среда, 8. новембар 2017.

5 serija savršenih za jesen


Izvor: Tumblr



Sa ovim postom završavam sezonske preporuke za ovo godišnje doba i iščekujem prve pahulje snega i radujem se knjigama i filmovima sa drugačijom atmosferom. Ali za sada, još uvek je oko nas zlatna jesen, te pred vama su moji predlozi serija, koje obavezno morate pogledati ove jeseni. Ostale sezonske preporuke možete pogledati ovde.

1. Stranger Things



Ukoliko niste čuli za ovu seriju, moram vam saopštiti da verovatno ne živite na planeti Zemlji. Prva sezona je doživela enormnu popularnost, kako među poznatima, tako i među nama, običnim ljudima. Deca, koja glume glavne uloge su, preko noći, stekla ogromnu slavu i prepoznatljivost. Po meni, sasvim zasluženo. Prva sezona je bila savršen spoj zanimljive priče i nostalgije vezane za osamdesete godine, koja poslednjih godina doživljava pravi bum, a druga sezona, koja je postala dostupna na Netflix- u pre nešto manje od dve nedelje je samo potvrdila da je ovo serija, koju jednostavno morate odgledati. A za to ne postoji bolji trenutak od ove jeseni, na raspolaganju su vam dve sezone od po osam, odnosno devet epizoda, a serija je već dobila "zeleno svetlo" za treću i četvrtu sezonu. Priča počinje nestankom dečaka u jednom američkom gradiću i borbi njegove porodice, naročito majke i prijatelja protiv nesvakidašnjih sila, koje su ga otele. Svidela vam se ili ne, kultne serije, a ova je već stekla takav status treba pogledati, ako ništa drugo, da bi formirali sopstveno mišljenje. Glavne uloge tumače Mili Bobi Braun, Fin Vulfhard, Vinona Rajder, Dejvid Harbur i mnogi drugi.

2. Penny Dreadful



Inače, ne volim da predlažem serije ili filmove, koje sam već predlagala i o njima pisala, ali ova serija zaslužuje da bude izuzetak. Kada bi me neko pitao koja je to serija koja, za mene, predstavlja otelotvorenje svega onoga što volim u vezi jeseni, odgovor bi bio "Penny Dreadful". O seriji sam malo već pisala u ovom postu, a ovde ću samo reći da je reč o ostvarenju vrhunske produkcije, sa retko inteligentnim i poetičnim dijalozima, fantastičnom kinematografijom i glumom, naročito od strane Eve Gren, koja ujedno tumači i glavnu ulogu. Sam trenutak kada čujete, a i odgledate uvodu špicu, dovoljno govori o kvalitetu serije. Za sve, koji vole gotske drame, serija je prava poslastica. Serija prati neobičnu grupu ljudi, koji naposletku postaju prijatelji, pa i porodica, a koji se u viktorijanskom Londonu suočavaju sa silama zla i kultnim čudovištima. Osim Eve, ostale uloge tumače Timoti Dalton, Džoš Hartnet, Riv Karni, Bili Pajper i Rori Kinir.

3. The Killing



Većina se slaže da je ovo jedan od retkih slučajeva kada je američki rimejk izvesne priče bolji od orginala, a za to je najviše zaslužna sjajna hemija između dvoje glavnih glumaca, Mirej Inos i Džoela Kinemana. Od kako se završila, čini mi se, da je ova serija polako pala u zaborav, što nikako ne zaslužuje. Jeziva i dramatična atmosfera serije savršeno se uklapa sa kišovitim i turobnim scenama Sijetla u priči o ubistvu mlade devojke, posledicama, koje je isto ostavilo po njenu porodicu, te po čitavu zajednicu. Slučaj rešavaju dva detektiva i novonastala partnera, Linden i Holder, oboje sa sopstvenim unutrašnjim demonima i problematičnim prošlostima. Serija ima četiri sezone i od toga su prve dve posvećene prvom slučaju i imaju sličnosti sa danskim originalom, dok treća i četvrta imaju potpuno drugačije priče i malo su dinamičnije i napetije. Ova serija je za vas ukoliko volite atmosferične misterije sa dosta realne ljudske drame i sporijim odmotavanjem klupka.

4. Alias Grace



O seriji "The Handmaids Tale" sam vam pisala u postu o letnjim preporukama ovde, a sada je na red došla adaptacija još jednog romana Margaret Atvud. "Alijas Grejs" je priča, zasnovana na istinitom godađaju, o mladoj Grejs Marks, imigrantkinji iz Irske, koja je 1843. godine zatvorena, uz optužbu da je počinila ubistvo svog poslodavca. Grejs tvrdi da je nevina, ali se ne seća ničega u vezi okolnosti ovog događaja. Deceniju kasnije, doktor Sajmon Džordan će pokušati da joj pomogne da povrati svoja sećanja i da možda najzad izdejstvuje njeno oslobođenje. Ne znam da li ću uopšte dati priliku knjizi, jer za razliku od serije, kojom sam oduševljena, u slučaju knjige "Sluškinjina priča" ( recenzija ovde ) ostala sam prilično ravnodušna, a i inače mi ne prija stil pisanja autorke, ali kako gledanje epizoda odmiče, možda me to nagna da pročitam i knjigu. Za sada, na mene je serija ostavila i više nego pozitivan utisak, a razlog što je preporučujem, nakon svega par odgledanih epizoda, jeste to što želim da na nju skrenem pažnju, jer znam da za knjigoljupce nema boljih serija od onih zasnovanih na nekoj knjizi.

5. Mindhunter



Jedina serija, koja mi je privukla pažnju ove jesenje sezone, koja je za serije u Americi udarna i koju ću ispratiti sa uživanjem. Sve ostalo mi deluje nezanimljivo i već viđeno, ali ovakve serije jako volim da gledam. Dva FBI agenta, sedamdesetih godina u Americi, pokušavaju da revolucionarizuju metode potrage za serijskim ubicama, fokusirajući se najpre na motiv, odnosno zašto, a zatim na ko. Prve dve epizode se moža moraju malo više pregurati, ali nikako nemojte da odustajete od ove odlične serije. Prva i jedina do sada emitovana sezona se sastoji od deset epizoda.

Nadam se da ćete među mojim predlozima uspeti da pronađete nešto za sebe. Koje serije vi pratite ove jeseni?

7 коментара:

  1. Zahvaljujući tebi, nisam vanzemaljac, tako da su mi "Stranger things" odavno na listi, baš kao i "Penny Dreadful", a hvala i na ostalim predlozima. Uživam u tvojim sezonskim listama, bilo knjiga, bilo serija i filmova. Odlične su i čekam zimske!:))))

    ОдговориИзбриши
  2. Prve pahulje će doći, verujem da se nećemo stići ni okrenuti - vreme leti brzinom svetlosti. :) Od pre nekih mesec dana sam počela gledati praznične filmove, hvatam zalet praznične euforije.
    Na listi me čekaju "Stranger Things" i "Penny Dredful", a za "Alias Grace" nisam ni znala da je počela, hvala za info. Iako se nisam oduševila knjigom "Sluškinjina priča" verujem da ću ovoj knjizi dati šansu, ako mi se ne dopadne serija mi ostaje. :)
    Za "The Killing" i "Mindhunter" prvi put čujem, hvala na preporuci. Toliko ih je na listi da imam utisak da neću stići odgledati ni da imam sto života. :D Čekaju me "Outlander" i "Victoria" već mesec i po sigurno. Započela i tek tako stala i nikako da im se vratim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bukvalno, deluje mi da je zima iza ćoška.
      Pa to i ja se premišljam da li i knjigu da uzmem, sa Margaret Atvud mi je uvek neko razočaranje, a serije mi se dopadaju. :D
      I mene čekaju brojne serije, ali sada nekako sačekam da izbace celu sezonu, pa onda u cugu odgledam kada me raspoloženje uhvati tako mi je nekako najbolje. :D
      Hvala puno. :*

      Избриши
  3. Nisam pogledala nijednu seriju. Cula sam za Stranger Things ali mi se tematika nikako ne svidja. Ja gledam Riverdale *-* bukvalno zivim za tu seriju. Pregledala sam Pretty little liars to je jedna od najzanimljivijih serija , takodjer Scream serija savrsena!

    Charming Coco

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pratim i ja Riverdale, čini mi se, da je ova druga sezona bolja od prve, pisala sam i o njoj već u predlozima za proleće. :)
      PLL sam pratila prve dve, tri sezone, ali me je smorila. :D

      Избриши