Šta sam gledala prošlog meseca- avgust ( August movie and tv show wrap up )

недеља, 11. септембар 2016.


U jednom od prethodnih postova o mesečnom pregledu pročitanih knjiga, najavila sam da razmišljam da napišem sličan post o filmovima i TV serijama, koje sam gledala tokom meseca, tako da odluka je doneta, te se pred vama nalazi mesečni pregled filmova i serija, koje sam odgledala tokom avgusta meseca. O nekima sam pisala recenzije, ali o većini nisam, tako da želim da sa vama podelim bar neki generalni utisak o odgledanom. Nadam se da ćete uživati u čitanju i trudiću se da ovakav tip postova postane tradicionalan, kao što je to bio slučaj sa knjigama.



1. Warcraft




Jedan od retkih filmova epske fantastike, koji su svi ljubitelji ovog žanra, među kojima sam i ja, željno očekivali. Film je nastao po čuvenoj, istoimenoj igrici i govori o ratničkoj rasi Orka, koji u nameri da pobegnu od zla, koje je nastanilo njihovu planetu, beže iz sveta u svet, nastanjujući ga i uništavajući sve za sobom. Na taj način stižu do miroljubive planete Azerot, te napadaju ljudsko kraljevstvo, kojim upravljaju kralj Lejn ( Dominic Cooper ) i njegova kraljica Tarija ( Ruth Negga ), inače i glumački par u seriji Preacher, o kojoj sam pisala u ovom postu. Tarijin brat, glavni  vojni zapovednik Lotar ( Travis Fimmel ) pokušava da obezbedi pomoć i zaštitu enigmatičnog i moćnog čarobnjaka Mediva ( Ben Foster ), zaštitnika njihovog kraljevstva. Međutim, ubrzo će se postaviti pitanje ko je zaista neprijatelj i da li ove dve, tako neprijateljske rase mogu sarađivati kako bi pobedile pravo zlo, koje vreba iz prikrajka. Najtužnije je što ovakve filmove čekamo godinama da bi na kraju oni neslavno prošli na bioskopskim blagajnama, te bi svaka ideja o nastavku ili franšizi bila u samom startu ugašena. Film ima određene mane, poput natrpanosti detaljima i zapletima, zbog čega se u pojedinim trenucima čini kao da je pomalo traljavo snimljen, ali ja zaista to mogu da opravdam pokušajem reditelja da istovremeno zadovolji one, koji su igrali igricu i nas, koji se tek upoznajemo sa pričom. Prosto, u današnje vreme kreativci moraju da prave kompromis i to se neminovno odražava na film. Mislim da se više niko neće usuditi na ono što su početkom 21. veka učinili New Line Cinema, producentska kuća, koja je odlučila da položi nadu u viziju jednog bradatog i čupavog debeljuce sa Novog Zelanda i daju mu odrešene ruke da istovremeno snimi sva tri dela jednog filma, do tada smatranog za nesnimljivog, a nama danas poznatog kao Lord of the Rings. Meni se Warcraft svideo i u njemu svakako vidim potencijala za dalje, e sad, u Americi je film u potpunosti propao, naravno, ali je zato u Kini najgledaniji film svih vremena i obara sve rekorde gledanosti, te postoji mogućnost nastavka, a "šuška" se da će film biti plasiran isključivo na kineskom tržištu. Režiser ovog filma je Duncan Jones, inače sin Dejvida Bouvija, koji je do sada snimio samo dva dugometražna filma, ali oba su fantastična i preporučujem ih, ako volite malo drugačiju naučnu- fantastiku.

2. The Jungle Book




U poslednjih par godina Dizni kompanija obožava da "oživljava" svoje popularne crtane filmove, te je ove godine na red stigao i čuveni animirani film The Jungle Book iz 1967. godine, nastao na osnovu zbirke priča čuvenog pisca i nobelovca Radjarda Kiplinga. Verujem, da nam je svima poznata priča o dečaku Mogliju, napuštenom u džungli, koga odgajaju vukovi, gde on blaženo živi i uživa, odrastajući sa životinjama, sve dok se na njega ne okomi kralj džungle, bengalski tigar, Šir Kan. Sećanje me baš ne služi najbolje, jer sam jako davno gledala crtani film, ali mislim da je za film možda bolje i koherentnije osmišljena priča. Glasove pozajmljuju zaista velika glumačka imena, poput Bill Murray- a, Ben Kingsley- a, Cristopher Walken, te su vizuelni efekti zaista izvanredni, prosto treba odati priznanje današnjoj tehnologiji, koja je omogućila snimanje nečega što smo do pre petnaestak godina mogli samo da zamislimo. Da li je ovaj film zaista bio potreban? Verovatno, ne. Međutim, pruža zaista dobru zabavu tokom gledanja i odličan je za upoznavanje dece sa klasičnim pričama, koje bi možda njima delovale prevaziđeno. Sledeće nas godine očekuje filmovana verzija "Lepotice i zver", zatim slede "Mala sirena" i "101 dalmatinac" i mada mi ti filmovi ne ostaju previše u sećanju, svakako ću pogledati svaki od njih, naročito se radujem Beauty and the Beast zbog glumačke postave. E sad, postoji takođe još jedan film Jungle Book, koji možda ima i impresivniju glumačku postavu i režisera, a koji navodno nije zasnovan na crtanom filmu, već na samoj knjizi. 

3. Sense8



Odavno nisam gledala TV seriju u okviru, koje sam se tako "zaljubila" u likove. Jedinstvena priča o grupi od osmoro ljudi, koji se povezani na poseban način, što im omogućuje različite telepatske sposobnosti i mogućnost "uskakanja" u međusobna tela i živote. Detaljnije o ovoj seriji možete pročitati u ovom postu, a ja vam je svakako preporučujem. 

4. Narcos



Još jedna fantastična Netflix- ova serija na ovoj listi, priča o usponu i padu čuvenog kolumbijskog vođe narko- kartela i takozvanog kralja kokaina, Pablo Eskobara, iz ugla njega samog, ali i dvojice neumornih agenata DEA, Havijera Penje i Stiva Marfija, koji su istrajni u nameri da ga privedu pravdi. O seriji možete detaljnije čitati ovde, a 02. septembra je u etar  puštena i druga sezona, koju ja trenutno gledam i za sada, mogu reći da je fantastična, još napetija i uzbudljivija od prve.

5. Captain America: Civil War



Najzad sam i ja odgledala još jedno Marvelovo ostvarenje i jedan od filmova o kojima se najviše pričalo ove godine, bar do sada. Prilično sam prijatno iznanađenja, jer mi se film svideo. Nije bio savršen, postojalo je par stvari, koje su me iritirale, jedna od njih je i novi Spajdermen, koji je, po meni, apsolutno bezličan u odnosu na svoje prethodnike u ovoj ulozi i činio mi se kao nepotreban dodatak ovom filmu, ali opet to je sve do nekih ličnih preferencija. Zaplet je, za promenu, dobro osmišljen, kao i negativac, doduše možda bi utisak bio snažniji da smo ga upoznali ranije, ali mi je i ovako bio upečatljiv i svakako je ostavio utisak, naročito, jer ga tumači fenomenalni Daniel Bruhl. Znači ukoliko ste obožavalac ovih filmova, mislim da ćete se definitivno oduševiti, čim sam i ja uživala i zato je ovo definitivno film za preporuku ljubiteljima žanra.

6. Stranger Things



Za serijom Stranger Things je definitivno poludeo svet i za kratko vreme je stekla enormnu popularnost, a potpuno razumem i zašto. Najpre, serija predstavlja svojevrsno "ljubavno pismo" epohi osamdesetih. Prisutne su reference na neke od najpoznatijih filmova iz tog vremena, poput E.T. the Extra- Terrestrial, Predator, The Goonies, Poltergeist, da navedem samo neke, ali ne samo da serija predstavlja vrstu nostalgične ode, nju sačinjavaju i fenomenalne glumačke performanse dece glumaca, koji su toliko neposredni, slatki, a i neverovatno talentovani, da ćete definitivno uživati u priči o nestanku deteta u malom gradiću u Americi, koje je na misteriozan način povezano sa obližnjom naučnom ustanovom. Serija takođe označava dobrodošao povratak glumice Winone Ryder i ova glumica pokazuje da se, sasvim zasluženo, devedesetih, smatrala jednom od najboljih glumica svoje generacije. Kako je serija smeštena u eru osamdesetih fantastičan soundtrack ne moram ni da pominjem. Obavezno bacite pogled na ovu seriju, jer je ona definitivno nešto o čemu će se još dugo pričati, naročito, jer nas sledeće godine očekuje i druga sezona.

Šta ste vi gledali u poslednje vreme? Pišite u komentarima.



10 коментара:

  1. Sjajan post, kao i uvek, obavezno nastavi sa pregledima ovog tipa, a posebno hvala na preporukama i vrlo detaljnim, objektivnim ocenama. "Warcraft" me zanima uprkos debaklu u bioskopima, ako ništa, ono bar zbog Dankana i Trevisa koje mnogo cenim; "Knjigu o džungli" volim kao Kiplingovo delo, Diznijev crtać i onaj stariji igrani film sa Lenom Heady, tako da ću svakako pogledati i najnoviju adaptaciju; serije "Narcos" i "Stranger things" obavezno stavih na listu, dva razloga: u prvoj Pedro Pascal, u drugoj osamdesete (gde svrstavam muziku, filmove i, naravno, Vinonu koja je tada počela karijeru), a i ostali predlozi su zanimljivi i ponavljam, "so many...everything, so little time" - kad čujem da se ljudi smaraju, prosto se pitam gde žive. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, hoću, oni su mi onako opuštajući za pisanje, jer nekada nešto odgledam, ali nisam raspoložena za celokupnu recenziju ili prosto ne znam šta bih više napisala od ok je. Pogledaj obavezno Warcraft, ja se nadam nastavku, fale nam takvi filmovi. Mislim da će ti se obe svideti, a naročito Stranger Things, klinci su genijalni, prosto da poželiš decu. :D
      Haha isto, kažu ne znaju šta će sa sobom kad ne rade, mislim se važi. :D

      Избриши
  2. Sem "Captain America: Civil War" ništa nisam gledala, mada moram da kažem da je "Knjiga o džungli" osim odličnih vizuelnih efekata, stvarno za pohvalu, jer je dečak koji je tumačio Moglija tokom celog snimanja bio maltene sam (jer su opet sve životinje i ostalo CGI). Naravno ne znam kako je glumio pošto nisam gledala, ali opet. "Stranger Things" tako želim da pogledam, jer mi svi govore da moram, mada trenutno sam okupirana nekim drugim serijama a i iščekujem novu sezonu "American Horror Story" (mada ne znam zašto pošto mi se poslednje dve sezone uopšte nisu dopale :/). Odlične recenzije svega, hvala na preporukama :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mali je odlično odglumio, klinci često imaju tendenciju da budu iritantni, a ovde to baš nije bio slučaj. Ja sam AHS gledala samo onu sezonu sa vešticama, nemam pojma, nekako mi nije za mene, suviše krvi, radi krvi. :D
      Hvala ti puno. :)))

      Избриши
  3. Screen queens, kad ne znas sta ces sa sobom, a uzivas u kombinaciji chanel kostima i garderobe iz Clueless, zanru koji je izmedju horora, komedije i parodije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E gledala sam prvu epizodu, Ema Roberts je carica.:-D
      Mada negde sam izgubila interesovanje nakon par epizoda, vidim da ima sada i druga sezona smeštena u bolnici.:-D

      Избриши
    2. nisam jos gledala, drugarica koja mi je rekla za seriju kaze da je trash

      Избриши
    3. Haha jeste, skroz, ali ono kič, koji je toliko loš da može da bude dobar.😆

      Избриши

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS