недеља, 21. август 2016.

Film bolji od knjige?! Moguće.




Verovatno nam je svima dobro poznata krilatica- knjiga je uvek bolja od filma. Kako to nije uvek slučaj, iako najčešće zaista jeste, odlučila sam da sastavim spisak filmova, koji su, naravno po mom mišljenju, bolji od knjiga na kojima su zasnovani. 


 1. Kum ( The Godfather )




Autor: Mario Puzo.


Zaista volim da čitam Maria Puza i posedujem gotovo sve knjige, koje je napisao, a koje su prevedene na naš jezik, među njima i knjigu Kum. I dok se triologija ( ili bar prva dva filma ), koja je zasnovana na istoj, smatra jednom od najvećih dostignuća kinematografije XX veka, sama knjiga je, u najbolju ruku, sasvim prosečna. Priča jeste intrigantna, ali fale joj detalji, raskošnost likova i predela Sicilije, bogata istorija jedne porodice, a nadasve, maestralne izvedbe glumaca u kojima prednjače Al Pacino i Robert De Niro. Uostalom, udruženim naporima, Puzo i Kopola su uspeli da napišu scenario, koji prevazilazi neke mane knjige i priči daje mnogo življi, ali i mračniji ton.

2. The Prestige





Režiser: Cristopher Nolan.

Nemojte me shvatiti pogrešno, mislim da je knjiga "Prestiž" odlična i preporučujem da je svakako pročitate, ali Nolan je uspeo da uzme ono najbolje od knjige i da to pretvori u nešto posebno i retko viđeno na ekranu, jer ovaj film je zaista jedinstven. I dok, knjiga, kao i film, uspeva da intrigira i prevari čitaoca, odnosno gledaoca, mislim da je kraj filma fantastičan, ali i dovoljno utemeljen u realnosti da bude uverljiv, dok knjiga ne pruža slično objašnjenje, već nas donekle ostavlja u mraku.

3. Sense and Sensibility




Autor: Jane Austin.

Režiser: Ang Lee.

I dok mi je "Razum i osećajnost" možda jedna od najmanje omiljenih knjiga Džejn Ostin, Sense and Sensibility mi je svakako jedna od najboljih adaptacija njenih knjiga. Ang Lee je fantastičan reditelj i zajedno sa glumicom Emmom Thompson, koja je bila u velikoj meri uključena u proces kreiranja filma, uspeo je da na poseban način uhvati atmosferu regentovog doba, ali i odnosa unutar porodice, naročito sestara Dašvud, dok se knjiga malo više fokusirala na njihovu potragu za muškarcima, a u pojedinim delovima se "vukla" i bivala usporena za čitanje. Takođe, u ovom filmu je Alan Rickman odigrao jednu od najboljih uloga u svojoj karijeri, uspevši u nameri da zavolimo pukovnika Brendona i da se zapitamo gde je uopšte Marijani Dašvud pamet kada odbija takvog čoveka.

4. Forrest Gump




Autor: Winston Groom.

Režiser: Robert Zemeckis.

Sama priča o Forestu Gampu je dovoljno posebna u bilo kom formatu, ali Zemekis kao režiser, a naročito Tom Hanks u glavnoj ulozi, doneli su ovoj priči naročitu toplinu i učinili su da Forest postane znatno uverljiviji lik, koji je osvojio naša srca. Naročito imajući u vidu da knjiga ima i nastavak, gde autor Foresta šalje u niz, sve luckastijih i neuverljivijih, avantura, tako da se zaista nadam da ipak neće snimiti nastavak filma, jer takav kakav jeste, savršen je.

5. Fifty Shades of Gray




Autor: E. L. James.


Pre nego što zgroženi pomislite šta će ovo na jednoj ovakvoj listi, punoj filmskih klasika, saslušajte me. Već sam više puta do sada izrazila svoje negodovanje ovim knjigama, ali sam ih svakako morala pročitati da bih formirala sopstveno mišljenje. Od filma sam samo mogla da očekujem da na isti način vređa našu inteligenciju, ali na sopstveno zaprepašćenje, otkrila sam da uopšte nije tako loš. Jos uvek su tu neki momenti, koji izazivaju smeh na sav glas, ali su, srećom, izbačeni i neki drugi, koji su knjigu činili mnogo više cringeworthy. Hemija između glumca je sasvim ok, muzička podloga odlična, a Dakota Johnson je uspela nemoguće, da od Anastasije napravi iole dopadljivu heroinu, pa čak i devojku za koju možemo da navijamo. Uostalom, o razlozima zašto mislim da je film daleko bolji od knjige možete čitati u ovoj recenziji. Takođe, čitala sam da je autorka bila besna kako je film ispao i koliko se razlikuje od knjige, a za mene, to je samo još jedna preporuka više.

6. The Hobbit





Režiser: Peter Jackson.

Dok adaptaciju triologije Gospodar prstenova smatram jednom od najboljih adaptacija ikada snimljenih, ja sam u onom, verovatno sasvim malom, taboru, koji na Pitera Džeksona nije "osuo drvlje i kamenje" kada je izašao prvi deo Hobit triologije, niti sam ga "satanizovala" zbog ideje da knjigu od 300 i nešto strana pretvori u triologiju, samo da bi nama, jadnima i zaluđenima, izvukao pare, koje svakako ima dovoljno i sam. Najtužnije je što većina onih, koji su "hejtovali" film, što po stranim, što po domaćim forumima i stranicama, knjigu, po kojoj je zasnovan, nisu ni pročitali. "Hobita" sam pročitala kao jako mlada i dok mi se zaista svidela, nije izazvala neku euforiju, niti oduševljenje. U to vreme su postojale daleko zanimljivija štiva za čitanje, a na osnovu nje prosto nisam dovoljno mogla ceniti Tolkinov stil pisanja, a naročito svet, koji je tako vešto skrojio. Naravno, sve dok nisam pročitala Gospodara prstenova, ali to je sasvim druga priča. Ovo je prvenstveno knjiga napisana za decu i deluje kao da je sa njom Tolkin tek testirao svoje stvaralačke vijuge. Najpre, mislim da su filmovi dosta unapredili samu priču, uspeli su da neke likove, naročito patuljke, učine trodimenzionalnim, da im daju naročite karakteristike, koje ih izdvajaju, dok su oni u knjizi svedeni samo na jednu veliku gomilu, među kojima se možda trojica ističu. Scene, koje su samo provučene kroz knjigu, u filmu su dobile sasvim novu dimenziju, upečatljivije su, produbljene su, kao i sami likovi. Prosto su mi filmovi mnogo sadržajniji od knjige, gde se većina krucijalnih događaja odvija van stranica, pa su samo ovlaš spomenuti, da ne pričam o krajnjoj bitci, koju, za razliku knjige, u filmu uspevamo i da vidimo. Takođe, sami filmovi, naročito treći deo i njegov kraj su na mene ostavili znatno snažniji i emotivniji utisak. Detljanije o trećem delu Hobita sam pisala u ovom postu

7. L.A. Confidential






Režiser: Curtis Hanson.


Dok je knjiga "Poverljivo iz L.A." zaista odlična, toliko je detaljna u pogledu likova i isprepletane radnje, da sam se u pojedinim trenucima "gubila" o kome ili o čemu trenutno čitam. Film je uspeo da izniveliše bitne likove, a naročito da im, zahvaljujući fantastičnoj glumačkoj ekipi, udahne život. Za mene, nema većeg komplimenta za glumce i uloge, koje su odigrali, nego kada, dok čitam knjigu, upravo njih zamišljam kao likove. Detaljnije o ovom sjajnom filmu sam pisala u ovom postu.

8. The Notebook





Režiser: Nick Cassavetes.




Mislim da je ono što je ovaj film učinilo otelotvorenjem romantičnih filmova, širom sveta, te iako ga niste gledali do sada, sigurno ste za njega čuli, osim same priče, koja je potekla iz pera, često isuviše dramatičnog i repetitivnog, pisca Nikolasa Sparksa, svakako glavni glumački spoj Ryan Gosling- a i Rachel McAdams, koji su, nakon završetka snimanja, bar na neko vreme, romansu sa platna preneli u realnost. Lično, knjiga mi je bila naporna i dosadna za čitanje, kada čitaš njegove knjige imaš utisak da kada pročitaš jednu, pročitao si sve, ali film je uspeo da istopi i moje cinično srce. Ujedno, smatram da je ovaj film najbolja adaptacija bilo kog njegovog romana, a verujte mi na reč, pogledala sam ih i previše.

Da li postoji neki film za koji Vi smatrate da je bolji od knjige, čiju adaptaciju predstavlja? Ili mislite da su neke od knjiga, koje sam navela, ipak bolje od filmova, koji su nastali kao njihov produkt? Pišite u komentarima.


31 коментар:

  1. Od navedenih samo mogu da komentarišem Hobita, obzirom da kod ostalih ili nisam čitala knjigu ili nisam gledala film. Ni ja nisam bila oduševljena knjigom, mada moram priznati da jesam jedna od onih osoba koje ne kapiraju adaptaciju jedne knjige u 3 filma. Ali opet prvi i treći deo su mi se dopali (drugi mi je bio dosadan i malo nepotreban iskreno) i dosta su kvalitetni filmovi. Mada ako bi ih poredili sa Gospodarom....onda bi zaostali kilometrima u svakom smislu. Naravno ovo je sve moje mišljenje, znam da ima onih koji se ne bi složili. Što se tiče ostalih, Forrest Gump mi je jako drag film, tako da ne bih ni želela da čitam knjigu, a The Notebook niti želim da gledam film niti da čitam knjigu. Nemam neki poseban razlog, jednostavno mi se ne da :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uf, potpuno se slažem što se tiče Gospodara i meni su to daleko bolji filmovi od Hobita, ali su mi i jedna i druga triologija jako drage. Ja sam skroz zaluđenik i verovatno se ne bih bunila i desetak nastavaka da snime.😆
      Forest Gamp ni nije nešto posebno kao knjiga, film je daleko, daleko bolji, ništa ne propuštaš. Sparks i jeste, naročito, poslednjih godina za izbegavanje, ima mnogo šarmantnijih laganica za gledanje.😆
      Hvala puno na utiscima.😊

      Избриши
  2. Fenomenalan post!:)))
    Baš sam ovih dana u istoj priči, spremam ispitni rad, adaptacije romana, plus upravo sastavljam tekst za blog koji se dotiče slične teme. Zapravo, moj stav je sledeći - osrednji ili loš roman može da ima bolju adaptaciju. Zaista dobar roman uglavnom je neprevodiv u drugi medij, osim ukoliko se ne pojavi jednako genijalan reditelj, pa sve to prilagodi na svoj način i da mu novu umetničku dimenziju.
    Uglavnom su mi ekranizacije bleđe verzije, jer je vizuelna umetnost sama po sebi takva da nameće našoj svesti sliku, pa tako i u ovom slučaju interpretaciju autora filma ili serije, a ona ne mora biti ni blizu našem doživljaju tokom čitanja.

    E, sad, složila bih se sa tvojim izborom i obrazloženjima.
    "Kum" je osrednji roman, nije loš, ali nije ni najbolji Puzov, tako da je film u sva tri dela postigao nezamislivo i "razvukao" jednu prosečnu knjigu na tri odlična filma.
    "Prestiž" mi je 1:1, na svoj način isto savršenstvo.
    Slažem se za Ostin.
    Nisam ni znala da postoji knjiga "Forest Gamp" do pre koju godinu, što dovoljno govori.
    Za "50 nijansi" je očekivano, veći "treš" od napisanog je sigurno teško postići. Nisam čitala i ne planiram, dovoljno je bilo preleteti preko stranica i poglavlja, sve mi je jasno.
    "Hobit", otprilike kao i za "Kuma" i uvek mi pada na pamet ista stvar.
    Nisam čitala "Poverljivo iz L.A.", ali film obožavam.
    Sparks me ne interesuje, nemam predrasude, ali ni vremena, pored toliko zanimljivih pisaca na svetu. :)

    Uživala sam, odlična zapažanja i zaključci!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, baš mi je drago da smo u sličnoj fazi.
      ( Inače pročitala sam recenziju KR na goodreads- u, zaprepastili su me komentari autora i svaka čast tebi na staloženim i obrazloženim odgovorima ).
      Da, da potpuno se slažem, mislim da se to dogodilo u slučaju Gospodara, najpre studio, koji je inače u međuvremenu ugašen, odnosno preuzet od strane većeg, koji je dao svu slobodu reditelju i dopustio mu da snimi u skladu sa svojom vizijom, revolucionarni specijalni efetki i reditelj, sa ljubavlju prema izvornom materijalu, ali i neumoljivošću da ga prenese onako kako želi. Mislim, Šon Koneri kao Gandalf, samo zamišljam.😆
      Slažemo se i u pogledu ostalog, ja sam Kumom bila jako razočarana kao knjigom, više sam svakako od Puza očekivala. I ja obožavam Poverljivo iz L.A. volim filmove i serije u tom noir fazonu.
      Ni ja se, posle ovog čitanja, nisam igrala sa Sparksom. Jedina knjiga njegova, koju sam još pročitala je Šetnja za pamćenje, jer smo drugarica i ja, u srednjoj školi, bile lude za filmom.
      Hvala još jednom na komentaru i tvojim utiscima.😊

      Избриши
    2. A još uzeh Viktora Igoa - "Bogorodičina crkva u Parizu". Knjiga, film, crtani, mjuzikl. Biće veselo, jer je roman baš mračan, a ekranizacije idu od horora do gotskog Diznija.:)
      Ne mogu ti opisati koliko sam se tada razočarala. Posle vidim, iz intervjua, koliki je lik kompleksaš.
      Setih se još jednog primera gde je, barem meni, film možda za nijansu bolji od knjige - "Intervju sa vampirom". Jedino mi je lik Armanda bolji u knjizi.

      Избриши
    3. Da znaš da sam intervju razmišljala da ubacim iz prostog razloga Tom Kruz+Bred Pit, a ja dete 90 tih.😆
      Ali baš zato što je i meni Armand bolji u knjizi, a i još neke pojedinosti, nisam.
      Jao srećno, pokušala sam da pročitam Zvonar Bogorodične crkve u osnovnoj i otada joj se nisam vratila, mnogo sam pametna da čitam tako rano takvu knjigu, mislila sam lako ću ja ovo.😆

      Избриши
  3. Kao i Wednesday mogu samo da komentarišem Hobite, jer za ostale nisam pročitala knjige. Sigurno nameravam da uradim to u neko skorije vreme. Meni se više svidela knjiga, nego film. Jako me je iznerviralo to što su je podelili na tri dela. Jedina stvar koja je iz toga proizašla dobro bile su neke pesme. :D

    Inače, pišem blog o knjigama koji se zove Svet Knjiškog Moljca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta ću, meni ne bi smetalo ni deset da je napravio.😆
      Super blog, jako mi se dopada, naročito izbor knjiga, pratim te.😊

      Избриши
  4. Baš volim kada se pronađe šačica filmova bolja od knjige, na um mi odmah padne Umberto Eko i "Ime Ruže" :D
    Nisam sve na listi gledala, niti čitala (za Foresta do nedavno nisam ni znala da postoji knjiga).
    Za "Razum i osećajnost" se slažem, Li je odradio sjajan posao - ni ja nisam ljubitelj knjige.
    Nolan od svakog filma napravi remek delo, ni ovo nije izuzetak.
    Za "50 nijansi" se slažem, da mi je neko rekao da će mi Ana biti simpatična ne bih mu verovala. :D

    Hvala ti na tekstu. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, hvala tebi puno na komentaru i utiscima.❤
      Ime Ruže imam i još je nisam pročitala, ali mi je film odličan, ima verovatno još takvih knjiga, ali nisam želela da uvrstim nešto što nisam čitala.😊
      Bogami i ja sam se iznenadila za neke filmove da su nastali po knjigama.😆

      Избриши
    2. Kaćo, jesi li čitala "Ime ruže"? Pitam onako, ekstra je film, ali knjiga je ipak nekako kompletnija.

      Избриши
    3. Nisam čitala "Ime Ruže", kažem samo kao glavnu asocijaciju na ovo pitanje. Uvek sam dežurni krivac koji viče da je knjiga bolja od filma, ali nema ko mi nije rekao da je adaptacija Eka bolja od knjige, zato se nje uvek i setim.
      Imam knjigu, ali nije došla na red, film sam davno gledala. :)

      Избриши
    4. Pa, pretpostavljam da ti koji to kažu nisu čitali knjigu. Eko ima specifičan fazon pisanja i kod njega nije poenta samo u priči, a "Ime ruže" je dosta komplikovana knjiga koju mnogi izbegavaju zbog previše sporednih znanja koja iziskuje od čitaoca. Film je odličan, ali, knjiga je knjiga, Eko zapravo, kako je taj čovek sa svakim romanom (pre)uzimao drugačiji diskurs i poigravao se narativima, ludilo. :)

      Избриши
    5. Da, čula sam isto da je knjige jako kompleksna, pripremam se godinama da je pročitam, jer je odavno imam u svojoj biblioteci, sad dok učim zaista ne mogu, trrba mi da čitam nešto što me privuče u tom momentu, a znam da bi me ova knjiga mnogo dublje zaokupila.😊

      Избриши
    6. I ja sam se tek pre tri godine napokon odvažila da joj se posvetim, do tada sam zaobilazila, tražila je dosta predznanja i koncentracije. Inače, Eko je imao taj "običaj" da svoju ogromnu erudiciju ugradi u romane, koji su uvek bili poigravanje sa određenim žanrom, a svaki različit, npr. "Praško groblje", "Ostrvo dana pređašnjeg", "Tajanstveni plamen kraljice Loane", čak i ovaj poslednji koji se bavi petparačkim novinama...
      Hoću reći, moguće ih je ekranizovati, ali ono što književnost jeste - umetnost REČI, sam film ne može da "uhvati" i tu su poređenja nemoguća, posebno u korist ekranizacije.

      Избриши
  5. Oldičan post da budem iskrena ništa nisam čitala mada sam ih sve gledala tako da ne znam da formiram mišljenje :)
    Meni je npr. "Doručak kod Tifanija" mnog bolji film od knjige, čula sam od ljudi koji su čital da su i "Mostovi okruga Medison" bolji "kada ih Klint piše" svakako moguće je napraviti bolji film od knjige posebno kada posotji plitka priča u knjigama poput "beležnice" :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da Mostove nisam uključila, jer, iako sam čitala i knjigu i gledala film, nešto nisam bila oduševljena ni jednim, ni drugim.😆
      Ja stvarno moram da pročitam Doručak kod Tiganija, baš da uporedim.
      Hvala puno na komentaru.😊

      Избриши
    2. Knjiga je bolja od filma u slučaju "Doručka kod Tifanija", mada je i film divan. :)

      Избриши
    3. Verujem, zato i hoću da je pročitam.😊

      Избриши
    4. Za Mostove se slažem, nije me oduševilo ni jedno ni drugo.
      Kod "Tifanija" sam se nekako bolje saživela sa knjigom nego s filmom, iako na Odri niko ne može ostati ravnodušan. :)

      Избриши
    5. Meni su i u filmu Klint Istvud i Meril Strip tako beživotni kao par.😕

      Избриши
    6. I film je beživotan. :(
      Što se "Tifanija" tiče, Odri je predivna, prava Holi.
      Knjigu preferiram i zbog završetka, mnogo mi je ubedljiviji i efektniji od filmskog, koji je klasično podilaženje očekivanju romantičnih gledalaca. Iz istih razloga volim kraj "Iskupljenja", koliko god boleo. To je život.

      Избриши
    7. Slažem se, toliko izforsirano da je mučno za gledanje. :)
      A i gledala sam samo zato da vidim kakav su par, spoj ne spojivog.

      Избриши
    8. Ja volim kada je veselo i onako "kroz ružičaste naočare" valjda mi se zato film i više dopada. A sa knjigom sam imala mnooogo problema da ukapiram šta se dešava ali to je moguće i psoledica gledanja filma prvog :)

      Избриши
    9. Da, ja isto kao Sara, mozak mi voli ove realne završetke, kao Iskupljenje, ali srce opet žudi za romantičnim krajem i svetom, posmatranim kroz ružičaste naočare.😆

      Избриши
    10. A ja sam Holi baš doživela kao neku neuhvatljivu Zvončicu, kao njujoršku kišu ili maglu, pa mi je kraj romana realniji. :))) Ne možeš vezati slobodan duh u romansu kroz ružičaste naočare, "poješće" ga, oduzeti mu poentu. I onome koji je izdaleka voli i opsesivno prati, ona kad je dobije više ne može biti TAKVA inspiracija, ni značiti isto.

      Meril i Klint meni lično nisu nespojivi, ni isforsirani, ali nekako deluju bezlično ili je sama priča tako ispala, ne znam ni sama.

      Избриши
    11. Da, bukvalno su mi u njih dvoje i čitava ta romansa bezlične.
      Zanimljivo razmišljanje, ima istine u tome, da li će se Holi promeniti, jer je najzad pristala da se veže? Da li nas ljubav menja i tera da pristajemo na kompromise? Verovatno, opet nekako mislim da se nije sve tako ni idealno završilo, niti da će im romansa sada biti savršena, ipa su oboje, naročito Holi, manljivi.😊

      Избриши
  6. od svih ovih jedino sam hobita citala i ne sjecam se kakav dojam mi je ostavio, mada mi film je onak, nit smrdi nit mirise

    btw. la confidental mi ej mislim jedna od omiljenih filmova valja probati naci knjigu :D

    e da a kuma nisam geldala a stalno planiram, izmice mi stalno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno pronađi knjigu, super je i bogata detaljima i likovima, ali mislim da je film mnogo kompaktniji kao celina.
      Brzo na gledanje Kuma.😆

      Избриши
    2. probacu ovdje u biblioteci mozda imaju, a cak sam mogla i taj film ponovo pogeldati

      ma sad je sam ostvar u tome sto nemam vremena za sve od kako dodjoh ovamo dan mi previse kratak :D

      Избриши
    3. Obavezno pogledaj, ja sam sasvim slučajno nabasala na knjigu u biblioteci.:-D

      Избриши