недеља, 19. новембар 2017.

Beograd je ljubav- Ana Atanasković



Ana Atanasković je rođena u Kruševcu 1973. godine. Završila je studije engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autorka je četiri knjige: zbirke priča "Beogradske majske priče" ( 2006 ) i tri romana: "Duet duša" ( 2008 ), "Jelena Anžujska" ( 2009 ) i "Moja ljubav Nikola Tesla" ( 2013 ). Njena peta knjiga, "Beograd je ljubav", predstavlja splet priča o Beogradu, ali i o samoj autorki, kroz niz prisećanja i stvarnih događaja, Ana nas uči da ponovo volimo glavni grad, ali i svoju zemlju, uprkos svim nedostacima, koje svakako imaju.


O Ani i njenom radu, a naročito stilu pisanja, slušam samo pohvale već godinama, međutim, nikako nisam uspevala da pronađem nijednu njenu knjigu u lokalnoj biblioteci, a u knjižarama bih je uvek smetnula sa uma u potrazi za novim štivom. Zato mi je jako drago što mi se pružila prilika da pročitam njeno najnovije delo i to će me sigurno "poterati" da se bacim u potragu, naročito za "Moja ljubav Nikola Tesla", s obzirom da je reč o jednoj od istorijskih ličnosti, koje su moja opsesija. Elem, "Beograd je ljubav" je prava, mala riznica priča, prvenstveno o Beogradu, u kojoj će uživati svako ko je bar jednom kročio u ovaj grad, tako pun kontrasta i krajnosti. Ana u knjizi otkriva gde se jedu najbolji ćevapi, gde je najbolji pogled, te mesta, gde možete doživeti pravu magiju, ukoliko zastanete dovoljno dugo da je osetite, a što je najbitnije, opisuje ljude, one, koji obitavaju među nama, sa svim svojim običnostima i neobičnostima, preplićući neprestano sopstvene utiske, misli i doživljaje. Dopušta čitaocima da zavire u njenu intimu i skrivene osećaje, ostavlja sebe na stranicama knjige, te sam sve vreme čitanja, imala utisak da je upoznajem, malo po malo, iako se nikada uživo nismo srele, kao da smo stare prijateljice, koje ovim putem razmenjuju tajne, naročito one romantične prirode. 

I zaista, svaka od priča me je, na neki način, emotivno dotakla, te sam posle čitanja, morala da pravim pauze, za mene ovo nije bila jedna od onih knjiga, koje se čita u dahu, već sam puštala da se nekako utisci slegnu. U jednom trenutku, knjiga me je podsetila roman "Seks i grad", Kendis Bušnel, a istoimena serija se i od strane same autorke pominje na jednom mestu. Prosto, oseća se neprestano ta ljubav prema gradu, on je još jedan od likova u priči, možda i glavni, samo bih istakla nešto što "Seks i grad" nema, a to je izvanredan stil izražavanja i pisanja, liričan, ali ne u preteranom smislu  poput beskonačnih opisa, što ja nikako ne volim i onako, onu pravu našu, balkansku dušu, koja se ne može sasvim objasniti. Ujedno upoznajete i jedan, za sve nas, hteli, ne hteli, bitan grad, bilo da ste u njemu živeli ili živite, studirali i ga samo posetili i sve to na jedan šarmantan i ušukan način, a nadasve, prilično optimističan. Jedini nedostatak, ako se to može uopšte i nazvati, je što ne znam koliko će knjiga biti prijemčiva različitim čitaocima, naročito onima, koji sa Beogradom i nemaju dodirnih tačaka, ali možda je to negde bio i cilj i doprinosi onoj intimnosti knjige, o kojoj sam već pisala. Zaista je šteta što svaki grad u Srbiji nema jednu Anu, koja bi ga opisala i provela nas kroz njega na jedan ovako divan način.

Primerak knjige sam dobila na poklon od strane autorke, radi slikanja za Instagram, a sama sam odlučila da napišem post o njoj i svoje mišljenje, na koje, naravno, niko nije uticao.

Zaključak: Knjiga "Beograd je ljubav" budi nostalgiju za nekim prošlim vremenima, ali ne stvara žal, naprotiv, predstavlja poziv na radost i sposobnost uživanja u trenutku, ne, uz zatvaranje očiju pred realnošću, već prihvatanjem stvari kakve jesu ili bar iskorišćavanjem njihovih pozitivnih strana.


12 коментара:

  1. Hvala ti i drago mi je da ti se knjiga svidela. Posebno ovo "zastajanje" posle čitanja, zato pisci pišu. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, zaista je tako, poznata sam kao neko ko "skenira" knjige, toliko ih brzo čitam, ali me je ovde svaka priča "terala" da je upijem i onda malo predahnem, baš su me dirale u emotivnu žicu i pogađale. :D

      Избриши
    2. Ovo je mnogo lepo čuti, naježih se. Hvala ti.

      Избриши
  2. Hvala na ovako lepom prikazu, imam veliku želju da pročitam knjigu još otkad sam videla naslov, temu i one predivne korice.:) Volim Anin stil, preporučujem ti od srca romane "Duet duša" i "Jelena Anžujska", a "Teslu" sam dobila od autorke na poklon i jedva čekam malo više slobodnog vremena da je pročitam, ostala mi je kod kuće u Čačku. Njene tekstove u časopisu "Vodič za život" takođe uvek željno iščekujem, prija mi Anin suptilni, nežni, prolećni stil. I ljubav prema Beogradu, naravno, koja i na njenom primeru dokazuje koliko mesto rođenja nije presudno da se neko Beograđaninom i oseća i to istinski bude - dovoljno je da uzvrati gradu emocije i stopi se sa njegovom jedinstvenom energijom.
    Otprilike slična je i stvar sa "Istanbulom" Orhana Pamuka, koju sam juče završila i isto tako dugo, sa uživanjem "gustirala", jer su u pitanju lirično-dokumentaristički eseji gde pisac autobiografiju sebe kao ličnosti i stvaraoca, neraskidivo prepliće sa istorijom i geografijom grada. E, to me podsetilo na tvoj opis Aninih priča o Beogradu. "Grad nema drugog središta osim nas".
    Hvala, uživala sam.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno ih moram pročitati, sećam se da mi je Duet duša još drugarica u srednjoj preporučivala, a Tesla je moja davnašnja ljubav. Jedini problem je što ih kod mene nema ni u knižari, ni u biblioteci. :/
      Apsolutno se slažem, volim neke gradove, iako u njima nisam rođena, mada volim i one neke, u kojima nikada nisam živela. :D
      Pamuk je pisac, koji mi je već dugo na listi onih, koje moram čitati, a tvoje preporuke u poslednje vreme me još više naginju ka njemu, problem je što ja kada uđem u biblioteku, uhvati me neka nervoza i onda mi sve preporuke iz glave ispare, moraću stvarno da zapisujem spisak pre nego što krenem. :D
      Hvala tebi puno na divnom komentaru. :)

      Избриши
    2. Kod mene u biblioteci postoje "Duet duša" i "Jelena Anžujska", ali samo po jedan primerak, eventualno dva od prve. Zato se na sajtu "Kupindo" mogu naći, ja bih doduše volela da dođem i do "Beogradskih majskih priča", ali ta zbirka je rasprodata i, koliko sam shvatila, baš retkost.
      Ista stvar!:)Mada, definitivno je svaka od tih ljubavi prema gradovima u velikoj meri određena našim specifičnim doživljajem, onim ličnim što nas za njih vezuje i često nema mnogo veze sa realnim.
      Evo, još jedna sličnost - iako imam podužu listu, obično u biblioteci biram "iz glave" i redovno se vratim sa potpuno drugačijim naslovima od onih koje sam, možda, prvobitno imala nameru da pozajmim - tim pre što je u čačanskoj fond otvoren, pa uvek naiđem na neki novopristigli ili retko dostupan primerak, koji odmah iskoristim priliku da uzmem!:)

      Избриши
    3. Kod mene baš nijedna, non stop gledam.
      Naravno, verovatno bi potpuno drugi doživljaj bio kada bi u tim gradovima živele, mada se ja nekako uvek trudim da nađem nešto lepo gde god se nalazila.
      Isto, odem sa jednom idejom, vratim se sa knjigama za koje nisam znala ni da mi se čitaju. :D

      Избриши
    4. Draga Isidora, odlično poređenje, baš ti hvala.

      Избриши
    5. Ivana, Teslu i Jelenu i Duet imaš na Kupindu još jedino.

      Избриши
    6. Na primer, http://www.kupindo.com/Beletristika/24755489_MOJA-LJUBAV-NIKOLA-TESLA-Ana-Atanaskovic

      Избриши
    7. Moraću da tako potražim jedino, hvala za link. Samo dok se usudim, nešto nemam iskustva sa kupovinom preko tih sajtova. :)

      Избриши