среда, 17. август 2016.

Sense8



Zaplet: Grupa neznanaca, širom sveta, je odjednom mentalno povezana i oni moraju pronaći način da prežive, progonjeni od strane onih, koji ih posmatraju kao pretnju svetskom poretku.




Ova serija je u potpunosti bila van mog "radara". Verovatno sam negde načula da Netflix ima originalnu seriju i da je ona produkt saranje, sada, sestara Vačkovski, poznatih po svojim filmovima The Matrix, Cloud Atlas i Jupiter Ascending, ali ne verujem da bih je ikada sama pogledala da nije bilo preporuke od strane mog brata, mada mislim da me je mama svojim prepričavanjem omiljenih scena na kraju ubedila da joj dam šansu. Bila sam ubeđena da je reč o jednoj klasičnoj naučno- fantastičnoj seriji o vanzemaljcima ili robotima, kojih sam se nekako prezasitila, ali sada mogu da kažem da sam u potpunosti pogrešila. "Sense8" je jedinstvena serija i već sam je uvrstila u moje omiljene serije svih vremena, bar kada je reč o prvoj sezoni, koja je jedina, za sada, dostupna za gledanje.


Premisa serije nije originalna, u smislu da smo i ranije viđali sadržaje o telepatskoj povezanosti, ali je originalan pristup tematici, a naročito broj pojedinaca, kojima je u okviru serije posvećeno vreme, osam glavnih likova je zaista nešto nesvakidašnje. Grupa od osam ljudi, takozvanih sensata, je povezana, mentalno, telepataski,  odnosno na bilo koji drugi zamislivi način. Oni se nalaze u različitim delovima sveta, u Indiji, Africi, Americi, Nemačkoj, ali predstavljaju deo grupe, odnosno deo jednog klastera, tako da u svakom trenutku mogu da osećaju emocije jedni drugih, da vode razgovor, ma koliko se daleko nalazili jedni od drugih i što je daleko bitnije da "uskaču" kada je nekom od njih neophodna pomoć. Međutim, da ne bi sve bilo tako idealno, grupe ovih, naročito darovitih ljudi, koji se smatraju sledećim stupnjom ljudske evolucije, proganjaju njima slični, takozvani šaptači, koji ih nemilosrdno ubijaju. Klaster o kojem govori serija, kao što sam već napisala, čini osam ljudi. Vil, naizgled klasičan policajac iz Čikaga, Rajli, di-džej sa Islanda, koja trenutno živi u Londonu, Vulfgang, obijač sefova i pripadnik ruske mafijaške porodice, iz Berlina, Kala iz Mumbaja, naučnica u farmaceutskoj kompaniji, koja pripada ocu njenog verenika, Lito, glumac popularnih latinoameričkih filmova i telenovela, koji je, inače, prikriveni homoseksualac, San iz Seula, koja danju vodi očevu korporaciju, u odsustvu svog nesposobnog brata, dok je noću vrsni poznavalac borilačkih veština, koji učestvuje u ilegalnim borbama, Nomi, trans žena iz San Franciska, koja vodi poznati aktivistički blog, a ujedno je i vrhunski haker i Kafeus, vozač autobusa i najveći obožavalac Žan Klod Van Dama, iz Najrobija.



Serija je eskplicitna, nije preporučljiva za mlađe gledaoce, jer sadrži scene, koje obično nisu dozvoljene na kablovskim kanalima, osim kada je u pitanju "Igra prestola", ali svakako ruši tabue i ne preza ni od čega. Njen cilj je da nam prikaže najrazličitije strane ljudske ličnosti, te, iako je možda jedna od najvećih kritika, koje se upućuju na račun ove serije, ta da ona predstavlja poligon za propagiranje LGBT zajednice, ja se sa tim ne bih složila. Mada su možda takve scene naročito upečatljive u prvim epizodama, ubrzo postaje jasno da svaki od ovih likova ima svoju priču, koja je fantastično uklopljena u celinu i jasna je namera da se prikaže funkcionisanje različitih oblika zajednica, pa imamo čvrstu i dugotrajnu vezu između transeksualne žene i druge žene, te dva muškarca, koje nisu ono klasično hajde da ubacimo ovako nešto čisto radi šoka i stvaranja veštačke raznovrsnosti, već ove veze zaista pričaju jednu priču o ljubavi i međuljudskim odnosima, koja nije nužno vezana za pol, a kako kasnije vidimo i za rasu. Interakcija između ovih likova je toliko prirodna, hemija između glumaca, koji tumače glavne uloge toliko jaka, da se bukvalno brišu sve granice. Glumci su toliko harizmatični i prirodni u svojim ulogama, njihove pojedinačne priče toliko "zarazne", da bukvalno ne bih mogla da izaberem omiljenu. U trenutku kada bih gledala događaje vezane za jednog od likova, pomislila bih da, ovaj segment mi je omiljeni, a onda bi naišao drugi i tako redom. Energija, koju oni prenose pojedinačno, a naročito u zajedničkim scenama, je definitivno nešto što se retko viđa, ne samo u serijama, već i na filmu. Seriju je nemoguće žanrovski odrediti, ona sadrži elemente naučne- fantastike, drame, romanse, akcije, avanture sa primesama komedije, usled bolivudskog i latinoameričkog uticaja. Dotiče se najrazličitijih tema, od politike, položaja žena u pojedinim zemljama, nasilja u porodici, istopolnih zajednica, religije, te svaku, obrađuje na način, koji nije naporan ili isforsiran.


Editovanja je fantastično i jedan je od najvećih kvaliteta serije. Način na koji su ukomponovane scene omogućava da zaista poverujemo u to da se likovi za čas mogu naći u potpuno suprotnim krajevima sveta. Serija se, inače, snima na svim ovim lokacijama, širom sveta, na svojevrsnoj turneji, što je svakako nesvakidašnji i osvežavajući koncept u industriji, u kojoj se, u poslednje vreme, većina stvari dešava ispred "zelenog platna". Fotografija je naročito upečatljiva, neprestano se smenjuju živopisne scene, na primer Indije i Meksika sa "hladnijom" estetikom Islanda i Južne Koreje, prava vrteška boja i prizora različitih civilizacija i kultura. Akcione sekvence su savršeno koreografisane, ali i utemeljene u realnosti. Serija obiluje sjajnom muzikom, istakla bih pesmu "What`s Up" 4 Non Blondes, koju nakon ove serije, više nećete posmatrati na isti način. Prisutna je i karakteristična estetika Vačkovskih, uspevaju čak i da se našale sami sa sobom karikiranjem nekih kultnih scena iz "Matriksa". Stiče se utisak da je ovaj projekat nešto intimno i za reditelje i za glumce, te da nam je pružena privilegija da ovo iskustvo podelimo sa njima. Takođe bih istakla da multinacionalnom osećaju serije, osim glumačke postave, svakako doprinosi i to što su pojedine epizode, u zavisnosti od mesta dešavanja radnje, režirane i od strane drugih režisera, tako da se dešavalo da na jednoj epizodi simultano radi više reditelja. U planu je pet sezona, bar kako tvrdi Lana Vačkovski, ali naravno obnova serije zavisi od njene popularnosti. Trenutno se, širom sveta, snima druga sezona, te nas u decembru očekuje specijal, a u januaru bi trebalo da, u etar, budu odjednom puštene sve epizode druge sezone. U međuvremenu je promenjen glumac, koji tumači ulogu Kafeusa, tako da je sada deo ekipe glumac Toby Onwumere.


Zaključak: Serija, pre svega, širi optimističnu poruku o ljubavi i međusobnoj povezanosti, naročito bitnoj u današnje, savremeno vreme ljudske otuđenosti. Ukoliko volite serije, fokusirane na likove i njihov karakterni razvoj, interakciju i odnose, sa nešto sporijom radnjom, koja će vam dozvoliti da upoznate njih i njihovu životnu priču, "Sense8" je prava serija za vas. 

13 коментара:

  1. Sjajno, sjajno! :)
    Odgledala sam juče prvu epizodu i shvatam zašto si rekla da treba malo da te priča ponese, jer mi još uvek dosta toga nije jasno, što je i normalno - zato postoji dugme NEXT! :D
    Tvojoj mami svaka čast, ja mojoj nikako ne mogu namestiti ni jedan film da joj paše, a kamoli da mi ona preporuči nešto van kalupa.
    Ionako mi uvek, ukoliko gledamo nešto što je produkt fikcije i odudara od razuma, gunđa i zakera u svakoj sceni - realista i logičar do koske. :D

    Hvala ti na divnoj preporuci!
    Ko je video pitati Gugl, kada si tu ti. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno.:-)
      Hehe da, moja je u fazonu da može sve i svašta da gleda.
      Da, serija je i predviđena za bingovanje, odnosno da se odgleda u cugu, vrlo brzo se stopiš sa likovima.
      Hvala na čitanju.:-)

      Избриши
  2. Odličan post :)
    Rekla sam ti već ranije da moram da bacim pogled na ovu seriju, mada opis deluje krajnje čudno voljna sam da dam šansu baš zbog priče koja je veže. Netfilx ima inače odlične originalne serije Narcos i Orange is the new balck su obe sjajne :)
    Čim pogledam javljam :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, potpuno si u pravu, ja sam već na osmoj epizodi Narcos i fenomenalna je serija.
      Javi utiske obavezno i hvala tebi na čitanju.😊

      Избриши
  3. e taman mi je trebalo nesto za pratit, super .. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala.😊
      Da, kad jednom kreneš da gledaš, ne možeš da prestaneš, ja sam je slistila za jedan dan.😊

      Избриши
    2. samo da prijavim da sam se i ja navukla haha..dobra je :) imam jos koju epizodu odgeldat

      Избриши
    3. Hehe dobro došla na tamnu stranu, imamo i kolačiće. 😆
      Ja ću je sigurno još jednom odgledati dok ne izađe nova sezona. Je l imaš omiljenog lika?😆

      Избриши
    4. hahaha hvala :)
      hm, recimo riley i will...oni su mi kjut :D

      Избриши
    5. Jao je l sam ja jedina, koja navija za Vulfija i Kalu?😆😆

      Избриши
    6. ahahahha ma nisi :D kjut su i njih dvoje :P

      Избриши
  4. Bas mi je drago da je jos neko gledao ovu seriju i da se odusevio. Meni je baslegla, i zao mi je sto ima samo jedna epizoda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, divna je serija i meni je drago da ima još fanova. Za sada, još malo, pa druga sezona, jedva čekam.😊

      Избриши