недеља, 25. јануар 2015.

Sandens Filmski Festival


Razmišljala sam pre neki dan koliko ljudi ponekad propusti da pogleda neke festivalske filmove, koji se najčešće odlikuju niskim budžetom i nezavisnošću u odnosu na velike producentske kuće, a često ih krase trenutno najpopularnija glumačka imena, kojima su ovo jedinstvene prilike da pokažu od čega je sazdan njihov glumački talenat, ako ga uopšte i imaju. Jedna od takvih prilika je svakako filmski festival Sandens ( Sundance Film Festival ), koji se tradicionalno svake godine u mesecu januaru održava u Juti ( Utah ) i predstavlja jedan od najvećih festivala nezavisnog filma u Sjedinjenim Američkim Državama. Festival je prvi put održan u septembru 1978. godine u Solt Lejk Sitiju ( Salt Lake City ) pod nazivom Utah/US festival, a osnovan je od strane Sterlinga Van Vagenena ( Sterling Van Wagenen ), američkog filmskog i pozorišnog producenta, pisca i režisera, inače u vreme osnivanja festivala čoveka na čelu kompanije Robert Redforda ( Robert Redford ), zatim Džon Erla ( John Earl ) i Cirina Hampton Catania. Ono što je ovaj festival prvih godina učinilo većim i značajnijim je upravo povezivanje festivala sa Robert Redfordom, koji je 1981. godine osnovao Sandens Institut ( Sundance Institut ), neprofitnu organizaciju zaslužnu za finansiranje i pomaganje razvoja američke nezavisne kinematografije, Sandens bioskop ( Sundance Cinema ), Sandens katalog i Sandens kanal ( Sundance Channel ili danas Sundance TV ), sve ovo u okolini Park Sitija ( Park City ) u Juti i sve nazvano po liku iz Redfordovog čuvenog filma Butch Cassidy and the Sundance Kid, te se i sam festival 1981. godine "seli" u Park Siti i počinje da se održava u januaru mesecu umesto u septembru, dok 1991. godine i zvanično menja naziv u Sundance Film Festival. Danas ovaj festival predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa stvaralaštvom dokumentarne, nezavisne američke i inostrane produkcije, a reditelji poput Kventina Tarantina ( Quentin Tarantino ), Darena Aronofskog ( Darren Aronofsky ) i Pol Tomas Andersona ( Paul Thomas Anderson ) su upravo na ovom festivalu imali svoj "proboj".



Ove godine festival se trenutno održava u periodu od 22. januara do 1. februara i ovo su filmovi, koje ja izdavajam i koje bih rado pogledala.




 

1. Slow West


Džej ( ) je škotski, sedamnaestogodišnji aristokrata, koji negde pri kraju 19. veka, odlazi na američki zapad u potragu za devojkom u koju je duboko zaljubljen, a na kom putovanju, kroz divlji zapad, će mu se pridružiti misteriozni putnik Silas ( ). Očekujem klasičan vestern, prepun akcije i intenzivnog Fasija. Režiser ovog filma je .


2. Z for Zachariah


Po sveopštem uništenju Zemlje i njene populacije usled nukleranog rata jedna žena ( ), koja veruje da je jedino preostalo ljudsko biće na planeti, upoznaće dva preživela muškarca ( i ) i naći se usred borbe za njenu pažnju, gde počinju da izbijaju primalni i najniži nagoni. Za režiju je zadužen .


3. The Diary of a Teenage Girl


Coming of age priča ( a svi znamo koliko ih ja volim ) o tinejdžerki ( ), koja odrasta u haotičnoj kulturi i umetničkom svetu sedamdesetih godina u San Francisku i započinje aferu sa majčinim ljubavnikom ( ) u režiji . Čini se kao da karijera Aleksandra Skarzgarda napreduje u sasvim dobrom smeru i po završetku serije True Blood, a zbog odlične periodične atmosfere, koja obećava, ja jedva čekam ovaj film.



4. Eden


Film inspirisan životom brata rediteljke Mia Hansen-Løve govori o usponu francuskog DJ- a ( ) tokom devedesetih godina, na klupskoj sceni Francuske, te osnivanja novog zvuka, takozvanog francuskog haus- a.


5. Strangerland


Mirni i monotoni život porodice Parker, skoro nastanjenih u udaljenom australijanskom pustinjskom gradiću Nathgari biće uzdrman nestankom njihove dve kćeri u pustinji, što pokreće uznemiravajuće glasine o njihovoj prošlosti. Uvek je zanimljivo gledati u ovakvoj vrsti dramatičnih uloga, a ovde je kao deo glumačke ekipe prate i odlični i u režiji .


6. Stockholm, Pennsylvania


Mlada žena, kidnapovana još kao dete i odgajana od strane svojih kidnapera pod novim imenom, najzad se vraća kući, gde pokušava da ostvari kontakt sa svojim pravim roditeljima, koji su za nju neznanci i da se zaista oseća kao u sopstvenom domu. Mislim da će ovo biti zanimljiva i emotivna priča o funkcionisanju Stokholmskog sindroma i nadam se još jedna zrelija i ozbiljnija uloga za , čija su filmski izbori poput The Host i How I Live Now  bili prilično diskutabilni. U filmu glume još i i ( Miranda iz serije Sex and the City, filmove se trudim da zaboravim ), dok je režija poverena .



7. Knock Knock


Iako mi zaplet deluje kao kod nekog filma žnj produkcije, dajem priliku da me pozitivnu iznenadi kao u filmu John Wick, o kojem sam pisala u ovom postu. Priča prati dve femme fatales, koje donose haos u život srećno oženjenog muškarca. Režiser ovog filma je ( Hostel i Hostel: Part II ).



8.  Chuck Norris vs Communism


Ako ni zbog čega drugog, ovaj dokumentarni film se našao na listi zbog najotkačenijeg naslova. Debitantski film , kao režisera, koji govori o uticaju piratskih kopija klasičnih akcionih filmova Čak Norisa ( Chuck Norris ), Žan- Klod Van Dama ( Jean-Claude Van Damme ) i Brus Lija ( Bruce Lee ) na komunističke narode, tokom osamdesetih godina prošlog veka, te nastanka želje za revolucijom.



9.  The Stanford Prison Experiment


Dvadeset i četiri od sedamdeset pet muškaraca je odabrano da sudeluje u psihološkom eksperimentu u podrumu Stenford Univerziteta, gde je polovina njih određena da glumi čuvare, dok druga polovina glumi zatvorenike. Predviđam tešku psihološku dramu, gde ćemo videti brisanje granica između ličnosti, koje jesu i one, koje navodno glume, jer situacije u kojima je jednoj grupi data moć nad drugom obično bude ono najgore u čoveku, u svakom slučaju deluje izuzetno zanimljivo. Glume , , i , dok je režiser ovog filma .



 

10. I Am Michael 


Nekada gej aktivista i osnivač magazina Young Gay America Michael Glatze ( ) odriče se svoje homoseksualnosti nakon okretanja Bogu i veri. Pored Franka u filmu glume i , i , a u režiji - a. Već dugo nisam gledala Franka u nečemu zaista dobrom, tako da videćemo na koju stranu će ga odvesti ovakva uloga.



11. The Witch


Kolonijalistička porodica napušta život plantažera i pokušava da opstane obrađujući zemljište na farmi, na obodu šume Nove Engleska tokom 1630. godine. Kada njihov novorođeni sin nestane, a usevi propadnu, strah i sujeverje će uticati da se članovi porodice okrenu jedni protiv drugih. Potencijalno dobra i jeziva horor priča u kojoj glavne uloge igraju , i u režiji - a.



12. 99 Homes

Otac pokušava da povrati kuću iz koje su on i njegova porodica izbačeni, radeći za pohlepnog agenta za nekretnine, koji je izvor njegove frustracije. Odlična glumačka postavu, koju čine , za koga se uvek radujem kada vidim da glumi u nečemu što nije Spajdermen, i , dok je režiser ovog filma . Uvek volim da pogledam film o borbi "malog čoveka" protiv korporacije.




 12. The Bronze 

 

Nekadašnja propala gimnastičarka, koja živi u podrumu svojih roditelja, stavljena je na iskušenje da li da pomogne ili odmogne novoj gimnastičarskoj nadi, koja preti da pomuti lokalnu slavu, koju je ona nekada uživala. Ništa bolje od takmičarski nastrojene sportske drame istovremeno pomešane sa komedijom. Glume  ( Bernadet iz The Big Bang Theory ), , i , a u režiji - a.





 13. Results

 

( Robin iz How I Met Your Mother ) i su personalni treneri, čije živote okreće naopačke novi klijent bogataš, koga glumi . Režiser ovog filma je .



Ako vas zanima da pročitate nešto više o filmovima, koje sam ja izabrala ili da sami odaberete svoje favorite možete otići na zvanični sajt ove manifestacije, sa vrlo detaljnim filmskim programom, čiji ćete link naći na početku ovog teksta. Još jedna napomena, naš sopstveni Međunarodni filmski festival ( FEST ) se ove godine tradicionalno održava, 43. put po redu, u Beogradu, u vremenskom periodu od 27. februara do 8. marta, tako da ubeležite taj datum u svoje kalendare, a ja ću takođe u dogledno vreme pisati o filmovima, u sklopu festivalskog programa, odnosno o onima, koji su meni najinteresantniji za obratiti pažnju.

2 коментара:

  1. Bas koristan post. :)
    Neke od filmova sam planirala da gledam, a neke uopste nisam primetila, pa hvala na preporukama. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nema na čemu, hvala i tebi na komentaru. :) Iskreno i ja sam se baš začudila koliko ima dobrih filmova, tako da je otprilike ovo bio dobar način i za mene da utefterim šta sve hoću da pogledam. :D

    ОдговориИзбриши