среда, 17. јануар 2018.

Čitalački ciljevi



Prvobitna misao je bila da ovaj post nazovem Čitalački ciljevi u 2018. godini, ali sam na trenutak zastala i pomislila da sigurno ne mogu svake godine izmisliti nešto novo kada se, realno, isti ciljevi kod mene već godina provlače, bar kada je o čitanju reč. S tim da ih nekada ispunim u većoj ili u manjoj meri. Mislim da bi bilo zabavno da sebi, a i svakom kome je zanimljivo da ovako nešto čita kod drugih, ja sama sam pogledala mali milion Booktube videa na ovu temu, popišem šta je to što bih, kada je reč o čitanju, želela da uradim ove godine, pa možda na kraju godine napišem i neki post u smislu svođenja računa. 


1. Klasici

Da, da znam šta ste pomislili, prvo, pa kliše. Svi se na početku godine zariču da će čitati ruske klasike u originalu, dok meditiraju, gledaju iranske crno- bele filmove i ispijaju čaj od jasmina, ali to ne bude baš tako. Ova stavka, stoga, ne predstavlja zaricanje u smislu ove godine čitaću samo klasike ili najzad ću pročitati one lektire, koje sam eskivirala u srednjoj posluživši se Praktikumom, ko šiša profesorku, što nije umela da primeti razliku, pa joj je čak ovo iz Praktikuma bilo bolje. Ne, već planiram da ove godine pročitam par klasika, koji su mi na radaru već neko vreme, ali uvek neke druge knjige imaju primat, čisto, jer njima ne moram da posvetim neku naročitu pažnju i brzo ih pročitam, jer, u suštini, ne volim da se "davim" sa nekom knjigom i obično sam tip čitaoca, koji voli da čita u cugu, a ne gustira, što je verovatno još jedna stvar na kojoj bi trebalo da radim, jer mi se, sa prolaskom godina, knjige stapaju jedna u drugu. Ovaj zadatak sam počela da ispunjavam već krajem prošle godine kada me je uhvatila neizdrživa želja da pročitam "Tri musketara ", Aleksandra Dime. Imam tu knjigu već godinama i bilo je vreme da se sa njom uhvatim u koštac. Čitala sam je ili bar pokušala da je čitam u osnovnoj školi, ali mi je tada bila dosadna. Pre jedno dve nedelje sam knjigu završila i bilo je to mnogo lakše i pozitivnije iskustvo nego što sam očekivala, jer sam predvidela određenu suvoparnost, a naišla na vrcav i sarkastičan humor, divne likove, a još divnije opisano prijateljstvo i avanture. Tako da planiram da me još neki klasici prijatno iznenade ove godine, a i ubuduće.


2. Provesti vreme uz knjigu i posle čitanja

Ovim se nekako nadovezujem na prethodnu priču. Jako brzo čitam i to nekada predstavlja pravi problem, jer ne umem da se iskontrolišem i em, duže uživam u knjizi, em, da je zadržim u trajnijem sećanju. Od kako sam počela da vodim bullet journal i da zapisujem ukratko utiske i knjizi dajem ocenu, navedeno se popravilo, međutim, planiram da pravim duže razmake između knjiga, koje čitam.  Želim da još neko vreme provedem sa knjigom, koju sam prethodno pročitala, pa bila ona i loša, kako bi ostavila neki trajniji trag u mom sećanju. Da pustim da se utisci i možda početno ushićenje, slegnu, pa da tek onda dam neki svoj sud i mišljenje. Što nas, sasvim prirodno, vodi ka sledećoj stavki.

3. Strožiji kriterijum ocenjivanja

Obično, kada završim sa čitanjem knjige, odmah hitam na Goodreads kako bih je ocenila, pod naletom euforije i pomešanih osećanja. Pa se tako desi da dam petice ili četvorke i nekim knjigama, koje to nisu zaslužile i posle nekoliko dana i razmišljanja, shvatim da mi se neke stvari nisu svidele i da knjiga ima mana. To mi se pogotovo dešava sa YA knjigama. To je za mene lako štivo, knjige za razbibrigu u kojima uživam, pa tako kada me neki serijal naročito ushiti delim visoke ocene i šakom i kapom, a realno nisu zaslužile. Zato sada pustim da se malo utisci slegnu, pre nego što dam konačni sud. Osim toga, i ocena tri, odnosno tri zvezdice, znači da mi se knjiga i dalje svidela, ali da nije savršena. Ako mislim da u okviru te kategorije, pa bile to i YA knjige, knjiga zaslužuje i dalje visoku ocenu, naravno da ću joj istu i dati, ali želim da malo kritički formiram svoje mišljenje i ocenu u pogledu knjiga, koje čitam.

4. Više recenzija

Ovo je nešto što ću se truditi da ispunim i u pogledu knjiga i u pogledu filmova. Iskrena da budem, pojedinačne recenzije su nešto što je uvek najmanje popularno i čitano, to vam može reći svaki blogeri ili jutjuber, ali pojedinačne recenzije su nešto u čemu ja jako uživam i prosto je lep osećaj kada pišem mesečne preglede i za sve ili za bar većinu onoga što sam čitala ili gledala mogu da priložim link do recenzije, a i meni služi da se podsetim svojih utisaka i vratim u taj period čitanja ili gledanja. Prosto je to nešto što želim da forsiram na ovom blogu i nadam se da ću u tome uspeti, jer kao što rekoh, mada u njima uživam, one su mi i najzahtevnije za pisanje, jer treba osmisliti čitav post posvećen jednoj knjizi ili filmu, a da zapravo ne odaš radnju i ne prepričavaš. Najlakše mi je osmisliti nekoliko predloga i opisati ih u par rečenica. Klasici su mi najteži, jer se tu nekako dvoumim između želje da kao zvučim što ozbiljnije, mislim kao da ja zaista imam neko stručno znanje o tome, sem onog što se uči u Gimnaziji i da prosto iznesem svoje mišljenje, mada kako možda nekom delovalo površno ili neozbiljno tako analizirati neko delo. Tako se sve rešavam i da pišem o "Tri musketara", pa se nadam da ću preseći.

5. Epska fantastika

Verovali ili ne, epska fantastika je jedan od mojih omiljenih žanrova i to ona prava, sa serijalom od milion knjiga, gde ti treba pola života da ih pročitaš, a isto toliko vremena i autoru da ih napiše i izda. Epsku fantastiku sam počela da čitam kao klinka, naravno, počevši od Tolkina, pa nastavivši sa Martinom, Edingsom, Fajstom i svima onima, koje je Laguna izdavala u to vreme. Jedino su se u Beogradu, u Platou i još po nekoj knjižari, mogle kupiti knjige na engleskom, a i tada nisam još bila u fazonu da tako komplikovane knjige čitam na engleskom jeziku, pa sam se morala ograničiti na ovo što su naši izdavali. Kako su nastavci izlazili nakon par godina, pa ponekad nisu izlazili uopšte, postojao je taj neki period kada sam se okrenula drugim knjigama, a i u periodu fakulteta nisam imala ni živaca ni vremena da se posvetim nekom serijalu. Zato sam odlučila da ponovo počnem sa nekim serijalom i posvetim mu svoje vreme i pažnju. Za sada, izbor je pao na "Ime vetra" Patrika Rotfusa, međutim, plaši me to što na sajtu već sada nema da se poruči drugi tom druge knjige, a znam da naši izdavači često ne doštampavaju svoja izdanja, pa tako knjige od pre par godina postaju gotovo antikviteti kod nas, koliko su retke i dragocene. Ako imate neku informaciju u pogledu ovog serijala i da li će knjiga biti dostupan, obavezno vičite. Takođe, želim ponovo da pokušam i sa "Laži Lokalamore", Skota Linča.

6. Izlaženje iz zone komfora

To znači da kada mi se čita neka knjiga, neću, po stoti put, posezati za sličnom pričom, koja me ni na koji način ne podstiče na razmišljanje, niti mi predstavlja izazov, već za nečim drugačijim. Pokušaću da čitam više pisce van engleskog govornog područja, jer su to knjige, kojima najčešće levitiram poslednjih godina, osim povremenih izleta u skandinavske vode. Pružiću šansu piscima iz drugačijih kultura, koji piše o temama, koje mi možda i nisu bliske, da me iznenade. 


7. Manje kupovine, a više čitanja

Ranije sam bila osoba, koja spontano kupuje knjige i istog momenta ih čita, pa makar to bilo i deset knjiga sa Sajma knjiga. Međutim, od kako imam Instagram profil, koji je, između ostalog, a naročito u poslednje vreme, okrenut knjigama, počela sam da se predajem zahtevnoj i napornoj maniji zvanoj gomilanje knjiga, koja me je posebno drmala tokom 2016. godine. Samo ću reći da još uvek imam knjige iz tog perioda, koje još nisam pročitala. Prvo je krenulo sa tim da sam odjednom počela da se interesujem za nova izdanja, pa lepa izdanja, pa jao vidi ova ima lepe korice, a ova ima divne crteže unutra ili ovu non stop viđam na Instaramu sigurno je dobra ili uzeću ovo izdanje, poslužiće mi za slikanje. Sasvim je lako da se čovek navuče i vrati se sa gomilom prosečnih knjiga, koje će mu se posle vucarati po kući, naročito ako ste kao ja i duša vam se cepa da se rastanete od neke knjige, ma koliko ona bila loša. Otuda i moja odluka, doduše ne uklesana u kamenu, da ove godine ne idem na Sajam knjiga. Na stranu moje negativne impresije od ove godine, prosto mi to više nije to, vratim se sa gomilom nekih knjiga, kupljenih zbog popusta, koje mi se čak ni ne čitaju u datom momentu. Tako da je za mene najbolja opcija da kupim knjigu, koja mi se zaista čita, koja me je zainteresovala i zaintrigirala. A i pravo da vam kažem, odnosno napišem, ni ne želim da bacam novac na knjige, koje ne želim da čitam. Tu su uvek i biblioteka, kako gradska, tako i ona kućna, tako da materijala za čitanje uvek imam.

8. Koncentracija 

I poslednji, ali ne i najmanje bitan cilj, da radim na svom fokusu i koncentraciji tokom čitanja. Objasniću na šta mislim. Od kako su društvene mreže, naročito Instagram, preuzeli primat nad našim životima, čast izuzecima, ovako izgleda moje čitanje, pet minuta čitanja knjige, deset minuta beskorisnog skrolovanja, pa ajde da apdejtujem Goodreads, pa šta ima na Booktube i tako moja koncentracija izleće kroz prozor, a i interesovanje. Ne kažem, nekada je knjiga toliko zanimljiva da me ščepa i ne pušta, ali želim da budem u stanju da održim svoju pažnju prema knjizi duže od pet minuta, pa makar ona i ne bila najuzbudljivija na svetu. Da me ne shvatite pogrešno, volim Instagram i uživam, ne samo u slikanju, već i u traženju inspiracije za fotografije, o čemu sam već i pisala u ovom postu. Ali želim da se vrate ona stara vremena, pre ekspanzije interneta, kada je knjiga, koju čitam imala moju nepodeljenu pažnju.

Ovo su neki ciljevi, koje želim da ispunim u ovoj godini, pa i u onim godinama, koje dolaze. Da li vi imate nešto slično i šta je to što želite da postignete u vezi čitanja u ovoj godini?


8 коментара:

  1. Odličan post. Sviđa mi se svaka stavka a posebno se prepoznajem u ovoj "manje kupovine" brze prste imam i ne volim to kod sebe jer je realno nije dobra navika knjige služe da se čitaju ne da se kupuju i nagomilavaju mada generalno ne volim da nagomilavam ništa a sve nagomilavam od šminke sa 10 punih fioka do garderobe sa dva plakara to mi je cilj da menjam ove godin, i u koncentraciji. Kod mene je gori problem što ja ako se ne "skapiram" sa knjigom odmah teško posle hvatam fokus, ako se skapiramo odma živim u njoj ako ne pomozi Bože. Ja smatram da strogo ocenjujem i nikad ne ocenjujem knjigu čim je pročitam uvek prođe dan-dva pre nego što odma na GR (što je uglavnom jer me mrzi da kucam ali to je već moja lenja strana) ono što ja mogu da ti dam kao savet (ako ti koristi nekako nije da je preterano bistar) je da razgovaraš sa sobom dok čitaš, ja uvek "razgov aram" sa sobom o tome koliko mi se dopalo ono što sam taj dan pročitala, šta mi se nije dopalo i kucam to u telefon (jer nemam živce da pišem u svesci Sara je dete 21. veka), pa dajem ocenu samo po ličnoj proceni jer smatram da je na G.R OK oceniti kako ti misliš pa ako mi se neki klasik ne dopadne -šta da radim, svaka knjiga ima svog čitatelja neke nisu za nas. Smorila sam, da ne dužim više, odličan post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. :*
      Isto, kao da me neko ludilo uhvati i manija, tako sam jednom nagomilala preko sto lakova u jednom periodu, a sad mažem pet ukupno. Ne treba stvari nagomilavati, bar meni to stvara opterećenje.
      Znam, takođe, ako me odmah ne zainteresuje, baš se mučim da je čitam, ali ponekad se ispostavi da zaista vredi.
      Jeste bistar itekako, to sam i počela negde slično da primenjujem, da razmišljam o tome šta bih kasnije o knjizi pisala u postu, međutim, nekada me tako "uhvati" i ponese euforija da ne mogu ni da razmislim. :D
      Slažem se, svaku knjigu treba da cenimo prema sebi i sopstvenom mišljenju.
      Uopšte nisi, ne brini, hvala puno na komentaru. :*

      Избриши
  2. Odlično, obožavam kada pišeš ovakve tekstove, bili oni o društvenim mrežama, borbi sa stresom, vođenju bloga ili čitalačkim navikama - uvek se u većini stavki pronađem i mnogo mi koriste, sistematična si i dobro uobličiš misli, nema suvišnog.:)
    E, sad, da se nadovežem na pobrojano. Samoj sebi ne zadajem neke preterane ciljeve u pogledu čitanja, pošto obično moji (beskrajni) spiskovi padaju u vodu kada se nađem u biblioteci, jer pozajmljujem spontano, već prema tome šta se trenutno nađe ispred mene, a zanimljivo je. Volela bih da, kao i do sada, čitam raznovrsno, da nadoknadim propuste po pitanju nekih klasika, znatno više savremene književnosti, da malo proširim vidike u pogledu žanrova, ali bih želela i da se vratim, ponovljenim čitanjem, nekim dragim i velikim romanima poput "Čarobnog brega", nekim serijalima poput "Anđelike", uz jedinu konkretnu "čitalačku nameru" za 2018, neophodnost zapravo, a to je više stručne literature, jer je krajnje vreme da se pozabavim doktoratom...za sve to mi, očigledno, najviše fali VREMENA :), pa se osećam kao Rori iz "Gilmore girls" kada, pred harvardskom bibliotekom, zavapi: "Trošim život na spavanje!":))))

    1. Haha, nemoj tako, nismo baš svi toliki snobovi.:) Slažem se u svemu, mislim da je važno čitati ono što ti se u tom trenutku čita, ne siliti sebe.
    2. Brzina je i meni problem, mada sam silom prilika morala da se izveštim da čitam brzo, a skoncentrisano i sa pažnjom, pamćenjem detalja, dok sam bila student i imala spiskove literature dužine prosečne skripte.:) Uvek se setim kolrginice koja je, kampanjski, pred ispit iz srpskog realizma, za jednu noć pročitala četiri Sremčeva romana i ujutru mi rekla:"Nikada, NIKADA više neću ovako nešto da radim!":)
    Mislim da je neophodno dopustiti da se utisci "slegnu" pre nego što krenemo dalje, iz tog razloga ja npr. ne mogu da čitam dve ili više knjiga u isto vreme, niti da gledam film za filmom, ili više od dve-tri epizode serije u cugu, naprosto, moram da "obradim" sve to u glavi (i duši), definitivno nisam dete ovog ultra-brzog doba.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, nekako mi ovi tekstovi najlakše i idu, samo da dobijem ideju o temi. :)
      O da, potpuno te razumem tačka člana stava tog i tog zakona mi, na žalost, i dalje na nos izlazi. :D
      Ja mogu, serije jedino tako i volim da gledam, jer volim da ih posmatram kao celinu, a pojedine se danas tako i moraju gledati, tipa one, koje radi Amazon i Netflix, prosto su urađene u fazonu kontinuirane priče, pa se sezone odjednom izbace.

      Избриши
  3. 3. Ovo sam i sama počela da primenjujem odnedavno. Shvatila sam da, iako sam izbegavala da sve knjige merim (nedostižnim) kriterijumima umetničke - "kanonske" književnosti (pa tako dajem peticu ako je knjiga u domenu svog žanra i vremena dobra, jer ne može svaka biti "Rat i mir" niti je fer upoređivati ih u istoj kategoriji), ponekad ipak bivam previše "darežljiva" i ponese me prvi utisak. Nisu trojke i četvorke loše, naprotiv, a valja biti strogo objektivan.
    4. Volela bih da pišem više prikaza, ali ograničila sam se na dva, najviše tri mesečno, kako ne bih dosadila. Iz to, moji tekstovi su zapravo više recenzije, predugi i (verovatno mnogima) "dosadni", sa velikim brojem detalja, iako se trudim da ne budu stručne analize, a spojleri su zabranjeni...u svakom slučaju, pozdravljam ideju :), mene je pisanje o klasicima valjda zasitilo jer sam na faksu i ovako, stručno, već previše u tim vodama, pa mi blog dođe kao prilika za neke opuštenije, šarenije teme, iako bih o prvim imala više da kažem.
    5. Čitaš mi misli!:) Uželela sam se epske fantastike i tog tinejdž-oduševljenja. Jedino što me još uvek sprečava je obimnost i višetomnost tih romana. A na spisku su mi Džo Aberkrombi i Teri Bruks, pa onda "repriziranje" ovih već obožavanih autora.:)
    6. Uvek sam za otkrivanje novog i širenje vidika. Zato i gledam da "promovišem" dela i pisce za koja nije mnogo njih čulo, a vrede.
    7. Iskreno, mene iritira opsesija "Instagramaca" za fotkanjem svojih fensi, skupih izdanja "Laguninih" i "Vulkanovih" knjiga. Nisu mi ništa bolji od onih što su nekada kupovali komplete "u boji regala", a nikad ih u životu i ne otvore. Ja isto imam bogatu ličnu biblioteku i mnogi naslovi me tek čekaju, ali nikada nisam gomilala knjige radi posedovanja knjiga, uz to, meni je književnost, ipak, struka i to mi dođe kao neki izgovor da, kad god prištedim, radije posetim antikvarnicu nego butik ili parfimeriju.:)
    Ali, jasno, nepročitana knjiga gubi svrhu.
    8. Zbog ove stavke mi je drago što protekla tri meseca ipak nisam imala komp ili televizor kod sebe, jer sam čitala skoncentrisanije i mirnije. Nisam rob tehnologije upravo zbog površnosti koju donosi, nedostatka strpljenja u primanju sadržaja, svi "prelećemo" očima preko teksta, nemamo više toliko strpljenja ni da odslušamo pesmu do kraja, to mi se ne dopada. Hiperprodukcija i obilje, dovode do toga da na kraji ništa ZAISTA nismo shvatili.:( I slažem se sa tobom u potpunosti.

    Još jednom, HVALA na odličnom, stvarno ODLIČNOM tekstu!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nimalo, čak i prema kriterujumima Goodreads- a, trojka znači da ti je knjiga dobra iliti ok, to nije loše, e sad što mi automatski nekako pomislimo jao tri je loša ocena.
      Isto, ali ne želim da zanemarujem recenzije, jer nekako ih posmatram kao kostur bloga, ono na čemu se najviše zasniva. :D
      Meni se Aberkrombi popeo kada sam pre neki dan gledala neku recenziju, mada sam nekako uvek zaobilazila njegove knjige iz prostog razloga što sam skroz ispala iz šeme i ne znam odakle da počnem te serijale. :D
      Mene ne nerviraju takve slike, jer sam nekako za ono da svako slika šta želi, evo mene su skoro optužili da sigurno ne čitam to što slikam, a iskreno, radije bih da misle to nego da pronađu još blog, za koji volim da ga ipak čitaju zdravorazumski ljudi, uostalom i da neko knjige slika, a ne čita, isključivo njegova stvar.
      Ali svakako ja ne želim da gomilam knjige i da se povodim za tim jao kupiću, jer će lepo i da izgleda, makar po stoti put slikala Minervino izdanje Pod tudđim uticajem. :D
      Da, da zaista otežava koncetraciju, prosto mi je žao današnjih klinaca, njima ni crtani pet minuta ne drži pažnju i ne želim da dozvolim da budem tako hiperaktivna da ne mogu da se skrasim i sedim sa mirom sat vremena.
      Hvala tebi puno. :*

      Избриши
  4. Hoću i ja da čitam ''Ime vetra''!
    Zarekla sam se da ću ove godine najzad pročitati Majstora i Margaritu, videćemo, haha. I to da ću manje kupovati tj. moram da pročitam bar 5 onih koje već imam pre nego što kupim jednu novu.Tri musketara obožavam, dugo ih nisam čitala, mogla bih ove godine da ih ponovim, kao i Grofa od Monte Krista, to su mi omiljene knjige ❤︎

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da organizujemo onda neki read-a-long? :D
      Meni je Grof Monte Kristo opet na spisku, nisam ja to prvi put tako detaljno čitala, mora opet. :D
      Divna je stvarno knjiga, toliko mi je žao što je nastavak otprilike poslednji put objavljen 70 i neke i cene su mu i do 6.000,00 na Kupindo, što mi je ludilo mozga. Valjda se neko doseti da objavi, mada čisto sumnjam.

      Избриши