недеља, 26. фебруар 2017.

Šta sam čitala prošlog meseca- Februar ( February Wrap Up )



Nakon grozne čitalačke blokade, koja me je morila prošlog meseca, jako sam zadovoljna pročitanim knjigama tokom februara. I dalje je glavni fokus bila fantazija, ali provuklo se tu i jedno savremeno štivo. Srećom, nijednom od knjiga nisam bila razočarana, naprotiv, sve su me oduševile. Mislim da veliki udeo u tome ima nova mantra, kojom se vodim, a to je da ukoliko nisam raspoložena za određenu knjigu ili me ona ne zainteresuje nakon pedesetak stranica, odmah je ostavljam na stranu. Pa da počnemo sa knjigama pročitanim tokom februara meseca.


1. Crimson Bound- Rosamund Hodge




Ništa ne može tako dobro da mi razbije čitalačku blokadu kao fantazija, epska ili paranormalna, nekada zaista nije bitno. Iako, ovo nije bio moj prvi susret sa ovom autorkom, nakon što me je njen debi roman Cruel Beauty, koji predstavlja interpretaciju bajke Lepotica i zver, prilično razočarao i uprkos početnom skepticizmu, odlučila sam da dam šansu priči o Rachelle, devojci, koja je na početku priče šegrt svoje tetke i izučava veštine, koje bi trebalo da primeni radi zaštite svog sela od mračne magije, koja vreba iz obližnje šume. Jednog dana, Rachelle je namamljena od strane misterioznog stvorenja, te u želji da spase svet od večne tame, ona skreće sa šumske staze i uprkos upozorenju tetke, skida svoj crveni ogrtač. Da li vam ovo zvuči poznato? Ako ste pomislili na čuvenu bajku o Crvenkapi, bili ste u pravu. Autorka je iskoristila osnove ove klasične bajke i pretvorila je u nešto mračno, uznemiravajuće i zaista posebno. I ovde je prisutan izuzetno liričan stil pisanja, koji je odlikovao i njen prvi roman, ali je znatno više fokusiran i sa određenom svrhom. Priča me je oduševila, a naročito cenim što nije u pitanju serijal, u vremenu kada svi od svega pokušavaju da naprave franšizu. Knjigu sam čitala u e- formatu, ali ću svakako nabaviti i fizički primerak, a kako sam jako izbirljiva po pitanju kupovine knjiga, koje se, pre, mogu svrstati u YA žanr, to govori koliko mi se knjiga svidela. Određene mane su prisutne, kao, na primer, ljubavna priča, koja je možda suviše brzo eskalirala, te nije ostavila neki značajniji utisak na mene, ali u globalu knjiga je odlična i preporučujem je, ukoliko volite ovakve vrste interpretacija.

2. Čudotvorni nož i Ćilibarski durbin- Filip Pulman




Kako sam prethodnog meseca otpočela ponovno čitanje triologije Njegova mračna tkanja, autora Filipa Pulmana i pročitala prvi deo, ovog meseca je bio red na nastavke. Moje oduševljenje ovom triologijom se samo razbuktalo još više, te sam se setila svega zbog čega sam zavolela ove knjige. Detaljnije utiske o triologiji možete pročitati u nekom od narednih postova, jer sam spremila čitav tekst posvećen ovim izvanrednim knjigama. Inače, skoro sam i sama saznala da autor još 2003. godine napomenuo da piše novi serijal knjiga, koje istovremeno prethode, ali su i nastavak, Njegovog mračnog tkanja, sa istim likovima i drago mi je što sam tako kasno saznala za to, jer sada mogu da i vas obradujem činjenicom da prvi deo ove nove triologije, pod nazivom The Book of Dust, izlazi u oktobru, ove godine. Ne mogu ni da zamislim koliko bih se nervirala da sam čekala skoro petnaest godina, verujem da bi mi Pulman bio omraženiji čak i od Martina.

3. Jedan dan ( One Day )- Dejvid Nikols ( David Nicholls )




Verovatno već znate da je za mene uvek dobra preporuka za knjigu, ukoliko mi se svideo film po kojoj je isti snimljen. Tako sam se i odlučila da pročitam novelu Jedan dan, britanskog autora Dejvid Nikolsa, nakon što sam pre par godina pogledala divan film sa En Hatavej i Džim Stardžis. Priča se proteže kroz period od preko dvadeset godina i prati, najpre skorašnje diplomce, Emu i Dekstera, na početku njihovog prijateljstva, pa zatim, kroz godine, način na koji uspevaju da ga održe, kroz sve spoljašnje uticaje i neprestano koketiranje sa činjenicom da jedno prema drugom osećaju i nešto više. Volim da čitam savremene britanske autore, jer imaju naročit dar da nam predoče realne priče, utemeljene na svakodnevnom životu, a opet, kao i u svakom pojedincu, ima u njima nešto magično i posebno. Likovi su stvarni, individue u kojima se, možda, ne možemo uvek pronaći, ali smo ih svakako susreli bar jednom u životu. Osim elemenata ljubavi i prijateljstva, na koje knjiga stavlja fokus, u značajnoj meri se provlače i teme o klasnom raslojavanju, nezaposlenosti, privilegijama i povlašćenom položaju određenih društvenih staleža, te pritisku vođenja konvencionalnog načina života. Meni se ova knjiga jako dopala, čak i više od filma, koji je u najvećem delu opet zadržao, pomalo, ružičast ton, ne prikazujući sve mane, pa i odvratnosti ljudskih bića. Preporučila bih ovu knjigu ljubiteljima Toni Parsonsa i Nika Hornbija.

4. Nakaradno kraljevstvo ( Crooked Kingdom )- Li Bardugo ( Leigh Bardugo )




Finale duologije Šest vrana je, za mene, na kraju meseca bukvalno bilo višnja na vrhu šlaga. Uživala sam čak i više nego u prvoj i baš će mi trebati dugo da se u mislima odvojim od divnih likova, koje je Li Bardugo stvorila. Ove dve knjige su zaista nešto posebno, kvalitetno napisane, istovremeno zabavne i emotivne, zaista knjige za svaku preporuku. Detaljnije o prvoj i drugoj knjizi možete čitati ovde i ovde.

Toliko od mene za ovaj mesec, izuzetno sam zadovoljna pročitanim i planiram da i ubuduće primenjujem pravilo o odustajanju od knjiga za koje nisam nimalo "zagrejana". Prosto nemam ni vremena, ni živaca da čitam nešto što mi ne drži pažnju i predstavlja napor, pored svih svakodnevnih obaveza. Šta ste vi čitali tokom februara? Kao i uvek, pišite mi u komentarima.


12 коментара:

  1. Odličan post is sjajane preporuke :)
    Jedan dan mi se posebno dopala (film nisam gledala, ja ne volim En Hatavej ali potražiću)
    Ne sumnjam u tvoje mišljenje jer trenutno čitam i "The Wrath & the Dawn" (koja mi se daopada više nego što sam se nadala da će) i "A Court of Thorns and Roses" (i odmah sam se setila tvoje recenzije jer se baš slično osećam dok je čitam) obe po tvojoj preporuci tako da ću izvući neki materijal i doavde :)
    Obožavam ove postove odlično ih razdariš :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i ne mogu da ti opišem koliko mi znači kada mi napišeš da pročitaš nešto po mojoj preporuci. :*
      Kad god želiš da komentarišeš nešto slobodno mi baci DM na instagramu, tako i Katarina i ja fangirl- ujemo. :D
      Fin je film, doduše ona mi baš nije bila za tu ulogu, ali odlična je hemija između nje i Džima Stardžisa.

      Избриши
  2. Ja najzada razbih svoju blokadu dugog nečitanja i to tako što punim baterije svojim omiljenim piscima i starim knjigama. Kad se vratim u normalu tražiću savet tj. preporuku od tebe :) Kao i uvek kad napišeš napisala si realno i sažeto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je pravi način za povratak čitanju, vratiti se nečemu što znamo da će nam se svideti. Hvala puno i unapred se radujem, obožavam da dajem preporuke. :)

      Избриши
  3. Standardno sjajan, koncizan i zanimljiv mesečni pregled pročitanog.:) Pametna odluka! Ja, nažalost, sve što započnem završim, čak i kada nisam baš u obavezi, pošto nikad ne znam kada bi mi i za šta moglo zatrebati, ostatak navike sa faksa, ne vredi...:(
    Jedva čekam tekst o "Njegovim mračnim tkanjima", meni je trilogija takođe iz ponovljenog čitanja još bolja, ali me završetak, opet, poprilično razočarao i mislim da je primetan pad i nedoslednost u razradi likova, pre svega, ali, o tome ćemo u posebnom tekstu koji si najavila.:)
    Ove YA fantazije me ne zanimaju, a nemam ni mogućnosti za PDF čitanje, ali zato ću Nikolsa obavezno potražiti ("Početno pitanje" mi je već u planu), jer volim takve, svakodnevne priče, britanske savremene pisce i neku utehu koju mi pruža čitanje o ljudima sa iole sličnim problemima i nedoumica poput naših. Hvala na uvek korisnim preporukama!:)
    Moj februarski pobednik je ubedljivo roman "Džonatan Strejndž i gospodin Norel", upravo sam počela da gledam i mini-seriju, pa će biti tekst o obe verzije. Najiskrenija preporuka, verujem da bi ti se knjiga svidela.
    Oduševila su me GENIJALNA dela "Bog malih stvari" Arundati Roj i "Šala" Milana Kundere, posebno je prva knjiga prava poslastica za sve ljubitelje magijskog realizma. Majstorski napisana, predivna. Opet sam čitala "Svilu" Alesandra Barika, zbog teksta o ekranizacijama. Preporučujem ti knjigu i film, nije za svakoga, ali meni se mnogo dopadaju. Svedeni su i artistički.
    Ostalo je bilo prosečno, ništa posebno. Ali, barem sam shvatila šta mi definitivno prija za razonodu, a šta za ozbiljno čitanje, kao i šta je čisto gubljenje vremena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uf, takva sam i ja ranije bila, ma koliko mi bila dosadna ili nezanimljiva, završavala sam knjigu. Doduše, ti čitaš najčešće daleko ozbiljnije knjige od mene, tako da potpuno razumem zašto ne odustaješ, ista sam kada su u pitanju klasici i ozbiljnije štivo, koje bi mi moglo zatrebati za kasnije ili prosto vredi pročitati.
      Ide post o Njegovim mračnim tkanjima za dve nedelje, jedva čekam da komentarišemo, jer nam je obema sveže pročitano. Slažem se, treći deo je možda najslabiji, nisam htela detaljnije zbog spojlera ovde. Nego, je l si videla za nastavak, koji izlazi nakon 15 godina? :D
      Da, ja ću obavezno potražiti Početno pitanje, jer volim i film, opet se slažem, pisci poput Parsonsa i Hornbija mi neverovatno prijaju, neke stvari, koje bi mi kod američkih pisaca delovale izlizano, ovde mi ne smetaju, baš imaju taj neki dar da približe svakodnevni život običnog čoveka, ali uvek sa izmešanom dozom humora i melanholije, verovatno je i do mentaliteta, nije za džabe Mućke omiljena serija kod nas. :D
      Ja sam seriju ubeležila još kada je izašla i nikako da pogledam, obavezno ću potražiti knjigu, ako je nema u biblioteci, bar ide na spisak za sledeći Sajam kod antikvara, već pravim listu. :D
      Bog malih stvari, čula sam dosta pohvala za tu knjigu, zaista moram da počnem fizički da zapisujem te knjige, jer kada odem u biblioteku, uhvatim se uglavnom za ono što je izloženo na stolu, umesto da procunjam. :D
      Inače, film Svila sam počela da gledam prošlog leta kada sam bila na putu, međutim uspavam posle pola sata, definitivno ga skidam i gledam i ranije me je privlačio.
      Isto, odaberem nešto malo za dušu, nešto malo za mozak i odbacim sve ono što mi nije ni za jedno, ni za drugo.
      Hvala puno na pohvalama i na čitanju. :*

      Избриши
    2. Da, to sam zaboravila da ti napišem, hvala na informaciji o nastavcima - pojma nisam imala!:))) Bar je Pulman ažurniji od Martina i sjajno je što se rešio da proširi sagu, potpuno se slažem!
      Odlično rečeno. Hornbi i Parsons umeju tako lepo da opuste, nasmeju, a bogami i rastuže čoveka, ali svakako su nam potrebni.
      Jao, jedva čekam diskutovanje!:*
      "Džonatana i Norela" imaš na ovim sajtovima tipa "Kupindo", sva tri toma mogu da se nađu već za 1000 din, pa i manje, barem sam ja tako nabavila svoj primerak.

      Избриши
    3. Ma znam, nego sam ja toliko prošle godine uživala lutajući kod antikvara da jedva čekam opet da idem. :D
      Haha da, možda mu je trebalo malo duže, ali je ispunio obećanje, dobro je, kraj me je ostavio užasno nezadovoljnom. :D

      Избриши
  4. Анониман5. март 2017. 22:50

    Odlične preporuke! S obzirom na to da sam u "književnom izazovu", mislim da bih neki od naslova mogla da iskoristim :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Hoću i ja da pogledam Jedan dan, zvuči kao da bi mi se dopao film. Za knjigu sam čula poodavno, ali eto, nije mi se dalo. I ova prva knjiga zvuči interesantno, volim kad neko uspe da nam predstavi već poznate priče/bajke na nov način, a da, opet,bude originalno i zanimljivo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da bi, obavezno ga pogledaj, nije baš kao knjiga, malo je više ružičast, ali je lepo uhvatio njihov odnos. Da i ja volim da čitam te nove verzije bajki, mada su i tu knjige počele da liče jedna na drugu.😆

      Избриши