субота, 15. април 2017.

5 knjiga savršenih za proleće




Lepo vreme, koje nas je sve prijatno iznenadilo još u martu mesecu i rascvetale krošnje, dale su mi inspiraciju za današnji post. Želim da vam preporučim pet knjiga, idealnih da budu pročitane tokom proleća, jer su i same poletne, osvežavajuće i očaravajuće. 

1. En iz Grin Gejblsa- Lusi Mod Motgomeri



Na prvom mestu je knjiga, koja je najvećim delom bila inspiracija za post pred vama. Skoro sam je opet pročitala, a i odgledala televizijske filmove iz 1985., 1987. i 2000. godine, sa divnom Megan Folous i prerano preminulim Džonatanom Krombijem. Ovo je samo prvi deo serijala, koji se ukupno sastoji iz šest knjiga u kojima je En Širli glavna junakinja, siroče sa vatreno crvenom kosom, koje, greškom, a moglo bi se reći i srećnim proviđenjem, završava kod usedelice Marile Katbert i njenog brata Metjua, u predivnom gradiću Ejvonliju, krajem XIX i početkom XX veka. En vrlo brzo osvaja srca stanovnika ovog živopisnog gradića, a njene avanture su uvek uzbudljive dok prolazi kroz prisna prijateljstva, prva zaljubljivanja i školovanje. Idealna knjiga za sve toplije i razdraganije vreme pred nama.

2. Soba sa pogledom- E. M. Forster



Verovatno već znate, ali nije zgoreg ponoviti, "Soba sa pogledom" je definitivno jedna od mojih omiljenih knjiga. Priča o mladoj Engleskinji Lusi počinje njenim putem u Italiju, gde po prvi put spoznaje slobodu duha u liku gospodina Emersona, ali i njegovog sina Džordža. Ovo putovanje, ali i poznanstva sklopljena u Firenci, promeniće Lusi i život i pogled na svet. U osnovi, roman možda predstavlja ljubavnu priču, ali je daleko više od toga. Protkan izuzetno inteligentnim dijalozima, koji bacaju senku na rigidno i tradicionalno englesko društvo, koje sa gnušanjem gleda na sve drugačije i novo, knjiga predstavlja slojevito štivo, koje obrađuje mnoštvo tema, te magični opisi Firence i njenih blagodeti, predstavljaju savršeno štivo za proleće.

3. Kao voda za čokoladu- Laure Eskivel



Za film ste verovatno već čuli, a možda ga i gledali, ali svakako predlažem da, ovog proleća, date šansu i knjizi da vas očara i začara. Roman govori o mladoj Titi, koja sa porodicom živi na ranču u Meksiku i njenoj zabranjenoj ljubavi sa mladićem Pedrom, a zabranjenoj iz razloga, jer tradicija zabranjuje najmlađoj kćerki da se uda, te je ona primorana da se stara o roditeljima, a naročito majci do kraja njihovog ili svog života. Svu jačinu i uzburkanost svojih osećanja Tita unosi u svoje kuvanje, koje izaziva najrazličitija osećanja od zapaljive strasti, do neizrecive tuge. Izvanredan način pripovedanja sa receptima, koji će vam naterati vodu na usta.

4. Beskrajna priča- Mihael Ende



Nijedno godišnje doba, a naročito proleće, ne treba da vam prođe bez izleta u svet fantazije i bajki, stoga vam preporučujem priču o dečaku Bastijanu, koji ima deset godina i neprestano je maltretiran od strane svojih vršnjaka. Bastijan će pronaći sklonište u čudnovatoj antikvarnoj knjižari, gde poseže za knjigom, pod nazivom "Beskrajna priča". Ova knjiga govori o zemlji Fantaziji, koja polako nestaje, progutana od strane nečega što se zove Ništavilo, te Carica, koja je, takođe, na samrti, šalje Atreja, dečaka ratnika, da pronađe lek. Knjiga je adaptirana 1984. godine i film vam, takođe, toplo preporučujem. Zanimljiv način pripovedanja i maštovitost, koja krasi ovaj roman, su svakako preporuka za sebe. Toplo vreme prosto vapi za sanjarenjem i buđenjem mašte. 

5. Nepobedivo srce- Mir- Jam ( Milica Jakovljević )



Možda ste tokom života naišli na ljude, koji osporavaju rad jedne od naših najpopularnijih spisateljica, ja svakako jesam, ali ukoliko volite da se opustite uz lagano štivo, bogatog i slikovitog stila pisanja, Mir- Jam je prava stvar za vas. Za proleće biram upravo knjigu "Nepobedivo srce" zbog divnih opisa prirode, koji pružaju neku, davno zaboravljenu, gotovo idealnu sliku o nekadašnjoj Srbiji. I naravno, svesna sam ja da nije svima bilo tako, ali ako mogu da gledam kostimirane drame i maštam da upravo ja živim na dvoru među plemstvom, mogu i da mislim da su ranije svi bili markantni džentlmeni i nežne dame. Elem, "Nepobedivo srce" je priča o siromašnom studentu iz unutrašnjosti Ninoslavu, koji je nakon diplomiranja, primoran da drži privatne časove sinu bogatog veleposednika i direktora banke, u nedostatku službe. Tokom svog boravka kod ove imućne porodice, Ninoslav će upoznati Miomiru, kćerku pomenutog direktora, lepu i kapriciznu pijanistkinju, koja je verena za drugog, ali koja će pokušati da "slomi" Ninoslavovu gordost. Knjige jesu sladunjave i prepune klišea, ali ima u njima nečeg tako ugodnog i utešnog. Adaptaciju, sa jednim od najlošijih kastinga u istoriji naše kinematografije, se trudim da ignorišem.

Nadam se da su vam se dopali moji predlozi za ovo proleće. Pišite mi u komentarima šta je trenutno na vašem spisku za čitanje, sa dolaskom sve toplijih dana.

11 коментара:

  1. Divan tekst, baš prikladna lista.:))) Nadam se da ćeš slične sastavljati za svako godišnje doba ili sezonski događaj, pošto uvek daješ odlične preporuke.
    "En iz Grin Gejblsa" i "En iz Ejvonlija", knjige našeg detinjstva.:) Mogla bih im se uskoro vratiti, a ni filmove nisam gledala, dok seriju "Put za Ejvonli" obožavam. Zaista te prenesu u neko drugo vreme, poletne su, pozitivne i pre svega kvalitetne.
    Mnogo volim "Sobu a pogledom", odličan roman. :)
    "Beskrajnu priču" i "Kao voda za čokoladu" sam pre izvesnog vremena nabavila, svakako su na listi, a s obzirom da si mi već prenela vrlo pohvalne utiske o njima, uopšte ne sumnjam da će mi se svideti.
    Hehe, Mir Jam neću komentarisati, to je teren koji sam preskočila u prikladnom uzrastu i sad se, sve i da hoću, baš nikako ne mogu okrenuti istoj. Razumem zašto žene vole da je čitaju, meni je ipak isuviše banalna, ali opet, gore od Šotrine serije valjda ne može biti? Inače, ne osporavam njenu popularnost kao spisateljice, ali mi smeta što je danas ponegde pokušavaju uzdići preko realne mere, pa se tu i tamo čuje "srpska Džejn Ostin" ili "prva uvodi ženu i grad u našu književnost, kao teme", što ni u kom slučaju nije tačno. Naprosto, limunadica bila, limunadica ostala. Za početak i opuštanje, svakako je bolja od Nore, Sandre, Danijele i sličnih. Barem sam čula da ima divne opise.:)

    Ja sam sad na nekakvom religijskom terenu, haha, uoči praznika, napokon se dohvatih Saramagovog "Jevanđelja po Isusu Hristu", kad već propustih da ga pročitam na studijama.
    A za maj sam, baš zbog proleća, planirala redom "Plavi bicikl", taman ima šest knjiga i lepo ću ih "razvući" do kraja meseca.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao javi utiske za Plavi bicikl, obožavam te knjige, mada sam ih ja čitala kao triologiju, čak sam mislila i da postoje samo tri knjige. :D
      Slažem se u tom pogledu, laka literatura postoji u svim kulturama, a bilo bi lepo i da mi prigrlimo našu, mada se ne slažem da su knjige baš banalne, više neutemeljeno romantične, ali ima u njenom pisanju i dosta socijalnih komentara, ako se čovek udubi. :D
      Hvala puno, mislim da bih mogla od ovog da napravim sezonski ritual. :D
      Dobro si pogodila raspoloženje u vreme Uskrsa, ja sam neko vreme bila neraspoložena za čitanje, ali mi se energija vratila, sva sreća.
      Hvala na čitanju i divnom komentaru, kao i uvek. :*

      Избриши
  2. Odličan post i super preprouke. Ja sam našla audio sobu sa pogledom tako da ti uskoro javljam utiske o njoj :)
    Inače ja nisam galdjiva na knjgie Mir -Jam nije ona toliko loša uprkos tome što jeste pomalo devojački kliše, sećam se da sam mislila da je mnogo užasnija čitajući "amac u braku" ali sam se poztivino iznenadila (valjda jer sam baš treš očekivala) :)
    Hvala na preporukama, super post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao super, ima i na you tube odlična audio knjiga sa raznim glumcima. :)
      Ma da, više se to stvara neki revolt prema njoj od II svetskog rata, pa na ovamo, ali meni su njene knjige uvek bile drage, jer me podsećaju na detinjstvo.
      Hvala tebi na čitanju. :*

      Избриши
    2. Ja se izvinjavam, ali nema taj "revolt" veze sa posleratnim društvom (sličnu tezu sam nedavno pročitala u jednim novinama, gde su je upravo i uporedili sa Ostinovom), nego je Mir Jam još pre rata bila smatrana za "treš" od strane kritike i njen status se u tom smislu uopšte nije menjao. Ona je bila priznata kao novinar (slično Mariji Jurić Zagorki - s tim što je ona ipak kvalitetniji pisac), ali u književnosti je čak i njen brat Stevan uvek bio cenjeniji, s razlogom. Realno, nju su ismevali međuratni teoretičari, a na fakultetu je i danas pominju kao primer šund-literature.
      Naprosto, njen opus nije i nikada ne može biti smatran ozbiljnom književnošću, nema to veze sa predrasudama, isti slučaj kao i sa Bačić-Alimpićkom danas, npr. Pitko i plitko, sentimentalno, banalno u smislu (iskusnijem čitaocu) vrlo naivnih slika, zapleta, tipskih likova. Ko hoće, čita je i uživa u tome, što je OK - kome je njen stil trivijalan, takođe ne greši, samo je bitno staviti svakog pisca tamo gde mu je mesto.
      Izvinjavam se zbog ubacivanja. :)

      Избриши
  3. Evo i mene. Da pobegnem od svog bloga dok je vreme, upetljala se u HTML - red je da batalim. :)
    Elem, hvala ti na tekstu, on mi dođe zamena za sunčan prolećni dan koji je danas izostao. Fotografija je, razume se, divna. <3
    Ja ću do kraja uzeti En da čitam u pdf-u tražim knjige a nikako ne mogu pronaći više od prvog dela. Biće red čitati in english, čisto da ne zarđam. ;)
    Sobu s pogledom imam i nikako da je se 'latim uvek nam se neka treća knjiga ispreči.. Inače mi nema ničeg goreg tj. težeg nego nakon pročitane knjige izabrati sledeću. Čitala sam Nepobedivo srce u srednjoj i prvo što me je u seriji iznerviralo nije Bosiljčić-Mićalović tandem već ta promena imena. Šta je falilo imenu Ninoslav? To je jedina njena koju sam čitala, kroz Greh njene majke sam samo protrčala :D
    Zna se da ja uvek kasnim pa tako i ne treba da čudi činjenica da nisam gledala film Cocolat, u planu je knjiga, čula sam sve najbolje. Endeov roman je takođe na listi (koja je naravno kilometarska). :)

    Hvala na tekstu. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam na šta misliš, baš se ponekad teško prebacujem sa knjige na knjigu, a naročito sa žanra na žanr.
      Obavezno, mislim da ćeš uživati u En, ja sam imala sreće da davno kupim knjige, baš sam gledala, ni od antikvara ih nema, nabaviću set na engleskom, čim najzad dođem do plaćenog posla.:-D
      Jao da, na to sam i zaboravila, valjda mi je Sloboda sa svojih 30 i bob frizurom kako igra 18 šnjakinju previše odvratila pažnju.:-D
      Ček, je l misliš Chocolate sa Džonijem? Ovo je meksički, Kao voda za čokoladu, mada su realno bliske tematike, čokolada, koja raspaljuje strasti.:-D

      Избриши
    2. Onda sam to ja pobrkala.. Mislila sam na Džonijev film (i on je snimljen po knjizi) greška moja je što sam mislila da je po ovoj. Malo sam pomešala lončiće.. Čokolada je čokolada, to je ono što se računa. :)
      Kad smo kod kompleta na engleskom gledala sam cene na BookDepository-ju i fino su paprene, mada mislim da moje ne bi čudilo kada bi, primera radi, za onaj Hogvarts HP komplet iskeširala 100 eura. :D

      Избриши
    3. Džonijev je po "Čokoladi" Džoane Haris, inače isto sjajno piše, a i prilično otvara apetit :).
      Preporučujem, od njenih ne-sasvim-gastronomskih, roman "Svete varalice".
      Delim mišljenje za "Nepobedivo srce", Bobu u ulozi šiparice i promenu imena. Valjda su mislili da će ih Nino asocirati na pevača, šta li?!?:)
      Inače, ja sam njene knjige i te serije bukvalno, priznajem - iz sprdnje i sa podsmehom - pretrčavala. Na brucoškoj godini smo cimerka i ja u ormaru našle stare gazdaričine knjige i tu je bila "Mala supruga", kidale smo se od smeha na one zaplete i likove.

      Избриши
  4. Ja sam Mir- Jam čitala kao jako mlada, tako da, srećom, nisam stigla da stvorim negativna predubeđenja. :D
    Kada sam videla Bobu toliko mi je pao mrak na oči, da nisam ni stigla da na ovu promenu imena odreagujem. :D
    Je l si videla trejler za seriju Nemanjići? Deluje ok, mada je gluma malo drvena, ali opet je Boba tu, jedino mi to kvari utisak.:D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, videla sam, neki već upoređuju sa "Game of thrones", haha. Možda ispadne dobro ko zna, ali, da, takođe mi je Boba nekako svuda, još igra i Vojinovu ženu, ako se ne varam - dovoljno je što u ovoj seriji o Lazi opet glumi ćerku (Dunđerskih)...

      Избриши