недеља, 13. новембар 2016.

Miss Peregrin`s Home For Peculiar Children



Zaplet: Smrt Džejkovog dede Ejba će Džejka odvesti na avanturu, koja će mu promeniti život u nadi da će pronaći odgovor na pitanja o čudnovatoj deci i gospođici Peregrin, o kojima sluša još od najranijeg detinjstva.


Režija: Tim Burton.




Film Miss Peregrine's Home for Peculiar Children je snimljen po istoimenoj knjizi i prvom delu triologije autora Ransom Rigsa, koje su kod nas izdate od strane izdavačke kuće Orfelin. Prve dve knjige u ovom serijalu sam pročitala negde početkom godine i mada su mi se svidele, naročito inkorporacija čudnih fotografija, po kojima su ove knjige velikim delom i postale poznate i popularne, nisu me dovoljno zainteresovale da bih potražila i treći deo. Nekako su mi bile već viđene, kao mešavina X- Men za decu i Hari Potera, ali bez neke naročite originalnosti ili kreativnosti. Falilo im je dinamike i uzbudljivosti, bar za moj ukus. Ali, da ne skrećem previše sa teme, jer je u ovom postu ipak reči o filmu, doduše povremeno će određene usporedbe biti nemoguće izbeći, jer je ta dva prosto teško odvojiti, naročito kada mi je knjiga ostala u relativno svežem sećanju.


Na samom početku upoznajemo Džejka, koji tokom rada u lokalnom super- marketu dobija poziv da ode u kuću svog dede Ejba, koji je izgleda upao u neku od svojih uobičajnih tantruma o proganjanju i čudovištima. Kada stigne do kuće, Džejk će, na žalost, pronaći Ejba napadnutog i na samrti, koji će mu, poslednjim dahom, saopštiti misteriozne reči o ostrvu, čudnovatoj deci i ptici. Ove reči su deo priča, koje je Džejk slušao od detinjstva o sjajnim avanturama svog dede i njegovom odrastanju u domu gospođice Peregrin, čiji su se stanovnici sastojali od nevidljivog dečaka, devojčice, koja može da podigne nezamislivi teret, devojke, koja lebdi i druge čudnovate dece. Skrhan smrću Ejba, a nakon pronalaska traga da je gospođica Peregrin još uvek živa, Džejk odlučuje da potraži malo ostrvce u Velsu i pokuša da sazna nešto više o prošlosti svog dede.


Mislim da film sasvim dobro postavlja osnovu za razumevanje sveta, koji je Ransom Rigs stvorio i da će i oni, koji nisu čitali knjigu, iako su unete neke značajne izmene, moći priču da prate bez problema. Ljubiteljima knjige je najviše zasmetala zamena moći između Olive i Eme, o čemu je internet brujao danima, nakon objave prvog teaser trejlera, međutim meni to, ni na koji način, nije uticalo na uživanje u filmu. Ono što je mene najviše plašilo je da će Tim Barton, čuven po nametanju sopstvene estetike u bilo kom filmu, koji režira ili je umešan na neki način, uspeti da ovaj film u potpunosti izmeni po sopstvenom viđenju, te će preterati sa uvrnutošću, a da će iz nekog "ćoška" iskočiti našminkani Džoni Dep ili raščupana Helena Bonam Karter. Nemojte me shvatiti pogrešno, volim ja pojedine primere ove saradnje, ali u poslednjih nekoliko godina mi se čini kao da ovaj režiser nema nikog u svojoj okolini, ko bi ga malo "zauzdao" i pružuo neko objektivno viđenje njegove vizije. Drago mi je što mogu da napišem da se u većem delu filma nije desilo da ga zaseni "bartonizam", ali da su i dalje tu neki detalji po kojima je ovaj režiser poznat i zbog kojih je on bio pravi čovek da prenese uvrnutost i posebnost ove priče. Opet, negde pre kraj, neke scene, iako zabavne, kao da su pripadale nekom drugom filmu, ali ostatak opravdava pozitivan utisak, koji sam stekla.



Kasting je zaista fantastičan, po mom mišljenju, odabrani su pravi glumci za ovaj film, a i tamo gde su načinjene izmene u odnosu na knjigu, najčešće po pitanju godišta lika, više mi se svidela filmska verzija od one knjiške. Izdvojila bih kao otkrovenje prelepu glumicu Ellu Purnell, koja ima tako očaravajuće lice da nećete moći da skinete pogled sa ekrana i Finlay MacMillan, čiji Enoh kao da nije dobio previše prostora u filmu, ali mi se jako svideo način na koji je glumac odlučio da odigra ovu ulogu i lik mi je bio definitivno zanimljiviji od onog u knjizi, iako ne toliko morbidan. Prava zvezda filma, uprkos učešću glumačkih veličina poput Judi Dench i Terenca Stampa, je definitivno Eva Green. Odavno sam facinirana njenim glumačkim talentom i moći transformacije, ali je svom liku, u ovom filmu, podarila izuzetnu harizmu i šarm, tako da je zaista ostavila najblistaviji utisak. Samuel L. Jackson je bio zanimljiv izbor za glavnog zlikovca, te je ovaj glumac pružio dobrodošao komičan odušak, iako se ne mogu oteti utisku da u poslednjih nekoliko filmova, on ne ume da se "izgubi" u liku, koji glumi, te smo uvek svesni da je reč o glumcu, koji glumi ulogu.

Mane, koje bih mogla istaći su izbor da se izmeni kraj knjige i dok podržavam što je film zaokružen kao celina, te i u slučaju da nema nastavka, priča je završena na donekle zadovoljavajuć način, ipak, izmenom jedne značajne pojedinosti, je oduzet emotivni utisak, koji priča treba da ostavi na nas,  a istakla bih i nedovoljnu razvijenost odnosa između pojedinih likova u filmu, čija je dubina osećanja i međusobna povezanost mnogo emotivnija i dublje prikazana u knjizi. Znam, da film funkcioniše u okviru ograničenog vremenskog formata, ali neke scene su zaista mogle da budu skraćene zarad detaljnijeg prikaza likova i njihovih odnosa. Muzika i kompozicije upotrebljene za soundtrack su divno uklopljene u radnju, a naročito mi se svidela glavna numera u izvođenju Florence and the Machine. Vizuelni efekti i scenografija su čarobni doprinos filmu.


Zaključak: Uživala sam u gledanju ovog filma i dok ne verujem da će steći kultni status ili postati klasik, svakako mislim da je ovo jako lep film i simpatičan doprinos žanru fantazije, koji je doprineo pozitivnom utisku, koji je ostavila knjige.


19 коментара:

  1. Knjigu sam čitala pre 3-4 godine, kad je izašla kod nas. Privukla me je zbog zanimljivog izdanja, ali sam se već negde na sredini pomalo razočarala jer sam očekivala nešto mračniju (i manje teen) priču. Tada još nisam znala da kreće ekspanzija young adult literature :)  Zbog toga nisam pročitala nastavke, a iskrena da budem, većina detalja mi je isparila iz sećanja.
    Film sam gledala pre neki dan i ostavio mi je jači utisak od romana. Nemam pojma šta su menjali, eto toliko se ne sećam knjige. A Eva Green je kao rođena za ovu ulogu, ne znam stvarno ko bi bio bolji kasting :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuni se slažem što se tiče knjiga,imajući u vidu kve fotografije, koje su baš uvrnute i jezive, očekivala sam da i knjige budu u tom stilu, a ovako mi je delovalo kao da su baš pisane za decu, a opet autor sem tih fotografija nije doneo ništa novo.
      I meni se film više svideo, da, Eva Green je bukvalno kraljica. 😆 Još od Penny Dreadful me fascinira svojom glumom, a u svakoj ulozi je posebna.
      Hvala na komentaru.😊

      Избриши
  2. Ja sam rešena da gledam ovaj film bez obzira što ga kritika i ne miriše mnogo-briga me :)
    Tim Burton u svom stilu, priča skroz opičena a tvoja recenzija je samo ptvrdila da ću morati da ga odgledam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno ga pogledaj, u Bartonovskom je stilu, ali ovog puta nije preterao, mislim da će ti se svideti.😊
      Javi utiske.😘

      Избриши
  3. Volim Bartonov stil i sam pristup, viđenje kinematografije. Odo da gledam, pa se javljam do kraja dana.
    Hvala! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvaka tebi.❤
      Javi obavezno, jedva čekam utiske.😘

      Избриши
    2. Evo mene. Vidi se u startu da je Barton malo smanjio doživljaj. Alisa 2 mi je bila too much, na primer.
      Što se filma tiče, Eva je apsolutno divna. Duša filma. Dopalo mi se sve, kraj je doduše zbrzan, i to poprilično..
      Kada ga je otac jurio do portala, pa odustao gunđala sam sve u 16.

      Sad me uhvatila Barton manija, mogla bih još koji njegov da odgledam, sa ženom i "sinom" doduše. :D

      Избриши
    3. Veruj mi da Alisu 2 još nisam ni pogledala, nekako mi ne privlači.
      Da, na žalost, otac nije nešto produbljen, što je šteta, jer su uzeli sjajnog glumca, koji je uvek na granici crnog humora, a u knjigama postoji posebno sjajna scena kada otac upoznaje čudnovati decu.
      Meni su možda omiljeni Uspavana dolina, Betmen i Edvard Makazoruki.😊
      Hvala na utiscima.😘

      Избриши
    4. Da, sjajan je kasting. Šteta za Krisa i Džudi što nije iskorišćen njihov talenat, ostadoše kao dva kipa u filmu, krajnje suvišni.
      P.S. Ruperta Evereta su toliko maskirali (ili je ostario) u tolikoj meri da ga nisam poznala. Tek sam sada gledajući spisak shvatila da je tu, pa sam morala guglati.😂

      Избриши
    5. Ja sam ga prepoznala samo iz razloga, jer sam ga čekala.😂
      Baš je delovao voskiran.

      Избриши
  4. Danas smo baš vredne, kao da čitamo misli onih drugih!:)
    Ovo me baš interesuje. Knjige sam odavno "ošacovala", međutim, pošto su dosta skupe za moj budžet, moraću da sačekam možda naredni Sajam da bi ih nabavila. Što se filma tiče, čim sam čula da Eva, koja je moj "girl crush" i glumica koju toliko volim, igra - znala sam da moram pogledati. Nekako joj baš ide ovakav ambijent i tematika, uklapa se svojom neobičnošću, pa ne sumnjam da će se pokazati kao i do sada, na nivou. I ostatak postave zvuči impresivno.
    Volim Tima Bartona, ali baš kao i ti, poslednjih godina stalno strahujem od njegovih novih ostvarenja, iz prostog razloga što je počeo da mnogo preteruje, pa njegova prepoznatljiva i jedinstvena estetika odlazi u ponovljivost, predvidljivost i prenaglašenost. "Alisa" mi se, barem prvi deo, uopšte nije toliko svidela. Zato mi je drago što čujem da je ovde uspeo da se zauzda.
    Hvala ti mnogo na uobičajeno korisnoj preporuci, opširne utiske dobijaš kada film dođe na red, a o kvalitetu samog prikaza već slutiš šta mislim - naročito mi se dopada što je u pitanju uporedna ocena, iz ugla čitaoca i gledaoca, ali i to što daješ potpunu sliku bez otkrivanja bilo kog ključnog elementa.
    Hvala!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja uvek kažem veliki umovi, misle isto. :)))
      Eva je zaista predivna i najsvetlija tačka ovog filma. Da, potpuno se slažem, meni je prvi deo Alise bio ok, ali neke scene su bile čisto iživljavanje i njega i Džoni Depa, ovde se vidi zauzdanost, ali je ipak njegova vizija prevladala u nekim delovima filmova, koji mi se čine i naslabijim.
      Hvala ti puno na pohvalama, nekako sam se trudila vremenom da iznivelišem način pisanja recenzije, da naglasim šta mi se svidelo, a šta ne, a da opet ne odam previše. Zato se trudim i da čitam što više takvih recenzija na nekim svojim omiljenim sajtovima, skoro sam čitala jako zanimljiv tekst o tome kako bi kritičari ( naravno daleko bilo da sebe smatram jednim takvim ) morali više pažnje da obrate kada pišu negativne kritike da ne odaju zaplet filma, već da svoje nedopadanje, kao i sviđanje i dalje izraze uopšteno, pa se trudim da i sama imam takav pristup. Opet, svako ima svoje mišljenje, pa ne treba ljudima unapred kvariti gledanje.
      Ala sam se raspisala. :))) Hvala još jednom na komentaru. :*

      Избриши
  5. Ja sam već bila odlučila da kupim knjigu na Sajmu i tek onda videla da nije samostalna tj. da ima i nastavke, pa sam odustala. Možda ću uzeti iz biblioteke ako naiđem na nju (drugarica mi reče da nije za kupovinu već tako, za jedno čitanje), a film ću svakako pogledati u skorije vreme, privlači me čak više nego knjiga (što se nikad ne dešava :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš to, nekako mi nije nešto čemu bih se vraćala. Ja sam obe uzela iz biblioteke, sada čekam da nabave treći deo, mislim možeš da zamišliš koliko me je zaintrigirala kada od januara meseca čekam i još nisam bila u iskušenju da je kupim.😆

      Избриши
  6. ocigleno meni uopste nije legao film, i smatram ga jednim od bezveznijih ikad ogledanih zajedno sa Suicide Squad..u jednom trenutku sam se samoj sebi smijala sto gledam uopste, al reko odgledacu do kraja... ocjena 1 od mene :D

    ОдговориИзбриши
  7. Danas sam KONAČNO odgledala film! :))) (inače, započela sam mali praznični maraton, pa tako juče takođe po tvojoj preporuci pogledah "Starter for ten", odavno nisam uživala u opuštenoj drami/komediji poput ove, Mekavoj je PREDIVAN, muzika, tema, baš lep filmić!)
    Svideo mi se. Nije baš Barton na najvišem nivou, ali nije ni preterivanje poput "Alise". Eva je kao i uvek fantastična, mlada glumica koja igra Emu (levitirajuću devojku) je prelepa, bukvalno nisam mogla da odvojim pogled od njenog lica - bila si u pravu, a veoma su mi se svideli i likovi piromanke Oliv i "mrguda" Enoha; Rupert i Džudi su ostvarili fine epizode, a Semjuel kao negativac bio je neuobičajen i vrlo zabavan.
    Svideo mi se i klinac u naslovnoj ulozi, kao i njegov deda, a žao mi je što odnos sa ocem nije malo više produbljen.
    Zabavan film, baš onako dečji, posebno mi se svideo udeo misterije, a pomalo me podsetio na "Marinu" Safona, zbog onih slika i "freak" elemenata. Dopala mi se i ideja manipulisanja vremenom, kao i sekvenca u zabavnom parku. Volela bih da pročitam knjige, sada sam baš ušla u takvo raspoloženje. Lepa je i muzika, posebno mi se svidela odjavna numera Florence and the Machine.

    Edit: upravo ponovo iščitah tvoj prikaz i, eto, vidim da smo se ponovo usaglasile u glavnim tačkama, kao da čitamo misli jedna drugoj, a taj "X Men za mlade" utisak sam i ja imala" :), sve u svemu, hvala na još jednoj odličnoj preporuci!:))))
    I, da, meni je film ostao pomalo nezaokružen, u smislu da ima prostora za nastavak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao baš mi je drago, i Mekavoj i Dominik su mi preslatki u tom filmu.
      E baš tako, nije ni fantastičan, ali bar nije ni over the top, onako simpatičan prosek. Knjige su tu ipak mnogo, mnogo emotivnije i sentimentalnije, naročito po pitanju tih porodičnih odnosa, između Džejkoba i njegovog oca, a pogotovo dede.
      Nisu loše knjige, samo nekako nisu toliko originalne ili upečatljive.
      Hvala i tebi puno na utiscima. :*

      Избриши