среда, 11. октобар 2017.

5 Filmova savršenih za jesen



Izvor: favim.com

Kako je u poslednje vreme blog preterano bio okrenut knjigama i knjiškim temama, odlučila sam da novi serijal sezonskih preporuka započnem preporukama za filmova. Jesen je definitivno vreme u kojem kod mene preovlađuju filmovi, koji imaju pomalo jezivu, makabre atmoferu, te će se takvi pretežno i naći na spisku. Horore ne gledam, bar ne one prave, krvave i zaista strašne, ali sam uvek za gledanje neke gotske drame i smatram da one savršeno odgovaraju u ovom hladnijem i mračnijem periodu. Ostale sezonske preporuke možete naći ovde.


1. Crimson Peak



Kada sam razmišljala o pisanju ovog posta, ovo je film, koji mi je prvi pao na pamet, jer smatram da je savršen za jesen i da otelotvorljuje sve ono što želimo da vidimo tokom ovog perioda, izvanrednu kinematografija, jezivu atmosferu i zgodne glumce u prelepim kostimima. Film je, u trenutku izlaska, predstavljao dugoočekivano delo reditelja Giljerma del Tora, ali je, na žalost, na neki način, "podbacio" i kod kritike i kod publike i prošao gotovo nezapaženo, najviše iz razloga, previše forme, premalo suštine. I dalje, kao takav, svakako je vredan gledanja. Film govori o mladoj ženi, autorki u usponu, koja je, nakon porodične tragedije, rastrzana oko očigledno najbitnije odluke za ženu u tom periodu, da li da se odluči između svog prijatelja iz detinjstva ili novog, misterioznog i opako zgodnog udvarača? Duhovi iz prošlosti će neumitno početi da je proganjaju kada nastani kuću, koja kao da vodi sopstveni život i sprovodi davnašnju osvetu. Glavne uloge tumače Tom Hidlston, Džesika Častejn, Mija Vašikovska i Čarli Hanam. Ukoliko vas zanima recenzija filma, možete je pročitati ovde.

2. The LimeHouse Golem



Film za koji nisam ni znala da se snima, ali jedan pogled na trejler mi je rekao da je ovo svakako tema, koja bi me mogla zanimati, jer ima taj vajb istraživanja o Džeku Trboseku, koji ja volim, ali ovo, naravno, nije film o tom, nikada otkrivenom, serijskom ubici, već o jednom drugom zločinu. Serijal zločina je uzdrmao zajednicu viktorijanskog Londona, novine već ubicu nazivaju Golemom, mitskim bićem, jer je nečuveno da bi takve krvoločne zločine mogao počiniti čovek. Na scenu stupa, u prošlosti skrajnuti, inspektor Džon Kilder, u koga su sada uprte sve oči javnosti. Zločini su na neobičan način povezani i sa nekim stvarnim ličnostima, poput Karla Marksa ili Džordža Gisinga. Film je izuzetno dobro snimljen, dinamika radnje je uzbudljiva i zanimljivo je pratiti kako se klupko misterije odmotava, mada je, kao i kod većini sličnih, pomalo jasno ko je počinio zločin. Ali svejedno, sam proces otkrivanja rešenja je urađen tako dobro, da zaista vredi pogledati ovaj film, naročito, ukoliko ste i inače ljubitelj ovakvih filmova. Glumačku ekipu predvodi fantastični britanski glumac Bil Haj, a film se ne stidi da upotrebi slikovite i krvave scene zločina, ne i u tolikoj meri grafičke, što je i razumljivo, s obzirom na tematiku. Film je nastao kao adaptacija romana "Dan Leno and the Limehouse Golem" autora Pitera Akrojda.

3. The Awakening



Još jedna kostimirana drama sa jezivom atmosferom i mogućim uplitanjem duhova u priču. Radnja se dešava u Engleskoj, 1921. godine, koja je preplavljena žalošću zbog tragičnih gubitaka prouzrokovanih I svetskim ratom. Florens se specijalizovala u otkrivanju spiritualističkih prevara, koje su u to vreme, kada mnogi ljudi žele da komuniciraju sa svojim, prerano preminulim, voljenima, doživele pravi bum, te je pozvana u internet kako bi objasnila nesvakidašnje prikaze duha malog deteta. Ne bih odavala ništa više, ukoliko niste čuli za ovaj film ili ga već gledali, jer mislim da je upravo interesantno gledati ga bez ikakvog predznanja o zapletu. Ovo je onakva vrsta horora, koju ja volim i gledam, sve je nekako u atmosferi i naznakama i to je za mene nešto najjezivije moguće. Glavne uloge tumače Rebeka Hol i Dominik Vest, a film je režirao Nik Marfi.

4. Hocus Pocus



Jedan od omiljenih filmova iz detinjstva, koji je svakako stekao kultni status i čija projekcija je obavezna za predstojeću Noć veštica. Verujem da su mnogi od vas gledali ovaj film, te ako niste, svakako to učinite u ovom periodu, ja ću ga sigurno gledati i to po ko zna koji put. Znam da sam kao mala uvek volela ovaj film, jer priča počinje tako što Maksa, novog klinca u gradu, užasno nervira što mora da vodi računa o svojoj mlađoj sestri Deni, iako bi on radije radio nešto drugo, kao na primer izašao sa devojkom iz snova, pa kada oni svojim postupcima iz dugog sna probude ozloglašene i legendarne veštice, te se,  zajedno sa svom ostalom decom, nađu u opasnosti, Maks će morati da pronađe način da ih spase sve, a naročito svoju sestru. Upravo to prikazivanje koliko mlađe sestre znače i koliko im se uvek treba poklanjati pažnja me je privuklo ovom filmu, jer i sama imam starijeg brata i to pet godina starijeg, koga sam u detinjstvu prilično često znala da nerviram i prema njegovim rečimam, "davim". Tako da sam ga terala da gleda ovaj film kako bi mu pokazala da mora da me ceni, jer jednog dana mogu da se pojave veštice i da me odnesu. Da, odmalena sam bila emotivni manipulant. Na stranu moji personalni razlozi, ono što ovaj film čini posebno fantastičnim jesu upečatljive i nezaboravne tri veštice, čije uloge tumače legenda Beti Midler, Keti Nadžimi i Sara Džesika Parker. Ovaj film je zabavan, duhovit, ali na momente ume vrlo perfridno da skrene na teren jezivog i da vas prilično uplaši. Ovih dana kolaju glasine da će se snimati rimejk ovog filma, ali čisto sumnjam da će original uspeti da nadmaše.

5. Sleepy Hollow



Po meni, jedno od najboljih ostvarenja čuvenog režisera Tima Bartona, koji ovim filmom uspeva da ostane veran svom jedinstvenom stilu i viziji, a opet da ne skrene u totalnu avangardu, te film i dalje ima određena komercijalna svojstva i namenjen je široj publici, a ne isključivo fanovima ovog reditelja. Takođe, ovo je bio period kada su pomalo ekscentrične uloge Džonija Depa još uvek posedovale originalnost i svežinu, a on još uvek nije postao karikatura sebe. Kinematografija je zaista nešto posebno i film je uspeo da da zanimljiv obrt staroj priči, ali i da zadrži jedinstvenu atmosferu originala. Lično, nisam čitala knjigu, ali nadam se da ću je nabaviti na predstojećem Sajmu knjigu, tako da je ovo pravi period da opet gledam ovaj film. Osim Džonija Depa, ostale uloge tumače Kristina Riči, Kristofer Voken, Miranda Ričardson i Majkl Gambon.

Da li vi imate neke filmove, koje posebno volite da gledate tokom jeseni? Pišite mi u komentarima.



16 коментара:

  1. Uuuuuuuuuuuuu, kako DOBAR tekst!:) I vrhunske preporuke! Moram najpre reći da si mi čitala misli, jer je i meni ovo godišnje doba, posebno kada krenu magle i ranije smrkavanje, kao stvoreno za filmove i knjige ovog tipa - jedan od najjačih doživljaja čitanja "Drakule" imala sam baš jednog kasnog novembra, ali o tome u jesenjem tag-u koji sledi uskoro...Uglavnom, sa liste sam gledala samo "Crimson peak" (na tvoju preporuku i hvala ovom prilikom još jednom!) i "Sleepy hollow", odlični su, a ostali su me takođe zainteresovali, beskrajna lista se nastavlja. Isto kao i ti zazirem od tipičnih horora, ali dobre gotske drame uvek mogu da prođu.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daaaaa, meni je Drakula sledeći na redu za čitanje, po prvi put, u orginalu. :D
      Ništa, mislim da će ti se i ostali svideti, naročito The Limehouse Golem. :D
      Da, obožavam gotske drame, šteta što ih ne snimaju više.
      HVala puno. :)))))

      Избриши
  2. Da prokomentarišem fotkicu, baš sam za vikend kupila neke male, slatke bundeve u parku Manjež, na sajmu cveća, tako da planiram da malo dekorišem stan u Halloween-jesenjem stilu, a oko Nove godine i sa prikladnim prazničnim detaljima, baš se radujem unapred.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam uzela bundeve, totalno me drma autumn groznica, samo gledam tumblr i tražim inspiraciju. :D

      Избриши
  3. Gledala sam Crimson Peak i odlican je ! Ove ostale nisam ali su mi osvojili srce i budem ih pogledala. Takodjer ja volim nekako gledat Harry Pottera i ogromni sam njegov fan.

    Charming Coco

    ОдговориИзбриши
  4. Baš sam se nedavno setila "Crimson Peak-a", mogla bih reprizirati, gledala sam ga kad je izašao. Gledala sam i Bartonov mada toliko davno da se ničeg više ne sećam. Sve ostale predloge sa "menija" upisujem na listu, pa ti javljam utiske kako koji budem gledala, naročito me "The Awakening" zanima. :)
    Hvala na predlozima. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno javi utiske za The Awakening. :D
      I meni se isto sada gleda, sigurno ću ga gledati u ovom periodu, a i Uspavanu dolinu nisam odavno. :D
      Hvala tebi na čitanju. :*

      Избриши
  5. Ja samo ponekad gledam Gotske drame, pogledala sam trailere za filmove koje ste preporucili i moram priznati da su mi zagolicale mastu iako, iskreno, nisam fan ovog zanra, vise volim da se u hladnu jesen ususkam ispod jorgana i gledam neki film tipa Pride and Prejudice ili Anna and the King. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao baš mi je drago, možda vam se i svidi, ja sam veliki ljubitelj upravo takvih filmova ( imam baš i na blogu skoriji post o Pride and Prejudice ), pa je moguće da vam se i ovako nešto svidi, nekako i dalje je kostimirana drama, ali eto ima i malo te jezive atmosfere. :)
      Hvala na čitanju. :)

      Избриши
    2. Mozda, jer je prica dobra, samo ako uspem da prebrodim tu jezivu atmosferu. Doduše, gledala sam par filmova sa jezivom atmosferom, ali to uglavnom ujutru, fok se jos nisam ni rasanila kako treba i najcesce nedeljom. :) Procitacu i taj post posto film mnogo volim, a ako niste gledali film Anna and the King od sveg srca Vam preporučujem, divan je.

      Избриши
    3. U potpunosti vas razumem, meni je isto teško da gledam ako je film strašan, ovi sa liste imaju tu jezivu atmosferu, ali nisu baš toliko strašni, kao na primer, Žena u crnom, koju sam ja "gledala", sve vreme, sa rukom preko očiju. :D
      Da znate da nisam, pratila sam kao mala onu staru seriju Ana i kralj i baš bih mogla i filmsku verziju da pogledam, hvala na predlogu. :)

      Избриши
  6. Nisam gledala ni jedan od ovih filmova, hvala za predloge, posebno ovaj Bartonov, bša mi dleuje zanimljivo a ja volim njegov stil, meni je njegov Svini Tod sa mračnom temtikom i tmurnim Londonom odličan za ovaj period :)
    Ovaj sa Hidlsonom mi se "usijao" na watchlisti uvek odabrem nešto drugo i preskočim ga, nema dobar azlog naopako sam stvorenje :)
    Odličan post, volim tvoje tematske postove i uživam u njima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno pogledaj onda i Uspavanu dolinu, izvanredan je film, naročito zbog njegovog stila.
      Hehe nemoj Hidlstona da preskačeš slučajno. :D
      Hvala ti puno. :*

      Избриши
  7. Hvala mnogo na ovakvom postu, meni baš znači jer nisam neki poznavalac filmova, a često me mrzi ili nemam vremena da tražim šta bih gledala.
    Dobro si primetila, Dep je postao karikatura, još se ja pitam zašto mi par godina unazad nije tako simpatičan kao pre.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno i drago mi je da si našla nešto za sebe.:)
      Meni je on uvek bio drag glumac sa neobičnim, ali karakterim ulogama, ali poslednjih godina se bukvalno naježim kada saznam da je u nekom filmu. :/

      Избриши