недеља, 6. август 2017.

5 serija savršenih za leto



Nastavljam letnji serijal započet postom 5 knjiga savršenih za leto i ovog puta pišem o serijama, koje možda nisu sasvim odgovarajuće za letnje vrućine, ali za koje mislim da treba da izdvojite vreme i da ih pogledate ovog leta. Ostale preporuke iz ovog serijala možete čitati ovde.



The Handmaid`s Tale



Negde pred premijeru prve epizode ove serije, odlučila sam da pročitam i knjigu, koja se u pojedinim zemljama već smatra klasikom. O knjizi sam vam pisala u ovom postu, te mada ona sama nije uspela kod mene da izazova neko veće oduševljenje, sama suština priče je bila tako intrigantna, a nadasve realna, da sam mogla pretpostaviti da će od toga ispasti fenomenalna serija. I bila sam u pravu. Serija govori o distopijskoj zemlji, nekada znanoj kao Sjedinjene Američke Države, koja je pronašla rešenje za pad nataliteta i opšti kolaps ekonomije i prirodne zagađenosti, tako što je oduzela svo pravo ženama i podelila ih u tri grupe- Supruge oficira, koji upravljaju ovom novom zemljom, koja se naziva Republika Gilead, Marte, žene, koje vode računa o domaćinstvu, Sluškinje, čija je osnovna svrha da u pogodne vreme obavi "ritual" sa oficirom, kojem pripada i rodi zdravo dete i Tetke, koje su nadzornice i sprovode obučavanje i kažnjavanje Sluškinja. Ženama, bilo koje kategorije, nije dozvoljeno da poseduju bilo kakvu imovinu na svoje ime, niti da se bave bilo kakvim socijalnim aktivnostima. I dok je knjiga bila zanimljiva, ali manje više statična i lišena daljeg razvoja sveta, a naročito likova, serija je uspela da "ispegla" sve te mane i da donese dinamičnu i uzbudljivu priču o svakodnevnom preživljavanje jedne žene u izuzetno surovom i okrutnom svetu, pa da nam predoči i neke druge likove, a humanizuje one, koje smo već upoznali kroz knjigu. Ono što je najstrašnije u vezi, kako serije, tako i knjige, jeste prikazana lakoća sa kojom se može skliznuti u takav način razmišljanja i stvoriti takav poredak. Glumačka ekipa je fantastična, kao i sama produkcija serije, te glavne uloge tumače Elizabet Mos, Džozef Fajns, Ivon Strahovski i Maks Mingela. Trenutno je završena prva sezona, koja se sastoji od deset epizoda, a emitovanje druge sezone, najavljeno je za sledeću godinu.

2. Big Little Lias



Big Little Lias predstavlja adaptaciju istoimenog romana o kome sam vam pisala u prethodnom postu, snimljenu zahvaljujući udruženim naporima dve velike holivudske zvezde, Nikol Kidman i Ris Viderspun. Za razliku od knjige, radnja je smeštena u Americi, te su, takođe, izmenjeni ili bolje je reći, pojednostavljeni pojedini elementi zapleta. Međutim, pojedinim likovi,a, kao onaj, koji tumači Lora Dern dato je znatno više prostora u odnosu na knjigu. U svakom slučaju, kao i roman, serija me je "uhvatila" od prvog trenutka i nije me puštala sve do odgledane poslednje epizode. Serija prati naizgled savršen život američkih domaćica u prestižnom gradiću na obali okeana, istovremeno pokušavajući da razreši misteriju jednog ubistva i obrađujući druge kotraverzne teme. Ono što seriju izdvaja, osim naravno glumačkog aspekta, gde prednjače Nikol Kidman i Aleksandar Skarsgord, jesu prelepa kinematografija i fantastične muzičke numere, koje su deo soundtrack- a. Emitovana je kao mini- serija i sastoji se od ukupno sedam epizoda, ali kruže glasine da je u pripremi, zbog velike popularnosti, druga sezona, za koju će scenario napisati sama autorka knjige, Lijan Morijarti. 

3. Riviera


Još od devedesetih godina, gajim posebne simpatije prema Džuliji Stajls, te sam bila prijatno iznenađena kada sam videla da tumači glavnu ulogu u ovoj, visoko stilizovanoj, mini- seriji o mladoj ženi udatoj za starijeg muškarca, milionera, koji gine prilikom nesrećnog slučaja na jahti, u požaru. Međutim, ubrzo postaje jasno da ova žena nimalo nije poznavala svog muža, te da je njegova smrt obavijena velom misterije i kriminalnih radnji, koje stoje u pozadini svega. Ono što prvo pada u pogled, kada je ova serija u pitanju, jesu prelepi krajolici i imanja u kojima je snimana, a zatim i fantastična garderoba, tipična za francusku rivijeru. Ovo se nekom može učiniti kao minoran detalj, ali mene je podsetilo na neke filmove misterije iz starog doba Holivuda, te je seriju učinilo jako prijatnom za gledanje. Trenutno sam odgledala nekih par epizoda i čekam da se emituju do kraja, kako bih seriju odgledala odjednom. Za sada utisak je i više nego pozitivan i definitivno mislim da je ova serija prava za letnje vrućine. Ukoliko ste fan serije Game of Thrones, dodatni plus je da jednu od glavnih uloga tumači i Ivan Reon ( Remzi Bolton ). Takođe, kreator i jedan od pisaca serije je čuveni Nil Džordan, koji stoji iza serija The Borgias i filmova poput The Crying Game ( recenzija ovde ), Ondine ( recenzija ovde ), The Interview with the Vampire, The End of the Affair, itd...

4. Midnight, Texas



True Blood je serija idealna za leto, međutim, ovog puta, bih vam preporučila noviju seriju iza koje, takođe, stoji ista autorka, Šarlejn Haris. Midnight je mali grad u Teksasu, gde oni neobični i natprirodni traže svoje sklonište i spas. Dolazak Manfreda Bernarda, spiritualiste, koji može da komunicira sa mrtvima, u gradić, narušiće ideal zajednice i pokrenuti lanac događaja, koji će rezultovati ubistvom jednog od stanovnika, od kojih svaki krije prošlost i mračne tajne. Glavnu ulogu tumači dobro poznati, bar meni, glumac Fransoa Arno iliti Čezere Bordžija iz ranije pomenute serije The Borgias. Ova serija je jako slična True Blood i u potpunosti odaje taj vajb horora i komičnosti, čak je premijerna i do sada jedina emitovana epizoda, bila prilično jeziva u pojedinim trenucima. Tako da je moja preporuka da bacite pogleda na ovu seriju, ukoliko ste fan sličnih, koje se bave natprirodnim bićima i smeštene su na jug Amerike. Što se mene tiče, takve su uvek dobrodošle. Prva sezona će se sastojati od deset epizoda.

5. The Sinner



I sad nešto što je neuobičajno za mene, ali zaista mislim da ova serija ima potencijala, te ću je ja svakako gledati, stoga i pišem o njoj. Serija, koju još uvek nisam pogledala, ali čija će se prva epizoda verovatno emitovati do objavljivanja ovog posta, pa ću umetnuti i neku rečenicu utiska, ako stignem da je odgledam. Džesika Bil se najzad vraća na male ekrane u ovoj drami o domaćici, koja će jednog dana neočekivano i bukvalno ničim izazvana, izbosti jednog čoveka na plaži. Motiv je u potpunosti nepoznat, te ni ona sama ne ume da objasni zašto, ali će čitav događaj uzdrmati malu zajednicu i pokrenuti istragu, kako bi se otkrilo zašto jedna mlada majka ima tako nasilne porive. Na osnovu trejlera, serija mi deluje kao nešto intrigantno, naročito, jer sam u poslednje vreme raspoložena za sadržaje, koji dublje zadiru u psihu zločinaca i objašnjavaju motive, koji stoje iza kriminalnih radnji. Prva sezona će se sastojati od osam epizoda.

10 коментара:

  1. Od svih serija sa liste odgledala sam jedino Big Little Lies, odlična je. Sluškinjinu priču samn zapoćela i nikako da je privedem kraju, kad me je knjiga razočarala stavila sam i seriju na stand by i nikako da joj se vratim, hvala na podsećanju.
    Rivijera je na spisku odavno, sad kad reče da je u pitanju Nil definitivno ću joj što pre posvetiti vreme.
    Za preostale dve prvi put čujem, idu na spisak, naročito poslednja.

    Hvala na tekstu. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mene isto knjiga nije nešto ganula, ali serija mi je bila odlična, naročito, jer sam je odgledala u cugu. Generalno sada samo tako gledam serije.😆
      Hvala tebi puno na čitanju i komentaru.😘

      Избриши
  2. Big little lies mi se veoma dopada, posebno zbog glumica. Midnight, Texas mi zvuči jako interesantno, i s obzirom da sam gledala True Blood neko vreme, zvuči obećavajuće. Riviera me je totalno podsetila na film Charade, sa Audrey Hepburn u glavnoj ulozi.
    BS, xx | http://www.queenbsdiary.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako je slična True Blood, tako da ako si volela jednu, ova bi ti se sasvim lako mogla svideti. :)
      Jeste, baš ima te elemente misterije, proganjanja i visoke mode, potpuno si u pravu. :D

      Избриши
  3. Odlični predlozi, čula sam samo za "Sluškinjinu priču" i ostale idu na listu...eh, trebaće mi deset godina da sve odgledam što bih želela, sa reklama na FOX-u me zainteresovaše "Stitchers" i "Timeless", plus neke od ranije u planu...
    Hvala na uobičajeno odličnim prikazima i preporukama.:)
    P.S. I ja volim Džuliju Stajls!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuno te razumem, ja imam isto toliko serija na spisku, ali iskreno, sada čekam da se završe sezone da bih u cugu gledala, jer jedino tako održim kontinuitet. :D
      E čula sam za Timeless, to je valjda ova što je bila ukinuta, pa su fanovi uspeli da je vrate.
      Hvala tebi puno na čitanju i komentaru. :*

      Избриши
  4. Fransoa Arno i Ivan Reon, zaboravih da kažem, već samo po sebi dovoljna preporuka!:) Posebno jedva čekam da vidim Našu Prezgodnost Čezarea, jer je jako talentovan glumac i "eye candy".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe istina.:D
      Jao da ga vidiš ovde sa američkim akcentom i minđušicom u uhu. :D

      Избриши
  5. Tek sad stižem komentar da napišem :)
    Baš mi je drago da si napsila post, odlične preporuke.
    Ja sam "Služavkinu priču" probala da čitam ali meni je bila mnogo jeziva. Mislim da Ameri preteruju sa tim da je ovo ono što Tramp radi ne volim čoveka ali preteruju. Seriju ću pogledati, Elizabet sam gledala u Mad Men-u super glumica mada malo antipatična.
    BLL sam počela da gledam (jednopet puta sam gledal privh pet epizoda i nsiam uspevala da nastavim) i bolje je sada ali meni Šajlin stopira sve doslovno mi dođe da je preskačem koliko mi smori kadar.
    Rivieru sam stavila na spisak još od nekog tvog story-ja na insatagramu hvala za to :)
    Ove dve nisu moj fah, Džesiku Bil baš ne podnosim pa to bolje da preskočim :)
    Odličan post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :*
      Pa dobro, oni se možda sada malo više poistovećuju, ali generalno je knjiga inspirisana položajem žena u čitavom svetu, pa i u Americi.
      Ja isto nešto ne volim tu glumicu, ali, srećom, volim sve ostale, plus su me nekako likovi uvukli u priču i soundtrack je fantastičan.
      Ništa, drago mi je, nadam se da će ti se svideti, ja čekam da se u potpunosti završim, pa da gledam sve odjednom.
      Hvala još jednom na čitanju i komentaru. :*

      Избриши