петак, 29. децембар 2017.

Najbolje knjige u 2017. godini



Kao što sam i obećala u prošlom postu, na redu je post o najboljim knjigama, koje sam pročitala u 2017. godini. Ima ih manje nego filmova, jer, mada sam čitala dosta, trenutno moja Goodreads lista broji devedeset knjiga, nisu sve knjige, kod mene, izazvale podjednak stepen oduševljenja. Ove godine za razliku od prošle ( post ovde ) neću praviti listu najgorih knjiga, ne iz razloga što ih nije bilo, jer jeste, već što uopšte nemam volju da trošim reči na takve naslove. Sasvim simbolično, na listi se nalazi sedam naslova.



1. Kraljica Terlinga ( The Queen of the Tearling )- Erika Džohansen ( Erika Johansen )


Mislim da je ovo moja omiljena knjiga, koju sam pročitala ove godine ili bolje da kažem omiljena triologija, a svakako knjiga, koje me ja najviše iznenadila. Inače, uzeta je čisto da bih popunila kvotu za tadašnju akciju u Delfi knjižarama. Upšte nisam očekivala da mi se toliko svidi, a naročito ne, da se uvrsti na listu mojih omiljenih fantazija ikada, rame uz rame sa serijalom Pesma leda i vatre i triologijom "Gospodar prstenova". Premisa knjige je nesvakidašnja i neobična, a žanr je gotovo nemoguće odrediti, jer osim što je reč o vrsti srednjovekovne fantazije, takođe, sadrži i elemente istorijske drame, distopije i epske fantazije. Prva knjiga počinje upoznavanjem sa Kelsi, devetnaestogodišnjom devojkom, običnom po svemu, osim što je čitav život provela u izgnanstvu u pripremi za preuzimanje prestola. Jednog dana, po nju dolaži Kraljičina garda kako bi je odvela u prestonicu radi krunisanja, kada će Kelsi postati sledeća kraljica Terlinga. Mislim da sam se u ovu knjigu najviše zaljubila zbog likova i njihove međusobne dinamike, svakako sam otkrila da obožavam da čitam o družini vitezova, koji štite princezu i postepeno počinju da je poštuju i naposletku vole kao svoju kraljicu. Ako neko zna za knjige sa sličnom tematikom, pišite mi obavezno u komentarima. Za sada je, kod nas, samo prva knjiga prevedena na srpski jezik i ne bih zadržavala dah što se tiče prevoda druge, jer Laguna ima tendenciju da napušta serijale, ali je svakako vredna i čitanja na engleskom. Detaljnije o mojim utiscima možete čitati u ovom postu

2. Uspon zla ( The Career of Evil )- Robert Galbrajt ( Robert Galbraith )



O prvoj knjizi u serijalu o detektivu Kormoranu Strajku sam vam pisala u ovom postu, tako da se neću preterano ponavljati, ali ako sam imala ikakve sumnje da li nastaviti sa najnovijim serijalom poznate autorke Džoun K. Rouling, koja se krije iza pomenutog pseudonima, ova knjiga, koja je ujedno i treći deo, ih je definitivno raspršila. Ukoliko bih bila primorana da navedem primer, za mene, savršenog trilera, to bi bio roman "Uspon zla". Sadrži sve ono što bi jedna takva knjiga trebalo da sadrži, dobar zaplet i intrigantnu misteriju, još više detalja o prošlosti glavnih likova i razvoj njihovih međusobnih odnosa, uvid u mračni um zločinca, znači sve ono što će me naterati da okrećem stranicu za stranicom i knjigu, bukvalno, ne ispuštam iz ruku. Ono što, hvala Bogu, ne sadrži, za razliku od većine današnjih trilera, je teme, koje već prelaze onu finu granicu između intrigantnog i morbidnog, da ne kažem bolesnog, umetnutog samo radi šoka, a ne i konkretnog zapleta. Lično, ne mogu da dočekam četvrtu knjigu, za koju postoji mogućnost da izlazi sledeće godine, jer, ako je ova ikakva indikacija, sledeće će biti sve bolje i bolje, te me raduje mogućnost iščekivanja novih knjiga u još jednom serijalu Dž. K. Rouling. 

3. Mandolina kapetana Korelija ( Corelli`s Mandoline )- Luj de Bernijer ( Louis de Bernières )



Roman, koji sam ponela kao štivo za plažu, tokom letovanja u Grčkoj i od koga sam očekivala isključivo romansu, smeštenu u ratnim uslovima, sudeći po prethodno odgledanom filmu. Međutim, ova knjiga je daleko, daleko više od toga. Predstavlja čitavu jednu hroniku meštana živopisnih meštana Kefalonije, koji su se našli pod opsadom isto tako specifičnih italijanskih vojnika. Da, romansa postoji, ali se odvija gotovo negde u pozadini knjige. Knjiga je toliko emotivna i dirljiva, zanimljiva u svim aspektima, a napisana na tako očaravajući način, da predstavlja jednu pravu odu ljubavi prema Grčkoj zemlji i njenom narodu. Na ovom letovanju sam, tokom jednodnevnog izleta, posetila i Kefaloniju, što je samo još više doprinelo divnom čitalačkom iskustvu. Zaista, izvanredan roman, koji bih mogla da preporučim apsolutno svakom. Jedina negativna stvar, koju bih o ovoj knjizi mogla da kažem, jeste kraj, koji me je ostavio pomalo frustriranom, samo iz razloga, jer mrzim kada pisci koriste neposrazume kako bi napravili razdor između likova. U svemu ostalom, savršena knjiga. 

4. Daleko od razuzdane gomile ( Far from the Madding Crowd )- Tomas Hardi ( Thomas Hardy )



Lista ne bi bila kompletna bez bar jednog klasika. Ove godine sam najzad pročitala "Daleko od razuzdane gomile", koju sam dosta dugo odlagala, uprkos odgledanom filmu, koji mi se jako svideo. Inače, volim Hardija, osim ove, pročitala sam, naravno, Tesu i "Neznani Džud" i obe su, svaka na svoj način bile teške drame, druga naročito. Verovatno sam zato i odlagala čitanje ove knjige. Međutim, ona se po tonu dosta razlikuje, prisutna je izvesna doza satire i ciničnog humora, koji ranije nisam vezivala za Hardija. Uživala sam u čitanju, koliko dugo nisam uživala u čitanju nekog klasika, pri čemu ne mislim na ponovno čitanje onih starih i omiljenih. Definitivno bih "Daleko od razuzdane gomile" preporučila onima, koji bi da krenu sa klasicima britanske književnosti, a ne žele možda da čitaju Džejn Ostin ili sestre Bronte. Naravno, i ovu knjigu prate dramatične situacije i tragedije, jer nijedna knjiga Tomasa Hardija ne može bez njih, ali i dalje zadržava neku razdraganu crtu, doduše, nisam zadovoljna kako se knjiga završila i mislim da je film tu uradio mnogo bolji posao i poslao jasniju poruku. Priču verovatno već znate, mlada Vitsaveja Everdin nasleđuje imanje svog strica i odlučuje da sama upravlja njime. U njen život ulaze tri posve različita muškarca, koji će, svaki na svoj način, uticati na dalji tok njenog života. Detaljniju recenziju knjige, a i filma, možete pročitati ovde

5. Kradljivica knjiga ( The Book Thief )- Markus Zusak ( Markus Zusak )



Ovo knjiga predstavlja dokaz da je moguće uviđati sve mane nekog dela, pa čak vam ono ne mora ni odgovarati u potpunosti, ali i dalje vas može uzdrmati i naterati da spoznate njegove vrednosti. Mislim da sam četiri godine odlagala čitanje ove knjige, kupila sam je odmah nakon odgledanog filma, koji me je oduševio, krenula da čitam i samo ostavila po strani. Stil pisanja mi nimalo nije odgovarao, čak me je nervirao. Suviše kratke rečenice, upola prekinute misli, filozofiranje bez osnova u samo zapletu, sve ono što inače mrzim u knjigama, me je odvratilo i od ove. Međutim, letos sam učestvovala u čitalačkom maratonu i odlučila sam da najzad "preguram" i ovu knjigu. Stil pisanja mi je i dalje smetao, ali sam se negde usput navikla i totalno navukla na ovu emotivnu i dramatičnu priču. I kada kažem emotivnu, mislim grcanje uz suze, koje mi neprestano teku, emotivna. Ukoliko vas kraj ove knjige ne rasplače, jednostavno se pomirite sami sa sobom, nemate dušu. Knjiga prati devojčicu i Smrt u vihoru Drugog svetskog rata u nacističkoj Nemačkoj. To je sve što treba da znate.

6. Nevine laži ( Big Little Lies )- Lian Morijarti ( Liane Moriarty )



Još jedno iznenađenje na listi. Nakon gledanja serije, a serija je zaista izvrsna i ima moju preporuku, takođe, pre neki dan sam saznala da će se definitivno snimati i druga sezona, htela sam da pročitam knjigu. Nisam zaista očekivala da će me toliko oduševiti. Sreća čitala sam je u originalu, a ovo napominjem samo iz razloga, jer bi me verovatno korice našeg izdanja naterale da pobegnem u suprotnom pravcu, jer, zahvaljujući njima, knjiga deluje kao priča o grupi žena, koje pričaju o menstrualnom ciklusu i blagodetima PMS-a, mada čisto sumnjam da tako nešto postoji. Već neko vreme sumnjam da ljudi, u našem izdavaštvu, koji biraju dizajn korica, uopšte čitaju te knjige. Reč je o svojevrsnoj misteriji, koja se bavi životima nekoliko žena u obalskom gradiću, u Australiji, čija deca u isto vreme polaze u predškolsko. Zvuči bezazleno, zar ne? Knjiga naravno krije daleko više, tu je misterija ubistva na lokalnoj zabavi i postepeno razotkrivanje tajni, koje ovi ljudi, koji vode naizgled savršene živote, čuvaju ispod svojih uglađenih fasada. 

7. Ahilov pev ( The Song of Achilles )- Medlin Miler ( Madeline Miller )



Prava poslastica za svakog ljubitelja grčke istorije i mitologije, knjiga pripovedana iz ugla Patrokla, prognanog još kao dete sa dvora svog oca, on pronalazi utočište u stranoj zemlji i postaje najbliži prijatelj, a kasnije i nešto više, čuvenom grčkom junaku, Ahilu. Iz svakog reda je vidljiva ljubav autorke prema temi, a naročito istorijskom periodu, koji obrađuje. Tačno se vidi koliko je ljubavi, truda i istraživanja uneto u pisanje ove knjige. Kao i u prethodnom slučaju, ne dozvolite da vas korice domaćeg izdanja odvrate i nateraju da pomislite da je reč o nekoj treš erotici, ova knjiga je zaista nešto posebno. Moju recenziju knjige možete pročitati ovde.

Pročitala sam još dobrih knjiga ove godine ( "Krug", "Lord of Shadows", da nabrojim samo neke ), ali ovih sedam mogu da ubrojim u svoje favorite. Koje su vaše omiljene knjige, koje ste pročitali ove godine?


12 коментара:

  1. Ja volim da čitam, samo ove godine baš i nisam imala vremena. Mene je oduševio roman Purity Jonathan Franzen-a i stari dobri klasik Harper Lee Ubiti pticu rugalicu. Sada čitam Idi postavi stražara :) Hvala za divne preporuke, neke od knjiga sam čitala i mogu reći da riješimo isto mišljenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem, mene uhvate periodi i da nemam vremena, a bogami i da nemam volje.
      Jao meni se "Ubiti pticu rugalicu" nije svidela, očekivala sam sasvim nešto drugačije od te knjige.
      Za prvu knjigu nisam čula i evo baš čitam sinopsis, ne da zvuči zanimljivo, nego odmah ide na listu za čitati i to ubrzano, stvarno zvuči sjajno. Hvala puno na predlogu i hvala tebi na čitanju. :)

      Избриши
  2. Prvo da te pitam gde si nabavila ove keksiće u prazničnim oblicima?:)))) Prelepi su!
    Odlična lista, pošto sam pratila tvoje mesečne preglede tokom ove godine, mogu samo da zaključim kako su naslovi raznovrsni i dobro odabrani, a najviše ti se zahvaljujem na preporuci "Ahilovog peva", koji me očarao. Čitala sam Bernijera ("Ptice bez krila" obavezno potraži, još bolji roman!) i Hardija, a sve ostale sa liste su me dovoljno zaintrigirale da im u budućnosti pružim šansu. I potpuno se slažem za korice, naročito me nasmejala ova opaska o "Nevinim lažima", jer sam na osnovu fotografije na naslovnoj zaista imala potpuno drugačiju predstavu!:)
    A o mojim "knjigama 2017" - sledeće subote.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja mama je kupila od žena na pijaci, koje prave, od kada smo zajedničkim naporom jedne godine utrošile preko deset sati na ozloglašene prasiće, više ništa tako pipavo ne pravimo. :D
      Obavezno, baš mi je drago, mislim da "Ahilov pev" zaslužuje pažnju, koja mu nekako kod nas nije data.
      Isto, ja sam najpre pročitala knjigu, ubeđena da kod nas nije ni prevedena i bukvalno naletim na ovo čudo i sve su romane te autorke upropastili sa koricama, bukvalno dobijam vajb "Još jedna noć u Parizu" i "Volim te do neba", ovo sam izmislila naslove, ali razumeš šta hoću da kažem. :D
      Jedva čekam. :*

      Избриши
  3. Odličan post :)
    Sa liste sam čitala jedino "Daleko od razuzdane gomile" i "Nevine laži" prva mi se jako dopala, Nevine laži su bile OK mada nisu enki posebna utisak na mene ostavile solidna knjiga nije loša :)
    Dosta njih imamna listi posebno Ahilov Pev koji upoorno sebi obećavam nikako da ga potražim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i želim ti sve najbolje u novoj godini, naročito još puno divnih postova. :*

      Избриши
  4. Jooj, ove Ahilove korice me uvek iznerviraju, kao neki erotski romančić. I nasmeja me ovo za blagodeti PMS-a, hahaha, stvarno bih i ja na osnovu korica rekla da je neka laganica. Koliko mnogo zavisi od izbora izdavača da li će se knjiga prodavati ili ne. Meni su, recimo, divne one korice scenarija Fantastičnih zveri (Čarobna knjiga), ali je unutra dosada živa, i, svejedno, opet sam razmišljala da je kupim samo zbog korica. ''Daleko od razuzdane gomile'' ću, nadam se, pročitati u 2018.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo, deluje mi da je kod nas nekim drugim knjigama, koje garantuju sigurnu prodaju posvećuje daleko više pažnje, dok kvalitetna izdanja, koja, npr. u svetu, imaju uspeha, kod nas ostaju zanemarena, jer se niko nije ni našao da ih pogura na pravi način. Samo kada se setim one kampanje za onaj užas od knjige Maestra. :D
      Da, korice su baš lepe, ali nekako mi je papir jadan unutra, što mi je isto čest slučaj sa našim izdanjima. Meni se nešto to ni ne čita, jer ni filmom nisam oduševljena. :D
      Obavezno javi utiske i srećni ti praznici. :*

      Избриши
  5. Najviše volim kada vidim listu na kojoj nema nijedne knjige koju sam pročitala. I ovde je sličan slučaj, ako izuzmemo "Kradljivicu knjiga" koju sam čitala pre nekoliko godina, čim je objavljena kod nas. O njoj je već dovoljno rečeno, ali slažem se, predivna je.

    Od ovih koje si nabrojala, meni su na listi "Daleko od razuzdane gomile" i "Mandolina kapetana Korelija" i to već neko vreme. Ali ovakvi postovi me uvek stimulišu da određene knjige malo poguram ka vrhu liste za čitanje :)

    Moji favoriti za ovu godinu su na blogu, pa ih neću ovde navoditi, da se ne ponavljam na trista strana.

    Srećna Nova godina! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isto, dobijem odmah ideju šta bih čitala sledeće. :D
      Jedva čekam da čujem tvoje utiske.
      Idem odmah da bacim pogled, pravim već listu za ovu godinu, čak sam pripremila sebi i jedan čitalački izazov. :D

      Takođe, srećna Nova godina i sve najlepše. :*

      Избриши
  6. A koliko sam samo zazirala od trilogije "Kraljica terlinga", podstakla si me da je ove godine stavim na dnevni red, pa javljam utiske. :) Od svega navedenog čitala sam "Kradljivicu knjiga" negde kada je izašla i mnogo mi se dopala, adaptacija me nije naročito impresionirala. Konačno pročitah i Hardijev roman, mislim da će završiti i na mojoj listi najboljih knjiga, opisi prirode su mu fenomenalni.
    Hvala ti na još jednoj sjajnoj blogo-godini. :

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno, meni su bar bile odlične knjige. Meni se prvo svideo film, pa sam potražila knjigu, ali, moram priznati, i dalje mi je film draži.😆
      Hvala tebi puno draga.😘

      Избриши