субота, 27. фебруар 2016.

The Dressmaker



Zaplet: Glamurozna žena se vraća u svoje rodno, ruralno mestašce u Australiji. Sa svojom šivaćom mašinom i visokom modom počinje da transformiše ostale žene u mestu, dok sprovodi osvetu prema onima, koji su zgrešili prema njoj u prošlosti.


Režija: Jocelyn Moorhouse.



Tilly Dunnage je napustila prisilno Dungatar, mali grad u Australiji, nakon što se se desila tragična pogibija desetogodišnjeg dečaka. Sada se vraća u svoje rodno mesto, gde mora da se ponovo susretne sa malograđanštinom i osudama njegovih žitelja i to sve, dok im ona pomaže i pretvara ih u osobe, kakve su oduvek želele da budu, pomoću svojih kreacija. Tilly će biti primorana i da se izbori sa sopstvenim demonima, dok pokušava da se priseti svoje uloge u navodnom ubistvu, te pokuša da od sebe odagna kletvu, koja kao da je odavno bačena na njenu sudbinu. Film je inače snimljen po debitantskoj, gotičkoj noveli autralijanske autorke Rosalie Ham.


Što manje rečeno u vezi zapleta filma, verujte mi na reč, više ćete uživati u gledanju. Ovaj film se nemilosrdno poigrava sa žanrovima, te predstavlja nesvakidašnji spoj komedije, drame ili bolje je reći tragedije, romanse, sa, čak, primesama vesterna. Sve u svemu neverovatno iskustvo, koje će vas često naterati da se kikoćete, ali i mnogo češće će vam naterati suze na oči. Fotografija pomalo napuštenih, ali prelepih pejzaža pustoši Australije izmešani su sa fantastičnim modnim kreacijama pedesetih godina, koji zajedno stvaraju pomalo grotesknu sliku, ali neosporno upečatljivu. Stanovnici gradića Dungatar su toliko živopisni da se ponekad čini kao da su ispali iz nekog filma Ves Andersona. Njihova otkačenost, sitničarenje, licemerje, ali i opakost, zloba ovde odlično dolaze do izražaja, ograničeni i klaustrofobično zatvoreni u malom prostoru ovog gradića.


Ono što me je naročito "kupilo" u filmu su definitivno glumačke bravure autralijanske glumice Džudi Dejvis. Glumica, koja će vas u svakoj sceni prikovati za ekran, njen tajming za komediju je fantastičan, ali još je fantastičnija njena sposobnost za dramatične i emotivne momente. U stopu ju je pratila Kejt Vinslet, možda u prvi mah neodgovarajućeg godišta u odnosu na svog partnera, Lijam Hemsvorta, naravno ne u smislu razlike u godinama kao para, već u činjenici da glume likove, koji su otprilike  ista generacija. Međutim neka životnost i šarm, koji izbijaju iz Kejt u svakoj njenoj ulozi, uspeli su da mi do kraja filma to potpuno smetnu sa uma, za razliku od propasti, koju je predstavljala Nikol Kidman u filmu Qeen of Dessert, kao dvadesetpetogodišnjakinja, sa voskiranim licem i mimikom. Osim toga Kejt je u ovom filmu nestvarno i prirodno lepa žena, a opet otelotvorljuje lik nekadašnje izgnanice i ružnog pačeta savršeno. Još bih naročito pomenula čarobnog Hugo Vejvinga u ulozi narednika polcije, koji naprosto obožava modu, a neizmerno pati za šljokicama i dijamantima.


Definitivno neobičan film, koji je već uspeo da podeli publiku u Americi i u Engleskoj, dok se još uvek čeka "presuda" domaće, australijanske publike. Mogu reći da me dugo neki film, a pod tim dugo mislim na sigurno nekoliko nedelja, nije tako neočekivano i prijatno iznenadio i oduševio. Svakako film, koji ostavlja reakciju, pa bila ona pozitivna ili negativna. Ukoliko se odlučite na gledanje, ne čitajte ništa o filmu po internetu, pojedini zaokreti u radnji će vas ostaviti šokiranim, bar mene jesu.

Zaključak: Film, koji nije za svačiji ukus, ali ako volite quirky likove, neobične priče, pomalo duhovite, ali mnogo više emotivne, svakako je ovo film za vas. Mene je u potpunosti "kupio" i  iako možda prejudiciram, verujem da će se naći na listi najboljih filmova za ovu godinu u mom slučaju.

15 коментара:

  1. Upravo skinula film, po prikazu zvuči, a i izgleda savršeno!:) Jedva čekam da pogledam.
    Mnogo hvala na preporukama.:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno javi utiske.
      I još jednom puno hvala što pratiš moje utiske.♥

      Избриши
    2. Videla sam da je išao torent pre neki dan.. Bio mi je u planu.. Odo da ga odgledam, pa se javljam :)

      Избриши
    3. Odličan! Mislila sam da je neka laganica, brate mili oplakala sam pojedine delove pošteno...
      Zaista divan, dubok film. Toliko simbolike, prekrivenog, a ujedno vidnog smisla i značaja. Zaista skladna, potresna celina.

      Избриши
    4. Zato nisam htela mnogo ni da odajem.
      Znam i ja sam. :(
      Da, odlično uklopljena muzika.

      Избриши
  2. skinula, najvjerovatnije pogeldam veceras pa javim utiske :)

    ОдговориИзбриши
  3. kako neobican film, svidio mi se a posebno ona zadnja scena kad je sve zapalila hahha :)) btw. Kejt - fantasticna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kraljica, zato joj nisam toliko zamerila nesklad u godinama.
      Još kada prostre crveni tepih. :D

      Избриши
    2. da, izbor glumaca i nije bio bas sretan, al dobro :D Kejt je svoj dio majstorski odradila

      Избриши
    3. Da, malo je u pojedinim scenama delovala kao da mu je mama, a ne ljubavni interes. :D

      Избриши
  4. Hvala na preporuci! Bas mi se dopada film. Kejt je zaista odlična glumica i sad je još više volim.

    ОдговориИзбриши