субота, 14. новембар 2015.

Aktuelne serije iliti serije, koje trenutno pratim





Osim što sam veliki filmofil, takođe sam i veliki ljubitelj serija. Nekada sam bila u stanju da pratim po pedeset serija u isto vreme, međutim vremenom, kako su televizije sve više vremena posvećivale ovom formatu, a on bio sve kvalitetniji, moram priznati da su me neke serije i previše razmazile, tako da mi sada retke zadrže pažnju dalje od par epizoda, a i neke, koje sam dugo pratila, odavno sam prestala da to činim. Jesen je obično za mene predstavljala novu sezonu, gde producentske kuće izlaze sa novim i zanimljivim serijama, međutim ove sezone se, do sada, nije pojavilo ništa spektakularno. Neke od serija, koje sam prestala da pratim su Once Upon a Time, Scandal, The Americans, True Detective, The Vampire Diaries, The Walking Dead, Downton Abbey, Poldark, Outlander, Masters of Sex i mnoge druge. Ovo je spisak serija, koje trenutno gledam, znači serija, koje se trenutni prikazuju u svetu, pošto neke, koje inače gledam su na pauzi, poput Peaky Blinders, The Fall, Vikings, Black Sails, tako da će o njima biti reči kada krenu sa emitovanjem novih epizoda.





1. Homeland




Serija, koja uvek prati aktuelna dešavanja na nivou svetske politike kroz život CIA agenta Keri Metison ( Claire Danes ), koja inače pati od bipolarnog poremećaja, što dodatno otežava njen život, kako privatni, tako i profesionalni. U prvoj sezoni američki marinac Nikolas Brodi ( Damian Lewis) se vraća kući, nakon dugog niza godina provedenog u zarobljeništvu u Iraku. I dok ga cela zemlja slavi kao heroja, jedino će Keri posumnjati u njegove motive. Neću ništa dalje odavati u pogledu zapleta, jer ipak postoji mogućnost da neko nije čuo za događaje iz serije, ali ću reći da je ova serija uspela da reinventuje sebe nakon treće sezone, da postane još bolja, zanimljivija i aktuelnija, da uvede u potpunosti novi lik Pitera Kvina ( Rupert Friend ), koji je odavno postao ljubimac fanova, da od samog starta nudi inteligentne zaplete, fantastičnu glumu, da su finala prve i druge sezone nešto neverovatno za gledati, da je serija već nekoliko puta bila nagrađivana najprestižnijim nagradama. Mislim da je ovo sasvim dovoljno da vas zainteresuje da se bacite na gledanje, serija se inače u Americi prikazuje nedeljom uveče, a trenutno se emituje peta sezona, za koju se šuška da će možda biti i poslednja.

2. Reign





Ovo je nešto dijametralno suprotno od prethodne serije, moja guilty pleasure serija. Kada sam prvi put počela da je gledam mislila sam da čelnici CW kanala nisu mogli da smisle ništa gluplje, kao i ništa što se više ruga svima nama, zaljubljenicima u istoriju. Serija, koja govori o životu škotske kraljice Meri Stjuart ( Adelaide Kane ), odnosno o vremenu provedenom na francuskom dvoru i udaji za francuskog prestolonaslednika Fransisa ( Toby Regbo ), a sve to začinjeno ljubavnim trouglovima, intrigama, tračarenjem, okultnim, duhovima, kostimima, koji kao da su pozajmljeni sa neke mature i savremenom muzikom. Nekada su zapleti bili toliko naivni, da ne kažem stupidni, da ni sama nisam mogla da verujem da je još uvek pratim, ali eto i tri godine kasnije i dalje gledam svaku epizodu. Tako da ako volite nešto poput Gossip Girl, ali smešteno na francuskom dvoru ( iako je to vrlo lako mogao biti bilo koji dvor na svetu ) mogu vam preporučiti ovu seriju za zabavu i razonodu, pa i ponekad iznenađujuće dobru glumu naročito od strane Megan Follows, koju ja pamtim kao crvenokosu En iz Grin Gejbla, a koja ovde igra kraljicu majku Katarinu Mediči. Serija se u Americi emituje petkom uveče.

3. Gotham





Veliki sam fan svega što ima veze sa Betmenom tako da sam jedva čekala ovu seriju, koja se pretežno bavi policajcem Džozefom Gordonom ( Ben McKenzie ) i njegovom borbom sa brojnim kriminalcima Gotama, kao i usponom njegovih najpoznatijih zločinaca poput Pingvina ( Robin Lord Taylor ), Žene- mačke ( Camren Bicondova ), Enigme ( Cory Michael Smith ) i mnogih drugih. Prva sezona je pomalo bila razočaranje, njanjavi Brus Vejn, dosadni Gordon i veliki broj zlikovaca, koje su pokušali da naguraju u jednu epizodu. Serija gotovo da nije imala kompas i često je prelazila u apsurd. Međutim druga sezona je znatno poboljšanje, neki iritantni likovi su izbačeni, priča ide u nekom smeru i nadam se da će serija i dalje napredovati na isti način. Ako ste ljubitelj živopisnih krimi drama, protkanih dozom humora, pa i parodije, ova serija može biti za vas. U Americi se trenutno emituje druga sezona ove serije i to ponedeljkom uveče.

4. You' re the Worst





Džimi ( Chris Geere ) na venčanju svoje bivše devojke upoznaje Grečen ( Aya Cash ), devojku, koja deli njegovu ljubav prema besomučnom opijanju, povremenom drogiranju i neobaveznom seksu. Šta će se desiti kada ovo dvoje ciničnih i egocentričnih ljudi pokuša da ostvari naizgled ozbiljnu vezu. Serija, koja traje oko dvadesetak minuta, ali verujte mi, za to vreme uspe da pređe i ispriča toliko toga, ne zastavši ni jedan trenutak. Zabavna, sarkastična, serija, koja se poigrava i prilično ozbiljnim temama, na naizgled luckast način, a opet zadirući u suštinu problematike. Ovi likovi često iskazuju svoju najgoru moguću stranu, a opet je teško da ih ne zavolite, naročito Edgara ( Desmin Borges ) marinca, koji pati od posttraumatskog  stresnog poremećaja nakon ture u Avganistanu i Lindzi ( Kether Donohue ), ultimativne party girl zarobljene u svakodnevnicu očajne domaćice iz predgrađa. Trenutno se u Americi emituje druga sezona i to sredom uveče.

5. Z Nation





Serija, koja je u prvoj sezoni bila toliko loša da je ustvari bila dobra. Međutim druga sezona često skreće u besmisleno i što je još gore dosadno, tako da mi se trenutno par epizoda nagomilalo, ali je i dalje pratim, tako da je zaslužila da se nađe na ovoj listi. Ovo je serija za one, koji su ljubitelji zombi žanra, a koje je možda smorila ozbiljnost, drama i nula razvoj događaja u The Walking Dead. Scenaristi i kreatori serije će vas naterati da se pitate kakvu su ludost smislili dok kroz seriju defiluju zombi bebe, zombi medvedi, zombi pirane, zombi Amiši i sve što je moglo da im padne na pamet. Serija je često i prilično duhovita, nimalo pretenciozna, glumci su opušteni i deluje kao da uživaju igrajući svoje uloge, a mislim da je i sve njih pozitivno iznenadio uspeh, koji je serija postigla na društvenim mrežama, a naročito obnova sezone, tako da se trenutno petkom uveče prikazuje druga sezona. A da, priča. Zaplet se vrti oko, naravno, zombi apokalipse ili kako ih nazivaju zi- ima ( čudno je kako se retko u filmovima i serijama ovog žanra uopšte koristi izraz zombi ) i kriminalca i nekadašnjeg zatvorenika Marfija ( Keith Allan ), koji je jedini preživeli čovek, nepogođen zombi ugrizima, koga grupa živopisnih likova treba da dopremi do labaratorije u Kaliforniji, kako bi ispitali njegovu krv i na taj način razvili vakcinu i eventualno spasili čovečanstvo.

To je to kada je reč o serijama, koje trenutno pratim i koje uspevaju da mi zadrže pažnju. Koje vi serije trenutno gledate ili tek nameravate? Pišite u komentarima.

9 коментара:

  1. iZombie- stripovska serijica.
    Fargo, iako ne znam zašto, ova druga sezona mi je naporna.
    čekam da završi sezona TWD pa da je pogledam u tri dana :D
    gledam The Moaning of Life jer sam fan Karla Pilkingtona.
    pogledala sam Hand of God, super mi je.

    ozbiljno razmišljam da se vratim Grimmu i pogledam Hannibala. a sad si me nagovorila na Zombie Nation :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je, ali pazi da se ne razočaraš, znači očekuj apsurd, ludost, parodiju i još gomilu apsurda. :D Ja sam IZombie počela i prestala, isto važi i za Hanibala i Grimm, nekako me nisu privukle da ih dalje gledam. Hand of God bih moga da bacim pogled, vidim da igra Ron Perlman ♥, mada courtroom drame obično izbegavam, profi deformacija.:-D

      Избриши
  2. izgelda ja jedina pravim još bones, castle i tako to..xD cekam person of interest da pocne nova sezona nesto su razvukli..i serloka :/

    a od ovih sto si navela nekako ne naletih nikako tj. ne da mi se da kliknem nikako pogledati, mozda pocnem :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam Bones i Castle pratila povremeno na tv- u, dok sam ga još gledala.:-D Volim da serije gledam po nekoliko epizoda odjednom, kada tako ima više sezona, ali mislim da ove dve nisu baš za takvo gledanje. Ja toliko čekam Šerloka da mi se sada više i ne gleda.:-D Ako počneš javi utiske, meni je Homeland jedna od omiljenih i tako oslikava i sve ono što se dešava poslednjih dana u svetu, a i inače.

      Избриши
    2. bones i castle su malo zakenjali nekako mi vise nije to to, al pogledam (navika, sta li?)
      a ovaj homeland ću baš da bacim oko kad uhvaitm vremena pa javim utiske

      Избриши
    3. Pogledala sma 5 epizoda Homelanda i to je to hahaha nesto mi nije leglo :/ mnogo nesto razvlace pa me nervira :D

      Избриши
    4. Nisi možda navikla na taj tempo, šteta što nisi stigla do finala ono je mindblowing, ali dobro šta sad naćićeš nešto po svom ukusu. I ja sad počinjem još par nekih novih da gledam.:-D

      Избриши
  3. ova You' re the Worst me je zainteresovala, sacekacu da se snimi jos malo epizoda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se baš dopala, u drugoj sezoni se bavi nekim ozbiljnijim stvarima, ali mi je i dalje šarmantna, a i naravno politički nekorektna. :D Glavni lik je Britanac, tako da ima dosta divnog britanskog sarkazma. :D

      Избриши