четвртак, 26. новембар 2015.

2 u 1: Marvel izdanje- Jessica Jones i Ant- Man





Kada bih ovaj post posvetila pisanju o načinu na koji je kompanija Marvel "uskrsla", te o svim projektima, koje su izbacili, kao i onima, koje tek nameravaju, pisala bih do sutra. Ovako ću se u današnjem postu ograničiti na jedan film i jednu seriju iz Marvelovog " plodonosnog" univerzuma.




1. Jessica Jones





Nakon uspeha, koji je postigao sa serijom Daredevil, kao i pozitivnih reakcija, koju je ista izazvala, kako kod publike, tako i kod kritičara, Netflix je podržao adaptiranje jednog pomalo opskurnog lika iz Marvelovih stripova. Džesika Džouns ( Krysten Ritter ) je nekadašnji super heroj iliti bar pokušaj istog, koja je odustala od spašavanja sveta i postala privatni detektiv. Za one, kojima je poznat svet stripova napisaću samo da je Džesika išla u istu srednju školu kao i Piter Parker ( Spiderman ), te da je bila prisutna kada je njega ujeo radioativni pauk, a da je sopstvene moći stekla kada je njena porodica doživela saobraćajnu nesreću na putu za Diznilend, za koji je kartu njenom ocu poklonio Toni Stark ( Ironman ), udarivši u vojni konvoj, koji je prevozio radioaktivne supstance. Njene moći se sastoje iz neverovatne fizičke snage i mogućnosti letenja, koju Džesika nikada nije u potpunosti savladala, tako da se njena veština svodi na zaista visoko skakanje i povremeno graciozno sletanje. Za razliku od sličnih filmova i serija, ova vam njene moći neće "gurati pod nos" u svakom trenutku, tako da zadržava priličnu dozu realnosti i najviše pažnje posvećuje komlikovanim ljudskim odnosima i stanju uma, a naročito samodestrukciji. Oni, kojima ovi podaci o ostalim super herojima ništa ne znače i dalje mogu uživati u ovoj seriji, jer mislim da se može pratiti nezavisno u odnosu na ostatak Marvel filmova i serija.



Mada je Džesika detektiv, serija se pre svega fokusira na njen neraščišćen odnos sa Kilgrave- om ( David Tennant ), još jednim likom iz Marvelovog sveta, koji može da kontroliše ljudsku volju samo pomoću svog glasa, a koji je držao Džesiku kraj sebe nekoliko meseci prisilno, terajući je da izvršava njegova naređenja i kontrolišući je. Osim što se zaplet vrti oko ovog negativca, za kog moram reći da nije bilo boljeg još od Lokija iz Tora, tu je još gomila sporednih likova, koji imaju znatnu ulogu u stripovima poput Luk Kejdža ( Mike Colter ), Džeri Hogart ( Carrie-Anne Moss ), koja je u stripovima muškarac i Triš Voker ( Rachael Taylor ). Ono što me je najviše oduševilo u seriji je kasting, koji je perfektan, svi glumci savršeno oživljavaju ove likove, ali bih naročito izdvojila Tennanta, koji je u seriji oličenje zla i najgore ljudske noćne more, a to je gubitak sopstvene slobodne volje, međutim istovremeno i emotivan, ranjiv na uvrnut način, potpuni sociopata. S obzirom da mi je on ujedno i omiljeni Doktor ( Doctor Who )  bilo je uživanje gledati ga u jednoj ovakvoj netipičnoj ulozi. Serija ima mračnu atmosferu, opet netipičnu za ovu vrtu filmova i serija, uz prilično labilnu politiku u pogledu cenzure. Zaista mislim da će fanovi Marvel univerzuma njome biti oduševljeni, ali isto mogu da je preporučim i onima, koje, do sada, taj svet nije privukao da joj pruže šansu, jer se mogu prijatno iznenaditi. Prva sezona se sastoji od trinaest epizoda i sve su dostupne.

2. Ant- Man




Priznajem, bila sam skeptična prema ovom filmu. Mislim čovek, koji se pomoću odela smanjuje na veličinu insekta da bi zatim upravljao armijom mrava. Međutim dobro osmišljena priča, koja ne opterećuje suviše i više se fokusira na zabavu, uz par emotivnih momenata i odlična glumačka ekipa predvođena Paul Rudd- om, zaista šarmatnim glumcem, sa odličnim tajmingom za komediju i neprevaziđenim šmekerom, iako u poznim godinama, Michael Douglas- om, uspela je da mi "proda" ovaj film, nakon dosadnog i razočaravajućeg Avengers: Age of Ultron. Tu je i uvek lepa Evangeline Lilly, koja će se verovatno više istaći u svom zasebnom filmu. Generalno preporučujem ovaj film svima kao opuštajuću razonodu uz kokice, a naročito fanovima Marvela.


2 коментара:

  1. Sama ne znam šta mi je bolje od ovo dvoje.. Ja obožavam sve Marvelovo :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam se malo ohladila od Marvela, ali jedva čekam drugu sezonu Džesike, jedino mi je žao što neće biti Kilgrave- a. :D

      Избриши