недеља, 21. децембар 2014.

The Young Victoria



Zaplet: Ekranizacija turbulentne prve godine vladavine kraljice Viktorije i njene romanse sa princom Albertom.


Režija: .



Prvo malo istorijskih činjenica Kraljica Viktorija je britanski monarh sa najdužim periodom vladavine od ukupno 63 godine. Upravo tokom njene vladavine Britanska monarhija je doživela veliki procvat, kako u pogledu sopstvenog proširenja i industrijalizacije, tako i u pogledu socijalnih, tehnoloških i ekonomskih promena, te je ovo doba u istoriji poznato i kao viktorijansko doba. Viktorijin otac princ Edvard Avgust umro je kada je ona imala svega osam meseci, dok je njegov otac i deda tada princeze Viktorije od Kenta, Džordž III, preminuo slep i poremećenog uma, pa je krunu nasledio princ od Velsa, Viktorijin stric, Džordž IV. Kada je Viktorija imala jedanaest godina njen stric, Kralj Džordž IV, je umro, ne ostavivši za sobom potomke, te ga je nasledio rođeni brat Vilijam IV, te kako ni on nije imao dece, Viktorija je postala prestolonaslednica.



Film upravo i počinje neposredno pre smrti Vilijama IV i stupanja na presto tada osamnaestogodišnje Viktorije, u vreme kada se brojne ličnosti, a među njima i njena majka, bore za prevlast nad ovom mladom i neiskusnom devojkom, namećući joj sopstvenu volju. Priča takođe prati i Viktorijino bliže upoznavanje sa svojim bratom od ujaka, Albertom, siromašnim nemačkim princom, rođenom u saksonskom vojvodstvu porodice Sakson- Kolburga i Salfelda.



Dalju radnju ne bih odavala, jer je film jednostavno divan, počev od glumačkih performansi Emily Blunt i Rupert Friend- a, kao i Paul Bettany- a i Mark Strong- a, pa do kostima, koji oduzimaju dah. Pošto je brak Kraljice Viktorije i princa Alberta zaista važio za jedan od najsrećnijih brakova u britanskoj, a možda i evropskoj monarhiji, romantik u meni želi da veruje da se sve odigralo upravo onako kao na filmu. Mislim žena je posle njegove smrti svakog bogovetnog dana iznosila njegovu odeću sve do sopstvene smrti, ako to nije ljubav ja onda zaista ne znam šta je. Naravno sve je to perfektno upakovano, kako samo Britanci to umeju, kada je reč o njihovim istorijskim ličnostima, a naročito vladarima, sigurno u određenom delu i previše subjektivno i ulepšano prikazano, ali ko mari, kada je finalni rezultat ovako sjajan i zabavan za gledanje.


Jedan od producenata ( među kojima je i čuveni ) ovog filma je i Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, poznata po opšteprihvaćenom nadimku Fergi, inače bivša supruga britanskog princa Endrua, rođenog brata princa Čarlsa, dok se njena kćerka Beatrisa od Jorka, pra-pra-pra-pra- unuka Kraljice Viktorije, takođe pojavljuje u filmu, u ulozi njene dvorske dame. Za scenario je bio odgovoran Julian Fellowes čuveni britanski glumac, scenarista, producent i režiser, trenutno najpoznatiji kao idejni tvorac iza serije Downton Abbey. Po svemu ovome može se zaključiti da je projektu pristupljeno krajnje ozbiljno, jer ipak je reč o britanskom nacionalnom ponosu i njihovom, ako ne najpoznatijem, čini mi se, najvoljenijem vladaru.

Zaključak: Prava poslastica za sve romantike i ljubitelje kostimiranih filmova, koji će svakako uživati u ovom filmu i koji ga moraju neizostavno pogledati.






4 коментара:

  1. "Prava poslastica za sve romantike i ljubitelje kostimiranih filmova, koji će svakako uživati u ovom filmu i koji ga moraju neizostavno pogledati."

    potpisujem..divan, bice geldan opet :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bogami i kod mene. Snima se sa njih dvoje i neki film o provalnicima, koji će Rupert Friend da režira, jedva čekam opet da ih gledam zajedno.;-)

      Избриши
  2. Divan film zaista. Često ga gledam,ima sve sastojke za opuštajuće popodne.
    Emili i Rupert su odlična, dobitna kombinacija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam još i dobra, samo sam ga dva puta gledala, ali nameravam još.:-D Slažem se, inače njih dvoje će glumiti u novom filmu, koji Rupert režira.

      Избриши