недеља, 4. септембар 2016.

Šta sam čitala prošlog meseca- avgust ( August Wrap Up )




( Izvor: Tumblr )

Nakon burnog jula, u čitalačkom smislu, uspela sam da smirim strasti tokom avgusta, a nameravam da u tom stilu nastavim i tokom septembra, te, već tradicionalno, pred vama je moja lista knjiga, koje sam pročitala tokom prethodnog meseca. Moram reći da uživam u ovim pregledima i nosim se mišlju da nešto slično napišem i za serije i filmove, jer ponekad bih podelila neki generalni utisak o onome što sam gledala, bez ulaženja u detaljniju recenziju. Ukoliko vas interesuju prethodni postovi ove tematike možete ih naći ovde.




1. Harry Potter and the Cursed Child- J. K. Rowling, John Tiffany i Jack Thorne



Kraj jula i početak avgusta je definitivno bio u znaku Hari Poter manije, koja je iznova "drmala" svet, te ni ja nisam bila izuzetak. Dan nakon premijere predstave u Londonu, zasnovane na najnovijoj priči o dečaku čarobnjaku, koji više ni nije dečak, mi, obični smrtnici, dobili smo priliku da pročitamo scenario sa probe predstave i da vidimo šta nam je novo Dž. K. Rouling spremila u kolaboraciji sa drugim scenaristima, te detaljnu recenziju ove drame i moj lični utisak možete pročitati u ovom postu.

2. Kraljica juga ( La reina del sur )- Arturo Peres- Reverte ( Arturo Perez- Reverte )




Kako sam u skorije vreme počela da gledam seriju Queen of the South, ali novu, američku verziju, odlučila sam da na put od nekolika dana ponesem upravo ovu knjigu i malo "obnovim gradivo". Mislim da mi je ovo bio četvrti ili peti put da čitam ovu knjigu, a to zaista nešto govori. Sećam se da me je prvo prikazivanje originalne serije, u kojoj glumi divna Kate del Castillo, toliko oduševilo da sam morala da potražim i samu knjigu na kojoj je zasnovana. U prvi mah sam mislila da je u pitanju još jedna tipična meksička telenovela za ubijanje moždanih ćelija, ali se ispostavilo da je serija sasvim suprotno od toga. Ovo je priča, po nekima zasnovana na istinitoj ličnosti, o najpoznatijoj ženi, vođi narko- kartela, koja je uspela da transport droge uzdigne na nivo multinacionalnog biznisa. Od ozloglašenih i sadističkih kartela Sinaloe, preko Španije i Gibraltara, Tereza je jedinstvena žena, natprosečne inteligencije, koja će uspeti da porazi svet muškaraca i da za to plati svoju cenu. Knjiga obiluje karakterističnom meksičkom kulturom, koja mene fascinira, a naročito takozvanim narkokoridama, krvožednim odama posvećenim meksičkim kartelima i narko bosovima, ali je pre svega jako dirljiva priča o jednoj nesvakidašnjoj ženi, njenom svetu, koji nije sama izabrala, već joj je nametnut i načinu na koji je uspela da iskoristi svoje mogućnosti, a pre svega načinu na koji je uspela da preživi. Definitivno preporuka ako volite latinoameričku kulturu i kriminalističke priče, ali opet sa poetičnim i filozofskim stilom pisanja. I dok američka verzija serije nije nešto posebno, plus se u potpunosti razlikuje od knjige, originalnu verziju toplo preporučujem, naravno, kao i samu knjigu.


3. The Problem With Forever- Jennifer L. Armentrout




Tinejdžerska priča o dvoje napuštene dece, Mallory i Rider- u, koji su odrasli zajedno u hraniteljskoj porodici, gde su trpeli fizičko i psihičko zlostavljanje, te njihovom ponovnom susretu nakon niza godina u jednoj srednjoj školi. Premisa je fantastična, mogućnost za obradu socijalnih i dramatičnih tema su beskrajne, ali džabe kada se pisanja uhvatila prosečna, da na kažem, loša spisateljica, čiji stil pisanja meni apsolutno ne odgovara, što sam već trebala da uvidim kod čitanja njene wannabe Twilight knjige Obsidian. Toliko tinejdžerske drame, klišea i predvidivosti na jednom mestu, čak ni ja nisam mogla da podnesem. Definitivno ću se ubuduće kloniti ove spisateljice.

4. The Godess Test, Godess Interrupted i The Godess Inheritance- Aimee Carter




Još jedna interpretacija mita o Hadu i Persefoni, koja je na mene ostavila znatno lošiji utisak od serijala Daughters of Zeus. o kojem sam pisala u ovom postu. Knjige, koje su dosadne i naporne za čitanje, u kojem se osim tinejdžerskih žalopojki malo šta dešava, a najveći nonsens mi je to što je autorka grčkim bogovima dala imena poput Džejms ili Henri. Glupost. Likovi su jako iritantni, zapleti glupo osmišljeni, knjige bukvalno nemaju nijedan pozitivni aspekt zbog kojeg bi ih nekom preporučila, jedino ako želite da zlostavljate sebe, prema čemu ja očigledno imam tendenciju, čim sam pročitala čak tri knjige ove autorke.



5. Šapat duhova: irske legende i sablasne priče- J. Sheridan Le Fanu




Šeridan Le Fanu je bio čuveni irski pisac gotskih horor i detektivskih priča, koji je živeo i stvarao u 19. veku. Smatra se začetnikom ovog žanra, njegove priče o duhovima su bile izuzetno čitane i izvršile su uticaj na veliki broj tadašnjih, ali i kasnijih pisaca.  Njegovo verovatno najpoznatije delo je roman o vampirici "Karmila", za koji kažu da je poslužio kao jedna od inspiracija Bremu Stokeru da napiše svoje čuveno delo "Drakula". Neki ga čak nazivaju i ocem modernog horora. Naravno, nisam odolela mogućnosti da pročitam ovu njegovu zbirku pripovedaka, koje se sastoje iz nekoliko priča i legendi, koje međusobno nisu povezane, osim što kroz sve provejava opšta tematika, koja se tiče duhova i vila, kojima je bogat irski folklor. Pripovetke nisu nešto što mene privlači da čitam, jer ne uživam u kratkom formatu. Volim da provedem neko vreme sa likovima i više mi prija sporiji i detaljniji razvoj priče, Kako imam tendenciju da brzo čitam, ovu knjigu sam sa namerom gustirala, čitajući maksimalno jednu pripovetku na dan. Mislim da je to doprinelo znatno lepšem čitalačkom iskustvu. Pripovetke, same po sebi, nisu toliko užasne i grozomorne, ali su odličan primer pravog gotskog, jezivog horora, kada pisac više toga prepušta našoj mašti, što je naposletku mnogo strašnije. Neke priče su bile itekako upečatljive i dugo su mi ostale u mislima. Ukoliko volite klasične horor priče, plus elemente irskog folklora, pročitajte ovu zbirku, ovom piscu svakako treba posvetiti više pažnje.

6. Darkfever, Bloodfever, Faefever, Dreamfever, Shadowfever, Burned, i Feverborn- Karie Mare Moning




Nešto što mi je najviše oduzelo vremena prošlog meseca, ali svakako serijal, koji me je jako zabavio sarkastičnim i duhovitim načinom pisanja i zaista, fantastičnim svetom, koji je autorka stvorila. Fever serijal počinje tako što MacKayla Lane, naizgled praznoglava i girly američka plavuša, jednog dana, iznenada, dobija telefonski poziv iz Irske da je njena sestra, koja je studirala u Dablinu, ubijena na nasilan i grozan način. MacKayla, odnosno Mac, uprkos protivljenju roditelja, odlučuje da spakuje svoje roze kofere i otputuje u Irsku, gde se nada da će pronaći ubicu svoje sestre. Prateći njene tragove, otkriva da je njena sestra vodila sasvim drugačiji način života od onog u Americi i da je imala nekog misterioznog muškarca. Međutim, igranje detektiva odvešće Mac u mračni, paralelni svet u kojem žive vile, koje nisu nikakva prelepa stvorenja, koja skakuću i bacaju zvezdanu prašinu, već čudovišta, koja šetaju ulicom hraneći se već hiljadama godina ljudskom rasom. Naime, Mac otkriva da poseduje redak dar da vidi ova stvorenja i to je čini opasnom metom. Kako ove knjige spadaju u New Adult kategoriju ima dosta odraslog sadržaja, ali ovo definitivno nisu jedni od onih erotskih romana, gde su paranormalne elementi ubačene čisto da malo začine stvar, dok je glavni fokus ipak na seksu. Likovi su zaista dobri, naročito čitava mitologija, koju je spisateljica stvorila, razna stvorenja, magija, čitavo okruženje i sa daljim odmicanjem serijala, svaki nastavak je bio sve bolji. Rekla bih da ukoliko vam se svideo Sookie Stackhouse serijal autorke Charlaine Harris, po kojem je snimljena serija True Blood, ove knjige su skroz slične, ali sa mnogo boljim stilom pisanja i razvojem radnje, takođe svet je znatno bogatiji i detaljniji.

7. Melody`s Key- Dallas Coryell




Ovu knjigu sam dobila na recenziju od strane autora, koji mi se ljubazno javio putem mejla i zamolio me da pročitam njegov roman. Naravno, to ni na koji način nije uticala na moje mišljenje o njoj, jer nemam problem da izrazim svoje iskreno mišljenje u vezi bilo koje knjige. Melody`s Key je tinejdžerska romansa, iznenađujuće, bez previše klišea i patetičnih momenata, doduše predvidiva, ali to je i očekivano od ovakvog tipa knjiga, koja govori o mladoj devojci Tegan Lockwood, koja živi na porodičnom imanju u Engleskoj, gde zajedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrom, pomaže u vođenju njihovog odmarališta. Njena porodica je u dugovima usled brojnih kredita, što je uticalo na to da Tegan odustane od svog sna da pohađa umetničku akademiju u Njujorku. Reč je o izuzetno talentovanoj devojci, koja osim što slika, komponuje muziku i piše pesme. Jednog leta njen život će se promeniti kada u njihovo odmaralište, radi rehabilitacije i odmora, spas potraži američka pop senzacija Mason Keane. Ovo je možda tipična romansa, ali je svakako savršena za čitanje u letnjem periodu, likovi nisu iritantni, niti površni, za divno čudo, autor nije išao klasičnom putanjom bitanga i princeza, već su oba lika sopstvene invividue, koje nisu ukalupljene. Doduše, neki opisi su zaista nepotrebno ugušili radnju knjige, te je roman predug za ovakvu vrstu štiva, ali je bilo je ovo ugodno i rasterećujuće čitanje. Naročito pohvalno je to što roman sadrži dosta tekstova pesama, koje je autor sam napisao i koje izvodi na svom youtube kanalu, link ovde, a takva vrsta truda i talenta je zaista pohvalna. Mogu reći da sam više uživala u ovoj knjizi, nego u nekim drugim, mnogo poznatijim i izvikanijim, pripadnicima žanra.

7. Marina ( Marina )- Karlos Ruis Safon ( Carlos Ruiz Zafon )





Moj prvi susret sa popularnim španskim piscem, a svakako ne i poslednji. "Marina" je bila divno čitalačko iskustvo, uživela sam u bajkovitim opisima Barselone, načinu pripovedanja i živopisnim ličnostima, koje je autor stvorio, a naročito emotivnim vezama između pojedinih likova, koje su me jako dirnule. Jedna od onih knjiga, koje svakako ostavljaju dublji utisak. Možda najslabiji aspekt bio je pokušaj stvaranja intrigantne misterije i horor priče i to je bio deo knjige u kojem sam najmanje uživala, prosto nije bio napisan dovoljno složeno da bi me zainteresovao. Međutim, ostatak knjige je bio magičan, tako da je definitivno preporučujem. Moju detaljniju recenziju romana možete pročitati u ovom postu.

Toliko od mene za ovaj mesec, šta ste vi čitali tokom avgusta i koji su vaši favoriti? Da li ste čitali neku od ovih knjjiga? Pišite u komentarima.

9 коментара:

  1. O knjizi "Kraljica juga" sam cula samo pozitivne kritike, a nikako da je procitam. Secam se da je pre par godina bila i serija snimljena :)

    Posetite moj blog Fraulein D

    ОдговориИзбриши
  2. Dakle ženo ponovo (ja ovako svaki mesec ali moram kad ti se divim) SVAKA ČAST na broju pročitanih knjiga, ima da se naradim da te stignem četvrtinu sada kada nemam ispite, i ja sam gledala originalnu kreljivu juga i dopada mi se što je to zapravo prava latino američka serije (ne telenovela) pa valjda je Kejt i na coveru knjige :) nju bih mogla da čitam, nešto sam je počela i prekinula bila sam mnogo neiskusna kada sam je kretala: )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe hvala, mada sada ću i ja morati da smanjim kako povećavam učenje i stres.😆
      Da, meni se baš svideo taj latino vajb, marijači, tekila, a nije telenovela, ako možeš, pokušaj opet sa knjigom, možda ti se svidi, ja sam je baš nekoliko puta pročitala od kada sam je uzela.😊
      Da, da Kejt je na naslovnici, nije najsrećnije rešenje, ali to je Vulkan, kod mojih mi je, pa nisam stigla da je slikam pre posta.😆

      Избриши
  3. Nemamo baš isti ukus što se knjiga tiče iako smo obje knjiški moljci!
    Pročitala sam "Marina" i jako mi se svidjela

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekako se trudim da čitam što raznovrsnije, pa volim da šaram po žanrovima. :)
      Da, baš je posebna knjiga. :)

      Избриши
    2. Haha tako je to kada odgovaram sa očima na pola koplja, nedostaje mi glavna rečenica slobodno mi preporuči nešto, volim da pročitam nešto novo uvek. :)

      Избриши
  4. Stvarno, ja ne znam kako ovo uspevaš :) i da ih pročitaš a i da 'svariš' knjigu i stekneš detaljan utisak :) Čak i na plaži gde najviše čitam ja ne mogu jednu knjigu da progutam za manje od 5 dana. Msm fizički i vremenski svakako bih mogla, ali prosto se pogubim ako tako brzo prelazim :)
    I moram da te pitam gde nalaziš knjige na engleskom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve zavisi od knjige, od njene kompleksnosti, ali uglavnom jako brzo čitam, s tim da neke knjige zahtevaju dan, dva razmišljanja, dok malo "svarim" taj generalni utisak, pa mogu tačno da ga razložim na ono što mi se baš svidelo i ono što nije. :)
      Uglavnom preko sajtova, koji nude besplatno e-books. :)

      Избриши