среда, 18. октобар 2017.

5 knjiga savršenih za jesen



Da li uopšte postoji idealnije vreme za čitanje knjiga od jeseni? Zaista mislim da ni zima nema to preimućstvo. Definitivno sam ovu sezonsku preporuku najviše iščekivala da napišem, te su ove jesenje, one u kojima najviše uživam. Bez daljeg odlaganja, pred vama je mojih pet preporuka  knjiga idealnih za čitanje u ovom periodu. Ostale preporuke iz ovog serijala, možete pogledati ovde.



1. Rebeka ( Rebecca )- Dafne di Morije ( Daphne du Maurier )



Knjiga, koja svojom napetom atmosferom savršeno odgovara onim sivim i kišnim jesenjim danima, svakako, meni, jedna od dražih gotskih misterija, u kojoj ni u jednom trenutku niste sasvim sigurni šta se dešava i šta vas čeka kada okrenete stranicu, kao i našu glavnu junakinju. "Rebeka" je roman, koji prati mladu ženu, inače naratora priče, zaposlenu kao družbenicu starije, bogate dame u Monte Karlu. Tamo upoznaje misterioznog, a nadasve zgodnog, udovca Maksa de Vintera i nakon prilično kratkog perioda udvaranja, njih dvoje sklapaju brak i odlaze da žive u grandiozni Menderli. Tamo ona, na svakom koraku, susreće sen preminule prve supruge, Rebeke, za koju se čini da i dalje obitava u neobičnoj kući, a čiju ličnost neprestano oživljava jeziva kućepaziteljka, gospođa Denvers. Ukoliko niste, obavezno pogledajte i Hičkokovu adaptaciju ove knjige, koja je meni ujedno i omiljena.

2. 7 ( The List of Seven )- Mark Frost ( Mark Frost )



Postoje neke teme, koje knjiga može da obrađuje ili sadrži, a koje za mene znače automatsku kupovinu iste, jedna od njih je svakako sve što ima veze sa Šerlok Holmsom, tačnije njegovim piscem Arturom Konanom Dojlom. Život ovog čoveka i sama njegova ličnost je za mene uvek sadržala dozu intrigantnog, naročito, jer je on sam bio opsednut spiritualnim i onostranim. Ovaj roman je inspirisan životom slavnog pisca i njegovog, još slavnijeg, književnog junaka, te je upravo Artur Konan Dojl i glavni lik knjige. On je lekar, koji se bori sa finansijskim poteškoćama, a ujedno i pisac u usponu, koji, u slobodno vreme, posvećuje spiritualne seanse u Londonu i razotkriva prevarante. Nakon prisustva jednoj seansi, gde postoje naznake upotrebe crne magije i tokom koje se desilo ubistvo, Artura, koji je i sam bio blizu da postane žrtva, spasiće misteriozni Džek Sparks, čovek, koji tvrdi da radi kao tajni agent za kraljicu Viktoriju. Iza ovih napada kriju se satanisti kulta Crno bratstvo, međutim, njih dvojica otkriće zaveru, koja seže mnogo dublje i dalje, sve do same kraljice. Izdavač knjige je Laguna, ali mislim da se više ne može naći u prodaji putem izdavača, pa je jedina opcija kupovina polovne knjige ili biblioteka, ali svakako mislim da je vredna čitanja, ukoliko na nju nabasate, naročito ako ste ljubitelj Šerloka Holmsa, jer je jedan od retkih romana, koji se oslanja na ovu tematiku, a da mi se zaista svideo.


3. Vlad: Poslednja ispovest ( Vlad: The Last Confession )- K.K. Hamfriz ( C. C, Humphreys )



Kao i u prethodnom slučaju, bilo kakva knjiga, koja ima veze sa vampirima ili još bolje sa istorijskom ličnošću Vlada Cepeša, uvek će se naći na mojoj listi za čitanje. Tako da se neposredno nakon izdavanja kod nas, a izdavač je Laguna i knjiga se još uvek može kupiti na sajtu ili u knjižarama, ova knjiga našla u mojim rukama i sećam se, da sam je pročitala u jednom dahu. Definitivno priča, koja opčinjava, naročito ukoliko ste ljubitelj istorijskih romana, te koja uspešno kombinuje istorijske činjenice sa romantičnim i dramatičnim detaljima, ali ne preterujući i ne skrećući u domen fantazije. Zaista odlična knjiga i sjajan način da saznate nešto više o ovom kontraverznom vladaru, kojeg, već vekovima, prati morbidna i jeziva reputacija. Zaista ga ne mogu dovoljno preporučiti.

4. Žena u crnom ( Woman in Black )- Suzan Hil ( Susan Hill )



Nikada se ne bi moglo reći da ovaj roman nije nastao u viktorijansko doba, pa opet Suzan Hil je knjigu napisala tek 1983. godine. Ova knjiga savršeno oslikava atmosferu jednog tradicionalnog gotskog horora i govori o misterioznoj utvari, koja pohodi zabačeni engleski gradić i zlokobno najavljuje smrt dece. Artur Kip, mladi advokat, odlazi na sahranu Alis Dreblou kako bi rešio pitanje njene imovine, a naročito stare, porodične kuće. Međutim, ova kuća krije brojne strašne porodične tajne, a u njenim odajama obitava žena u crnom. Ovo je maksimalna količina horora, koju ja mogu da podnesem, znači da se uplašim, ali da opet mogu relativno dobro da spavam noću. Zaista, knjiga je odlična, po stilu pisanja nikada se ne bi moglo reći da je reč o savremenom delu. Postoji i filmska adaptacija sa Danijel Radklifom, koju sam pokušala da odgledam, ali mi je bila previše strašna. Kod nas je knjiga izdala Čarobna knjiga

5. Rogovi ( Horns )- Džo Hil ( Joe Hill )



Džo Hil, inače sin čuvenog Stivena Kinga, je polako, ali sasvim sigurno, sebi prokrčio put i stvorio glas neobičnog, ali odličnog pisca. Sama premisa ove knjige je dovoljno interesantna i na intrigantan način obrađuje temu religije. Ig Periš se jednog jutra budi mamuran, bez sećanja šta se tačno desilo prethodne noći i sa rogovima na glavi. Da, bukvalnim, a ne figurativnim, rogovima. Ig je najpre ubeđen da je najzad poludeo, provevši proteklu godinu u očajanju i samodestrukciji, a sve to nakon što je njegova tadašnja devojka Merin silovana i ubijena pod nerazjašnjenim okolnostima. Većina stanovnika grada i dalje sumnja da se Ig krije iza tog strašnog zločina. Međutim, Ig ubrzo shvata da ne samo da su rogovi stvarni, već mu pružaju i užasnu moć da mu ljudi saopštavaju svoje najgore i najodvratnije misli, te sve grehe, koje su počinili, kao i one, koje nameravaju da počine. Nakon što pročitate knjigu, obavezno pogledajte i film, te još jednu adaptaciju u kojoj, gle čuda, glumi Danijel Radklif, koji, nakon Hari Potera, svakako bira nesvakidašnje i van šablona uloge. Izdavač ove knjige, kod nas, je Dereta.

Da li ste čitali neke od ovih knjiga? Imate li vi preporuke za ove jesenje dane?


12 коментара:

  1. Odličan post, nisam čitala nijednu od ovih knjiga mada jesam gledala Rogove i ugasila posle sat vremena jer mi je postajalo jezivo. Najviše me privlači "Žena u crnom" viktorijansko doba miksano sa hororom deluje interesantno :)
    super predlozi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :*
      Ja sam hrabro izdržala, jer mi je nekako više drama, nego horor, ali bogami, te religiozne teme itekako znaju da budu jezive. :D
      Obavezno baci pogled, ako naiđeš, ali film je meni bio baš strašan, mada ja nisam reper. :D

      Избриши
  2. Da se ne ponavljam, prosto obožavam tvoje sezonske liste filmova/serija i knjiga!:))))
    Čitala sam "Rebeku" i "Vlada", prva me - kao što znaš - baš razočarala (očekivala sam previše), drugu obožavam, kao i ostale Hamfrizove, pa se nadam da ću uspeti da je kupim u okviru decembarske "Noći knjige", želim da kompletiram njega i Mičela (već imam "Grad zvani Armagedon" i "Atlas oblaka"). "Žena u crnom" deluje zanimljivo, ali bojim se da me ne uplaši previše.:)
    Meni su engleski pisci nekako najprikladniji za jesen, ne znam ni sama zašto. Dakle, bilo šta od Dikensa, Hardija, zatim Išiguro, neizbežna Agata...bukvalno nema lošeg izbora.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :)))
      Da, znam da ti se nije nešto svidela, ja moram u ovom periodu opet da je pročitam, ali mi je ostala u lepom sećanju. Da, mene je Vlad baš oduševila, par puta sam je od tada pročitala. Da znaš, mislim da njegove druge knjige nisam čitala, moraću da ih potražim. Jao ja Mičela još nisam čitala, mada film Cloud Atlas obožavam, moram priznati, da nekako osećam strah da se upustim i da je suviše komplikovan za čitanje, ne pitaj me. :D
      Apsolutno, engleski klasični pisci su sinonim za jesen. :)))

      Избриши
  3. E, da, novela "Truplo" (ili "Leš") Stivena Kinga, prema kojoj je snimljen film "Stand by me". I jedno i drugo, zapravo. Ma, cela zbirka "Godišnja doba"!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Valjda jednom nabasam na nju, baš bih je pročitala, jer su toliki sjajni filmovi po njoj snimljeni. :)))

      Избриши
  4. Nisam pročitala, a niti čula ni za jednu od ovih, ali me privukla jako The woman in black i The list of seven. Ako ih ulovim negdje, odmah se bacam na čitanje. Sjajan post!:)❤️

    sretnisanjar.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  5. Jao, što ja volim ovakve postove! Čitala sam samo Rebeku s tvog spiska. Premda nisam ljubitelj vampira, već duže vreme želim da pročitam knjigu Vlad. Meni su npr. ''Bliznakinje sa Hajgejta'' Odri Nifeneger fina knjiga za jesen, ne znam da li si je čitala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma Vlad nema nikakve veze sa vampirima, ne brini, skroz je istorijski roman o Vladu Cepešu. 😆
      Nisam, nisam, baš ću sada da pogledam o čemu se radi, hvala.😊

      Избриши
  6. Rogovi mi stoje nepročitani od prošlog sajma. Red ja da ih napokon pročitam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno, meni je odlična bila knjiga i nekako nesvakidašnja, javi utiske.😊

      Избриши