среда, 5. децембар 2018.

Medved i slavuj ( The Bear and the Nightingale )- Ketrin Arden ( Katherine Arden )




Koliko sam samo dugo odolevala ovoj knjizi. Njena kupovina mi je bila još u planu na prošlom Sajmu, jer osim priče, oduševile su me i fantastično ilustrovane korice, što se ne može često videti na našim izdanjima. Međutim, kada sam knjigu videla uživo, najpre me je odbio neobičan font, a onda i činjenica da sam bila prezasićena kupovinom YA knjiga, koje mi ne bi ostavile neki trajniji utisak. Ali kada sam čula preporuke divne Adrijane sa Instagram profila adri_doing_things prosto nisam mogla da odolim ovoj knjizi, a kako je još na sajtu izdavačke kuće Dibidus u toku bio sajamski popust, a ja na Sajam knjiga ove godine nisam ni išla, plus je poštarina prilikom kupovine njihovih izdanja  besplatna, odluka je bila sasvim jasna. I mogu vam reći da nije bila nimalo pogrešna.



"Medved i slavuj" je specifična knjiga. jer nas svojim zapletom vraća u prošlost i to daleku prošlost, nekadašnje srednjovekovne Rusije, koja se čak tako tada nije ni zvala. Radnja dešavanja je duboki sever, obavijen večnim ledom i snegom, gde još uvek vladaju drevni, paganski bogovi i razni domaći duhovi, gde hrišćanstvo još uvek nije sasvim potisnulo staru religiju. Vasilisa Petrovna, kćer ruskog boljara, ima posebnu sposobnost da vidi te duhove i da komunicira sa njima, te će je upravo ta njena moć i posebnost staviti usred viševekovnog sukoba između starog medveda, koji se polako budi iz zimskog sna, sa namerom da uvuče strah u ljudska srca i njegovog brata, kralja zime.

Kada bih bila primorana da upotrebim samo jedan izraz da opišem ovu knjigu rekla bih da je izuzetno atmosferična. Pod tim mislim da nema šanse da, dok čitate, ne osetite hladnoću ruske zime i da se ne stresete od jeze usled svih strahota, koje vrebaju duboko u šumi. Ako ste tip čitaoca, koji voli takve romane, prepune divnih, ali istovremeno i strašnih opisa, ovo je prava knjiga za vas. Naravno, knjiga ne može da funkcioniše samo na osnovu atmosfere, te je mom uživanju u čitanju svakako doprinela i sjajna kreacija likova, naročito naše glavne junakinje, koja nije savršena, često je svojeglava, pravi greške, ali je njeno srce uvek na mestu. Njeni članovi porodice podjednako su zanimljivi i upravo je ta porodična dimanika još jedna stvar, koja me je jako privukla ovoj kjizi. Ovo je dodatno razvijeno u drugoj knjizi "Devojka u kuli", gde se više pažnje posvećuje nekim likovima, koju su nas rano napustili u prvoj knjizi. Pošto sam ja u međuvremenu pročitala i drugu knjigu, razmišljala sam da li da pišem i o njoj u ovom postu, ali mislim da je sasvim dovoljno da vam kažem da vas druga knjiga nikako neće razočarati, ukoliko ovoj budućoj triologiji odlučite da date šansu, naprotiv.

Zaključak: O divnim knjigama u kojima ste uživali tokom čitanja toliko da niste mogli da ih ispustite iz ruku dok ih niste pročitali do kraja, uvek je najteže pisati, jer nemam puno toga da kažem, osim da vam toplo preporučujem ovu magičnu knjigu, naročito u ovom zimskom periodu, koji nam predstoji. Lično, ne mogu da dočekam treći deo, koji nam izlazi u januaru.

2 коментара:

  1. Kupila sam knjigu na ovogodišnjem Sajmu (nažalost, u biblioteci je nemaju, ali svejedno bih ovako nešto želela i u svojoj kolekciji) i jedva čekam da počnem sa čitanjem!:) Sigurna sam da ću uživati, jer ima sve ono što me privlači: ruski folklor, fantastiku, zanimljivu junakinju, divno je ilustrovana....već sam zabeležila i nastavak za narednu godinu. Hvala ti na sjajnom tekstu!:))))
    P.S. A zašto je svrstavaju u "young adult" žanr? Meni, sem uzrasta junakinje, zaista nešto i ne deluje da ima mnogo drugih sličnosti....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pravo da ti kažem ne znam ni ja, verovatno zbog uzrasta glavne junakinje, inače nema uopšte te neke karakteristike žanra.
      Uživaćeš, sigurna sam, javi utiske.:*

      Избриши