недеља, 2. октобар 2016.

Šta sam čitala prošlog meseca- Septembar ( Septembar Wrap up )





Mesec septembar je za nama i mogu reći da mi se čini da vreme ne da leti, već galopira, u bukvalnom smislu reči. Gotovo smo pri kraju ove godine i za mene, ona je svakako prošla nekako i previše brzo. Prošlog meseca sam čitala, ali nikako ludačkim tempom, karakterističnim za prethodni, letnji period. Više sam "gustirala" knjige, tako da  verujem da ću i sama biti iznenađena koliko sam malo pročitala kada pogledam svoju listu na Goodreads- u. Da ne dužim dalje, evo mog utiska o knjigama, koje sam pročitala u septembru. Ukoliko vas zanimaju prethodni postovi u okviru mesečnih pregleda, možete ih pronaći ovde.



1. Sva svetlost koju ne vidimo ( All The Light We Cannot See )- Entoni Dor ( Anthony Doerr )




Tako sam bila uzbuđena kada sam nabavila ovu knjigu, jer sam bila ubeđena da će sigurno biti jedna od najboljih, koje ću pročitati tokom ove godine. Međutim, to se nije desilo i o mom razočaranju možete pročitati u ovom postu, gde sam detaljno iznela svoje mišljenje. Ukratko o samoj knjizi, "Sva svetlost koju ne vidimo" prati paralelne priče o francuskoj devojčici Mari Lori, koja je izgubila vid u najranijem detinjstvu i nemačkom siročetu Verneru, opsednutom mehanikom i radio prijemnicima, te njihovom odrastanju i životima, zahvaćenim vihorom Drugog svetskog rata i nemačkom okupacijom Francuske.

2. Gradovi na papiru ( Paper Towns )- Džon Grin ( John Green )




Moj prvi susret sa jednim od trenutno najpopularnijih autora za mlade je prošao prilično neslavno, te moje utiske o ovoj knjizi možete pročitati u ovom postu. "Gradovi na papiru" prati tinejžera Kventina Džejkobsena, koji je celog života, iz prikrajka, posmatra svoju nekadašnju najbolju drugaricu iz detinjstva, Margo Rot Spigelman. Ona je najpopularnija devojka u školi i neprestano doživljava najneverovatnije avanture, te će na jednoj od njih pozvati i Kventina da joj se pridruži, dok sprovodi pakleni plan osvete prema nevernom dečku i nekadašnjoj drugarici. Ova noć će mu promeniti život, naročito kada narednog dana Margo nestane i za sobom ostavi tragove, koje samo on može da reši kako bi je pronašao.

3. Maestra ( Maestra )- L. S. Hilton ( L. S. Hilton )




O ovoj knjizi ne bih dalje trošila reči i moju, više nego detaljnu, recenziju možete pročitati u ovom postu


4. Empire of Storms- Sarah J. Maas




Ceo čitalački svet je, sa velikim nestrpljenjem, očekivao najnoviju knjigu i peti deo serijala The Throne Glass ove popularne autorke. Moje utiske o prve četiri knjige serijala ste mogli da pročitate u ovom postu, a mogu reći da me je, nakon početnog mlakog utiska, knjiga prijatno iznenadila. Zainteresovali su me neki likovi, za koje ranije nisam marila, knjiga je puna avanture, akcije i preokreta, tako da svakako predstavlja dinamično štivo. Još uvek imam problem sa autorkinim stilom pisanja, koji ponekad zaista deluje preterano i preuveličano, tipa svaki poljubac je razlog za "uvijanje prstiju" i "spontano sagoravanje", dok su scene seksualnog odnosa često razlog za transfer blama, dok su pojedini elementi knjige i previše podsećali na Sarin drugi serijal A Court Of Thorns and Roses ( recenzija ovde ), ali zanimljiv zaplet i mnoštvo intrigantnih likova me i dalje "tera" da nastavim sa čitanjem ovog serijala. Ukoliko želite da čitate epsku fantaziju, ali vam treba nešto laganije, sa dosta akcije i romantičnih elemenata, ove knjige bi mogle biti za vas. U novembru nas, najzad, očekuje i izdanje prve knjige u serijalu na srpskom jeziku od strane Lagune.

5. Graceling- Kristin Cashore




Još jedna YA fantazija, koju sam pročitala ovog meseca i koja mi je dugo bila na listi za čitanje. U ovoj knjizi svet je podeljen na sedam kraljevstva i u svakom od njih postoje naročito nadareni ljudi, takozvani graced, čiji se dar može sastojati iz najrazličitijih stvari, poput držanja daha pod vodom, borbe, čitanja misli, itd. Katsa je obdarena talentom za ubijanje ljudi i kao takva služi kao personalno oružje svom ujaku, kralju Randi. Međutim, Katsa je, iza njegovih leđa, oformila Komitet, koji se suprotstavlja njegovim željama i spašava mnoge njegove žrtve, te tokom jedne od tih misija ona nailazi na Poa, koji je naročito talentovan za borbu, te kao takav, predstavlja, najzad, dostojnog suparnika. Ova knjiga je defnitivno imala elemente, koji su mi se više i elemente, koji su mi se manje svideli. Čitala sam je neporedno nakon Empire of Storms, tako da je predstavljala fin predah, jer nije imala toliko preokreta, akcije, stil pisanja je znatno svedeniji i smireniji, takođe mi se dopao razvoj romanse između glavnog para, koja ne guši knjigu, ali bilo mi je jako teško da se povežem sa likovima, jer su pomalo distancirani i jednodimenzionalni, naročito negativci i još teže da ih vizuelno zamislim, što je za mene velika zamerka. Takođe, svet nije bio nimalo razvijen, osim napomene o podeli zemlje, nismo saznali ništa o kulturi ili religiji tog sveta, što je zaista šteta, jer, iako možda ne inovativna, ideja o specijalnim talentima u doba, koje nalikuje na srednji vek, se činila jako zanimljivom. Kada završim sa čitanjem za taj dan, nekako nisam imala potrebu da se što pre vratim knnjizi, što mi se retko dešava. To znači da je bilo ovo ugodno čitanje, ali i ništa posebno, u serijalu postoje još dve knjige, koje prate priču drugih likova, od kojih su neki u ovoj već pomenuti, ali ne verujem da ću ih skoro čitati.

6. Filmski klub ( The Film Club: A True Story Of a Father and Son )- David Gilmur ( David Gilmour )



Kao što već dobro znate, ovaj blog je prvenstveno bio filmski, te iako možda ovih dana ne pišem često o filmovima, ne zato što ne želim, već me prosto nijedan od odgledanih nije dovoljno inspirisao za detaljnu recenziju, oni su i dalje moja velika ljubav. Zato sam i bila zainteresovana da pročitam ovu knjigu, čiji je autor i sam jedno vreme bio filmski kritičar i koji je opisao jedno razdoblje u svom životu, kada je njegov sin Džesi izgubio interesovanje za srednju školu, te je David odlučio da ga ispiše iz iste, pod uslovom da svake nedelje gledaju po minimum tri kultna ili klasična filma, te da mu to bude jedini vid obrazovanja. Zanimljiva premisa svakako, doduše ja sam pomalo gubila interesovanje na priču kada se fokus pomerao sa samih filmova na Džesija i njegov ljubavni život ili tinejdžerske muke, dok su komentari o filmovima bili fantastični i pravo uživanje za čitati. Bili su to komentari pravog zaljubljenika u filmove i iskusnog poznavaoca kinematografije, tako da ako ste i sami ljubitelj, a ne volite da inače čitate neke stručnije knjige o filmskoj umetnosti, ovo bi moglo biti pravo štivo za vas, jer o kultnim filmovima, kroz brojne trivije i zanimljivosti, govori neopterećujuće i u formi romana, a ne suvoparnog udžbenika.

Ovo su sve knjige, koje sam ja pročitala u septembru, pišite mi u komentarima šta ste vi čitali, možda dobijem neku ideju za ubuduće. Trenutno sam u nekom zapećku kada bih čitala svašta i ništa, skoro ću završiti "Laži Loka Lamore" Skota Linča, koja mi se jako dopada, ali mi je trebalo neko vreme da me "uvuče", što je verovatno do mene, a ne do knjige. Sledeće nedelje vas očekuje post o filmovima i serijama, koje sam gledala prošlog meseca.


10 коментара:

  1. Svaki put kada ovaj post o knjigama koje si čitala dođe sve što imam da izrazdim je divljenje. Bravo i svaka čast <3

    ОдговориИзбриши
  2. Tek kada sam videla tvoj post shvatila sam da je mesec proleteo :) Kao da sam juče čitala wrap up za avgust..
    Volim ovakve tekstove jer pored recenzija budu odlični za preporuku, ili za izbegavanje kada su neke knjige u pitanju.

    Hvala na tekstu. <3

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo mi polako postade jedna od omiljenijih rubrika. :)
    Mnogo mi se dopada način na koji vršiš pregled pročitanog, dodala bih ovom prilikom i da se potpuno slažem za "Filmski klub" - priča kao priča je mlaka, čak dosadnjikava, ali, diskusija o pogledanim ostvarenjima zaista je uživancija i sviđa mi se način na koji se putem edukacije o kinematografskoj istoriji vrši povezivanje oca i sina, usmeravanje tinejdžera...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.😊
      Da, upravo, prosto i da nisi neki ljubitelj filmova, način na koji se u ovoj knjizi govori o istim prosto bi te naterao da i sam oformiš neki mali Filmski klub.😆
      Takođe, jako mi se dopalo što se knjiga fokusira i na edukativni i kulturološki uticaj filmova, jer za mnoge ljude oni predstavljaju gubljenje vremena, a ne umetnost.😕

      Избриши
  4. Svaka tebi cast, meni prosot knjige ne idu u poslednje vrijeme... ne znam sta mi je, al zato filmove gutam skoro svaki drugi dan po 2 komada :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha hvala. Ma ne pominji mi, u poslednjih 10 dana ništa ne gledam,a nešto mi ni čitanje ne ide. Samo gledam American Horror Story.:-D

      Избриши
  5. I meni vreme prebrzo prolazi, nisam spremna da se oprostim od 2016. Nisam čitala ništa od ovoga, iako sam za većinu čula. Od Throne of glass ne može da se živi na Instagramu, viđam te knjige maltene na svakom bookstagram nalogu koji pratim :)
    Laži Loka Lamore mi se baš dopala, jedino mi smeta što serijal nije ni blizu kraja, pa ću zaboraviti šta sam čitala dok ne izađu svi delovi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja isto, vreme leti zaista.
      Daaa,stvarno je svuda ima, ali sad sam se toliko navikla na likove da prosto moram da vidim kako će završiti.
      Ja sa sa Laži Loka Lamore bila oduševljena u početku i onda mi je oduševljenje splašnjavalo i sada sam stigla do 80% knjige i ni makac dalje.:-(
      Eh tako je meni bilo sa Igrom prestola.:-D

      Избриши