среда, 24. јануар 2018.

Zimski tag ( Winter Book Tag )



Već neko vreme želim da uradim zabavni knjiški tag, međutim, ništa mi nije naročito privlačilo pažnju, sve dok kod Sandre, koja stoji iza bloga Stsh`s Book Corner nisam videla njen zimski tag. Ona je sama spojila pitanja, koja su se meni učinila i više nego zanimljiva, pa sam rešila da na njih odgovorim, mada, moram priznati, kada radim ove vrste tagove nikada se ne setim nekih knjiga, koje inače ne pominjem i deluje mi da uvek odgovaram sa jednim te istim naslovima, ali dobro, valjda će ovaj put biti drugačije. Pa da počnemo.

1.  Falling snow: Izaberi knjigu u bojama zime (bela, siva, svetlo plava…)

Jedina knjiga, koju sam u poslednje vreme čitala, a da je u bojama zime jeste "The Cruel Prince", autorke Holly Black. Reč je o jako zanimljivoj knjizi epske fantazije o vilama, koje su ovde okrutne, svirepe i okrenute dvorskim spletkama i prevratima i o jednoj devojci, koja pokušava da manevriše u takvom svetu.

2. Crackling fire: Uz koju knjigu bi se najradije sklupčala ispred kamina?

Biram serijal Filipa Pulmana "Njegova mračna tkanja", koji čine prvenstveno triologija "Severna svetlost", "Čudotvorni nož" i "Ćilibarski durbin". Pre nekoliko meseci, nakon preko dvadeset godina pauze, Pulman je ovom serijalu dodao još jednu triologiju izlaskom prve knjige u istoj, pod nazivom "The Book of Dust", koja prati događaje pre i posle navedenih knjiga. Ukoliko vas zanimaju detaljniji utisci o ovim knjigama, možete pročitati moju recenziju ovde, ali za mene će one uvek biti nešto magično i posebno.


3. Ice storm: U kojoj knjizi koju voliš su junaci prošli kroz brutalne situacije?

Mislim da niko ne izlaže svoje junake tako okrutnim i brutalnim situacijama kao Tomas Hardi. Volim njegove knjige, ali ponekad mi je žao što se nisam našla negde pored njega dok piše da mu kažem da oladi malo. Naročito u čuvenoj "Tesa od d`Urbervilovih". Ova junakinja je izložena tolikom broju užasnih i nepravednih situacija da je bilo ponekad mučno čitati.

4. Hot cocoa: Za koju knjigu pretpostavljaš da će uskoro biti veoma popularna?

Kao i Sandra, pretpostavljam da će to biti neke knjige čije adaptacije izlaze ove godine, poput "Svakog dana", Dejvida Levitana, "Prvi igrač na potezu", Ernesta Klajna, "Ono što nas ne ubije", četvrta knjiga u "Milenijum" serijalu, autora Davida Lagerkranca i nadam se, "Bel Kanto", En Pačet.

5. Peppermint mocha: Koje jelo i piće biraš za zimski čitalački maraton?

Kokice, što se tiče jela, jer inače ne jedem kupovne grickalice, a od pića, čaj od kamilice sa medom.

6. Snowflake: Izaberi knjigu koja je drugačija od svih drugih koje si čitala.

U pitanju je knjiga, koju sam pročitala tokom studiranja i verovatno je jedna od najčudnijih, koje sam ikada čitala. Nikada je ponovo nisam pročitala, ali evo i godinama kasnije, mi je nekako ostala u mislima. Reč je o knjizi "Čarobnjak", autora Džona Faulsa, koja govori o mladom Englezu, koji prihvata posao učitelja engleskog jezika na privatnom imanju na jednom grčkom ostrvu, što će pokrenuti čitav lanac neobjašnjivih događaja i košmara u njegovom životu. 

7. Snowman: Izaberi knjigu u kojoj može da uživa čitava porodica.

Definitivno, ilustrovano izdanje Hari Potera. Mada ih ja još nisam uzela, jer volim svoja stara izdanja iz Narodne knjige, a i prosto želim pare da potrošim na neke knjige, koje tek treba da pročitam, zaista mislim da su ovo savršene knjige za celu porodicu.

8. Christmas: Izaberi knjigu koja te je ugrejala iznutra.

Bilo koja knjiga od Džejn Ostin je sasvim siguran način da se moje srce ugreje, o tome svedoči što opet svakog meseca čitam bar po jednu njenu knjigu i ponovo gledam adaptacije. Uskoro vam i pripremam post o svojim omiljenim.

9. Santa Claus: Izaberi knjigu koju bi volela da dobiješ na poklon.

Volela bih da dobijem na poklon knjigu poezije Keaton Henson-a, jednog od mojih omiljenih muzičara. Njegova muzika je toliko dirljiva, mračna i emotivna da ne očekujem ništa manje ni od njegove poezije. A i "Dina", Frenka Herberta bi bila idealan poklon, jer je odavno rasprodata kod nas.

10. Sledding: Izaberi knjigu koju si volela kao dete.

"Veštice", Roalda Dala, možda sam izuzetak, ali čini mi se da kod nas ovaj pisac nije nešto bio popularan devedesetih kao omiljeni pisac za decu ili možda samo ja nisam nešto posebno obraćala pažnju. Knjigu sam uzela na preporuku bibliotekarke i apsolutne se u nju zaljubila, pročitala sam je nebrojano puta i svuda vukla sa sobom. Tek godinama kasnije sam ovu knjigu povezala sa ovim piscem i njegovim brojnim poznatim knjigama. Druga omiljena, "Pop Ćira i pop Spira", Stevana Sremca, ne zezam vas, bila sam opčinjena ovom knjigom. Tu su i knjige Gradimira Stojkovića i serijal "Pet prijatelja".

11. Frostbite: Izaberi knjigu koja te je razočarala.

Mislim da je najveće razočaranje u poslednje vreme bio treći nastavak popularne knjige "Tri metra iznad neba". I prvi i drugi deo su mi bila simpatična štiva, međutim, treći je u tolikoj meri bio napisan samo radi izvlačenja para da nije više bilo ni zanimljivo. Moje utiske o ovoj knjizi iliti moje bacanje hejta možete čitati ovde.

12. Reindeer: Izaberi knjigu za koju si emotivno vezana.

Stvarno bih volela da izmislim nešto novo kao odgovor na ovo pitanje, ali slagala bih sebe i vas, to su "Gordost i predrasude", Džejn Ostin, "Drakula", Brem Stokera i "Družina prstena", Dž. R. R. Tolkina. 

Kao i Sandra, ni ja neću nominovati nikoga posebno, ko god želi može da uradi tag. Takođe, ukoliko želite, možete odgovoriti na neka pitanja i kod mene, u komentarima.


8 коментара:

  1. I ja imam sličan problem sa ovim tagovima, deluje mi kao da stalno vrtim jedne te iste knjige. :D

    Inače, iako sam čitala Ćiru i Spiru u školi, i gledala ekranizacije na TVu, kada sam čitala roman za fakultet, oduševila sam se. Mislim da bi svako trebalo da pročita ovu knjigu kad odraste, doživljaj je, naravno, mnogo drugačiji, a vala i bolji. Neke stvari, jelte, dečji mozak ne može da razume. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stalno imam utisak da se ponavljam.😆
      Skroz se slažem, ja sam je zato redovno čitala na svakih nekoliko godina, ali sigurno nisam od fakulteta i mogla bih opet.😆Mada toliko je lepo napisano da, moram priznati, da mi nije baš puno stvari "preletelo preko glave".😂

      Избриши
  2. Rekoh i kod Sandre, ovaj upitnik će mi doći na red verovatno tek sledeće zime (rezervisala sam teme do kraja ove), ali je divan i uživam čitajući odgovore vas ostalih!:)))
    Jao, "Pop Ćira i pop Spira" je i meni toliko draga knjiga, baš je volim.:)
    Jesam li dobro razumela, biće ekranizacija romana "Bel Kanto"?:)))
    Ne vara te utisak, mislim da je Roald Dal, nažalost, u našoj generaciji bio prilično zanemaren - osim filmova "Matilda" i "Čarli i fabrika čokolade", nešto ne pamtim da je bilo lako doći do njegovih knjiga. Oduševljena sam što su sada objavljene gotovo sve najpoznatije, čini mi se da je "Beli put" izdavač.
    I, da, potpuno si u pravu za Hardija!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hoće, hoće i ja sam se baš prijatno iznenadila. :D
      http://www.imdb.com/title/tt6046314/
      Plus, glumi Kristofer Lamber, koji mi je davna ljubav. :D
      Istina, ja uopšte nisam pisca "Veštice" povezivala sa filmom Matilda, prosto nisam ni znala da imaju dodirnih tačaka, pa ni sa Čarlijom, nekako nije baš bilo ni interneta, pa da guglam stvari. :D
      Ah Hardi, žao mi bude njeghovih likova uvek, mislim se čoveče bar nekom da daš poptpuno srećan kraj. :D

      Избриши
  3. Rekla sam još Sandir da ću raditi ovaj tag imam ga za subotu ili nedleju kada sam prepisival pitanja u svesci baš mi je bilo teško da se odlučim za pojeidna pitanja a da dam neke malo drugačije odgovore :)
    Zanimljivo je da ja sa Ostin nikako ne mogu da se povežem kao da stoji neki zid između nas a čitala sam 3 njen knjige od te 3 samo jedna (i to Opatija koja je najmanje njen klaičan stil) me je baš držala ne znam kako da je zaovlim na pravi način nešto mi ne ide :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao i meni je uvek teško za ovakve tagove da smislim drugačije odgovore. :D
      Ja sam je zavolela još kao dete i zaista me taj osećaj ne pušta, uvek su mi njene knjige nešto posebno i čemu se vraćam kada mi se ne čita apsolutno ništa.
      Hvala na čitanju. :*

      Избриши