpatična.😆
      Hvala na komentaru.😊

      Избриши
  2. Drago mi je da si uradila ovaj tag 💚
    Kako uvek volim kad čitam tag da napišem spontani odgovor tako i kod tebe otvorem mi je tekst u drugom tabu pa da počem :)
    *Jako je teško odgovriti na pitanje "omiljeni film" i razumem te u potpunosti neke koje si navela poput Mulan Ruaža i D.D baš oslikavaju tebe i zaista su predivni :)
    *I meni se glumci i glumice menjaju sa vremena na vreme, često se desi da te neko koga nisi gotivio iznenadi ili te neko koga si voleo razočara :)
    *Tjutma prezirem, znači čovek samo iz frižidera što ne krene da ispada :)
    *Ja Zlenu milju ne želim ni da probam da gledam, poslednju scenus am par puta videla i nije mi bilo dobro, bolje da je ne gledam :)
    *Meni je Exodus bio ok sa tim da je on izašao (ako ne grešim, ako grešim izvinjavam se) iste godine kada i Noa, a Noa mi je bolji :)
    *I ja volim Lea i Kejt oni su super tim :)
    *Melfoj je moj kraš od malena, on i Aragorn (kao dve fantazije koje su se manje više u istom periodu pojavile) su obeležili moje odrastanje. Sada mi je kraš drugi Tom-Tom Hardi, ali mi se u zadnje vreme dopada Met Smit on mi je baš divan <3
    *Izbor negativaca-Raflf Fains zna šta radi ;) Ja najviše volim Hansa Landu on mi je genijalan :) I da Hit je jedan jedini Džoker :)
    *Vudi je i meni problem veliki, on je mnogo jednoličan :)
    Odličćan tag, super post uživala sam čitajući :) 💚

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe znam i ja tako isto odgovaram, zato i čekam da sednem za kompom kako bih mogla da pišem komentare, jer se užasno iznerviram kada otkucam kilometarski komentar preko telefona i onda mi se refrešuje stranica. :D
      Jao da, ja uvek imam utisak da sam nešto zaboravila ili da se ponavljam.
      Baš, harizma nula. Pa da, imam tako neke favorite u datom trenutku mada se neki ne menjaju već godinama. :D
      Ja Nou nisam gledala, moraću verovatno, baš mi je brat pričao da je skroz ok film, ja volim takve spektakle, a na žalost, oni uvek propadnu na blagajnama, pa se retko snimaju.
      Da, Met Smit je slatkiš, evo sad sam se setila nisam navela Davida Tenanta, koga obožavam, moj omiljeni Doctor Who. :D A da, Tom Hardy. <3
      Jao koliko sam ja kao klinka želela da Hermiona i Melfoj završe zajedno, baš sam verovala da će ih spojiti. :D
      Da, Kristofer Volc obožavam ga, još kada se onako prodere Šošana. :))))
      Hvala puno i tebi na čitanju i komentaru. :*

      Избриши
    2. Gledaj Nou super je film samo da te upozorim-Razel Krou nosi farmerice u veremenu pre Hrista :) Ali ok je preživi se to, samo je meni bolo oči dobro je uklopljeno i pošto vidim da ne voliš Aronofskog (sad i mene nerivra zajendo sa Lorens) ovde je režija malo drugačija nego što on inače radi, da ne znam ko je režirao verovatno bih mislila da je Ridli Skot radio :)

      Избриши
    3. Haha pa dobro, valjda čoveku mora da bude udobno. :D
      Hoću, hoću, sigurno ću ga pogledati, hvala na preporuci. :*

      Избриши
  3. Uradila si tag!:)))))
    Super, posebno sam čekala tvoje odgovore i verujem da ti nije bilo nimalo lako da suziš izbor pored toliko odgledanog. Uživala sam u čitanju, baš mi je bilo zanimljivo.
    Slažem se, isti problem je bio i meni sa filmovima, knjigama i muzikom...uvek nešto izostavim, ne vredi.
    Imamo veoma sličan ukus, a hvala i na novim predlozima!:)))
    "Sibirskog berberina" baš odavno nisam gledala, jeste ta scena moćna, divno je što si me podsetila.
    Baš si British-fan, moram priznati.
    Mene je Natali isprva nervirala, ali skontavši u koliko je filmova koje volim ona igrala glavnu ulogu, i to se promenilo. Čeninga ne volim.
    Genijalan odgovor na "guilty pleasure"!:)
    "Kingdom of Heaven" obožavam, "Zimsku bajku" sam otkrila zahvaljujući tebi i divan je film, volim i treći deo "Kuma".
    Super što još neko voli ove starije i bez-princeza-Dizni crtaće.:)*
    E, Melfoj je "guilty pleasure"!
    Piši prikaz za treću "Bridžit", živo me interesuje, molim te.:)
    16. - očekivano :)
    17. - novitet za mene, potražiću

    Pozdravljam ideju o "Hariju" i ne sumnjam da ćeš to uraditi sa mnogo topline, ljubavi i veštine/znanja!:) Zima je idealna za ovaj serijal, ne verujem da ću stići da čitam, ali mislim da ću filmove gledati svakako, pa se pridružujem u komentarima.:)
    P.S. Ja sad uzeh Safonovu "Trilogiju magle", dok jesen nije još umakla, da iskoristim atmosferu :), a za zimu sam isplanirala Pulmana ("Njegova mračna tkanja") i još nešto sa sličnim temama, možda baš i "Hari" bude.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesam, jesam, dobila sam nalet inspiracije, mada moram priznati, pre je bio nedostatak iste. :D
      Hvala ti puno. :*
      Jao jesam, to baš često ispliva iz mene, naročito kada su u pitanju filmovi i književnost, baš sam mali anglofil. Uvek me je nekako vukla njihova kultura, a jedino sam još bila naklonjena Francuzima, mada realno u jednom delu istorije sve je to bilo izmešano, tako da se svodi na isto. :D
      Ja nekako razmišljam da je život suviše kratak, da bi osećali krivicu zbog bilo čega u čemu uživamo, mislim znam da je pitanje fora, ali nekako su mi na nos izašli ti moderni pojmovi. :D
      Haha da, da Drako je posebna priča, zamisli kada sam ja pokleknula i počela fanfic da čitam, bukvalno apokalipsa. :D Što je najbolji, neki su bolje napisani od većine YA koje sam čitala ove godine. :D
      Ako stignem, obećavam pišem kratki prikaz, gledala sam ga još prošle nedelje, pa ne znam koliko će mi utisci biti sveži, ali u globalu, za divno čudo, smejala sam se nekim scenama onako od srca, jeste sve to šablonski, ali prosto Britanci uspevaju da izvuku neku toplinu i humor iz svega toga. Jedino nikako nisam mogla da se ofrkestim koliko je Rene upropastila svoje lice, doduše, fizički telo joj nikada bolje nije izgledalo, a i Colin Firth mi je delovao jako staro i istrošeno, baš sam pomislila da nije bolestan. :( Gledala sam ga i u nekim skorijim ulogama nije tako delovao.
      Da, taj film pod brojem 17 nije niti posebno kvalitetan, niti ima ne znam kakvu priču, ali sam ga gledala u jednom onako čudnom periodu života, kao jako mlada, mada sam tada najveći deo upečatljivih filmova i odgledala i baš je na mene ostavio utisak, naročito ta krilatica Uhvati dan.
      Nadam se, baš bih volela da se oprobam u pisanju o Hariju, nikada to nisam radila, nekako ne računa ovaj poslednji deo.
      Jao želim da ti kažem da čitaš Pulmana, pa da mogu na blogu da čitam tvoje viđenje, ali pošto sam grozna i sebična navijam za Harija, pa da čitamo zajedno. :)))
      Hvala puno na komentaru. :*

      Избриши
    2. Ja sam izraziti frankofil, ali kad razmislim, Italiju i Englesku nekako posle njih i volim i poznajem najbolje, od istorije do kulture i najviše im se divim.:)
      Pa, baš tako. A i što bi me bilo blam ako nešto volim, stajem iza svojih razloga za to, prosta stvar.:)
      Mogu da zamislim, čak si i mene sad zainteresovala. Uopšte ne mislim da bi ta priča s njim i Hermionom bila kliše, ali Džoan je imala drugačije planove.:(
      E, to sam i ja pomislila gledajući kratki prilog o filmu i trejler, deluju oboje nekako istrošeno i staro, a Rene je uništila lice, neprijatno mi je da je pogledam.
      Bukvalno bih o toliko toga pisala prikaze na blogu, ali me mrzi da uopšte počnem, eto i za Safona sad, šta da ti kažem...ja sam stvarno ponekad od onih ljudi koje neko mora da natera, svaka inicijativa sa strane je dobra stvar.
      Tako ni za Harija nije isključeno, već deset godina i više govorim sebi da ću čitati opet, ali stalno nešto novo iskrsne sa liste.:)

      Избриши
    3. Da, isto i ja, nekada prosto odgledam ili pročitam, ali nemam inspiraciju da pišem, zato je i dobro imati malo podsticaj.
      Ja sam skoro ponovo čitala knjige, mislim da sam prošle, pretprošle godine čitala od pete, pa do kraja, moram ja to na svakih par godina, koliko bilo novih knjiga za čitanje. :D

      Избриши
  4. odlicno, a 13ku potpisujem... :D mozda i ja odradim tag, dugo nisam neki

    ОдговориИзбриши
  5. Ja ne volim Natali Dormer, deluje mi zlobno :D Gde imaju da se nabave produzene verzije HP filmova?
    Super je tag, inace.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha, pa da stvarno specifično izgleda.😆
      Ima sigurno na netu negde, e sad koliko se sećam, nema svaki deo produženu verziju, ali neki imaju, to znam sigurno, nisam ih gledala čak dve godine, pa sam zaboravila.😆

      Избриши
  6. Evo me napokon! Sjajano si odradila tag, na većinu sam klimala potvrdno klimala glavom. 13ku i ja potpisujem, Rejf je genijalan. <3

    Slavo, čekam tvoje odgovore. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno.😘
      Mislim da se nikada neću navići da ga na naški zovem Rejf.😆

      Избриши
    2. Joj da.. Meni je u početku bilo mnogo čudno i neobično, ali negde pročitah ili pak videh da je rekao da se tako čita ime te težim da ga ispoštujem. :D

      Избриши
    3. I dalje tvrdoglavo pišem i govorim Ralf. :)
      Ne znam odakle je došlo to "Rejf", ni šta je pravilno, al kontam da piše Ralph, a ja "vukovac".:)

      Избриши
    4. Haha znam i ja isto, zato pravim kompromis, pa pišem na engleskom.😆

      Избриши
    5. Baš sam se skoro setila ovoga, gledala sam neku emisiju i zaista su ga u njoj zvali Rejf, tako da je potvrđeno.😆

      Избриши
  7. Dobri su ti odgovori :) A mene je najviše razplakao film (i knjiga također) The fault of our stars. Može da napišeš recenzije i za HP knjige i filmove. Moram priznat, da jih ja još nisam pročitala. Gledala sam filmove i pročitala mnogo recenzija, komentara i svega o HP, tako da se mi činilo da ne treba i pročitat knjig. Ali sam si dala zadatak, da jih pročitam v 2017 godini. A sve jih imam doma u sestrinoj sobi (ona jih obožava). Znam, da me ljudi mrzu, kada ovo priznam. Al tako je ;)

    http://knjigoljubka.blogspot.si/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala.😊
      Ma šta ima da te mrze, pa ima vremena, pročitaćeš ih kada budeš htela, baš ti zavidim, volela bih ja da imam taj osećaj čitanja po prvi put.😆
      Hvala na komentaru.😊

      Избриши