недеља, 9. април 2017.

Ahilov pev ( The Song of Achilles )- Medlin Miler ( Madeline Miller )




Medlin Miler je američka autorka, rođena u Bostonu 1978. godine i odrasla u Njujorku i Filadelfiji. Diplomirala je na Univerzitetu Braun, stekavši bačelor i masters diplomu iz oblasti grčke i rimske istorije, književnosti, jezika, filozofije i arheologije, nakon čega odlazi da predaje latinski, grčki jezik i Šekspira američkim srednjoškolcima. Za to vreme piše svoj debitantski roman "Ahilov pev" u želji da istraži odnos između čuvenog grčkog mitskog junaka Ahila i njegovog najbližeg prijatelja, mnogi tvrde i ljubavnika, Patrokla. Roman je objavljen, nakon decenijskog rada, u septembru 2011. godine.

U poslednjih godinu dana sam, odjednom, ovu knjigu počela da viđam svuda. Bila sam prilično iznenađena kada sam shvatila da je ona odavno izdata i prevedena na naš jezik i trenutno je možete, prilično povoljno, naći na sajtu Evrobook, odakle sam je i ja nabavila, jer zaista ovu knjigu vredi imati u svojoj kolekciji. "Ahilov pev" prati odrastanje i sazrevanje jednog od poznatijih mitskih heroja Grčke, poluboga Ahila, učesnika čuvenog Trojanskog rata, ali iz perspektive njegov najbližeg prijatelja, a kasnije i ljubavnika, Patrokla. Knjiga govori o njihovom upoznavanju, zbližavanju, te o velikoj ljubavi, koju su gajili jedan prema drugom, dok se u pozadini prepliću neke od najvećih legendi starogrčkog doba, ona o zaklinjanju prosaca Menelaju, koga je Helena izabrala kao svog supruga, te Trojanskog rata i plovidbe hiljadu ujedninjenih grčkih brodova kako bi se povratila oteta supruga i najlepša žena ikada.

Način na koji je autorka uspela da utka u ovu predivnu priču o odrastanju i odnosu dvoje nesvakidašnjih ljudi, sve, nadaleko poznate, mitove, naročito one o božanstvima, koja su poprilično stvarna u ovoj knjizi, je izuzetan. Naročito mi se dopalo što sve ove nesvakidašnje događaje posmatramo iz ugla lika, koji je u Homerovoj Ilijadi bio sporedan i tek ovlaš dotaknut, kada je odigrao svoju sudbonosnu ulogu. Ponekad je najteže čitati knjige za koje već znate da će se završiti tragično po svoje glavne junake, ali je Medlin Miler ovde, svakako, omogućila da uživate u "vožnji", koja će vas dovesti do neumitnog kraja. U knjizi se pojavljuju još neki stari "znanci" poput Odiseja, Agamemnona, Ajanta, ali glavni fokus je sve vreme na Ahilu i Patroklu. Prikaz Odiseja, koji ovde igra dobro poznatu ulogu lukavog i šarmantnog prevrtljivca se posebno ističe, gledala sam i čitala dosta verzija Odiseja, a autorka je uspela da mu doda nešto novo i svojstveno njenom pisanju, te da učini da ovo postane, meni, jedna od omiljenih njegovih verzija. Inače, svi likovi u knjizi, a naročito glavna dva junaka, su specifični, prikazani sa manama i vrlinama, kao tašta, sebična ili pravdoljubiva bića, Perspektiva iz koje posmatramo ove događaje je bila upravo ono što me je knjizi i privuklo, Patroklo je neko o kome se malo zna, a priroda njegovog odnosa sa Ahilom uvek je bila obavijena velom misterija, iako je Holivud pokušao da njihov odnos zadrži platonskim, većina istoričara se nikako ne bi složila. Ovde je poprimio obrise čoveka od krvi i mesa, osobe, o kojoj najzad saznajemo nešto više, te mu je Medlin podarila neizbrisiv trag i dostignuće u ovom epskom sukobu. 

Zaključak: Izvanredno štivo za svakog ljubitelja grčke mitologije, preporučila bih vam uz ovu knjigu, takođe i odličan roman o Trojanskom ratu, "Pesma o Troji" Kolin Mekalou. 

6 коментара:

  1. Još kada sam čitala tvoj tekst o knjigama koje si čital prethodnog meseca, ova me je najviše zinteresovala. Plus hvala na preprouci da znam šta da nabavim sa akcije jer nisam znala šta vredi kupiti. Kupujem pa javljam utiske :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.:-*
      Stvarno je užasno povoljna knjiga, imajući u vidu da nije reč o džepnom izdanju, jedva čekam utiske.:-)

      Избриши
  2. Divan prikaz, sasvim dovoljan da zainteresuje, a mene si od početka baš pridobila i nabavljam knjigu, pa ti pišem opširnije nakon čitanja. Jedva čekam.:) Deluje mi da je tema, sama po sebi, sjajna, vrlo ozbiljno obrađena - naročito me intrigira kako je predstavljen odnos Ahila i Patrokla, s obzirom na sasvim specifično antičko/helensko shvatanje ljubavi/prijateljstva između dva muškarca, znatno drugačije i produbljenije od današnjeg stereotipnog homoseksualnog odnosa. Za stare Grke, bila je to prava filozofija ljubavi, čakmožda snažnije od one prema ženi. Naravno, mitska priča i svi prateći elementi su takođe dovoljan "mamac".:)
    Imam i Kolininu knjigu, mislim da ću se preko leta napokon "baciti" na njene serijale o Rimu i antici uopšte.
    P.S. Joj, kako mi ovo "bačelor" zapara uši. Mislim da to zvanje odgovara našem "diplomac"/završen prvi stepen osnovnih studija. Istina je da nema direktnog prevoda koji odgovara, pa kako god okreneš zvuči neobično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo tako, ali neću ti odavati, videćeš sama, jedva čekam da čujem tvoje utiske, a zaista je povoljna knjiga.
      Obavezno, knjige su joj savršeni spoj istorijskih činjenica i fikcije, ja sam pročitala tri knjige u okviru Prvi čovek Rima, ali mislim da ih ima još, međutim kako naši kasne sa prevodom, dok su oni preveli, ja sam prešla na nešto drugo. :D
      Znaš kako, ja sam studirala po starom sistemu, sem što su mi predmeti bili dvosemestralni, ali sam malo čitala o Bolonji, diploma se tako i kod nas zove i predstavlja završeni treći stepen, znači nisi baš diplomirani, ali neko zvanje imaš. :D
      Hvala puno na čitanju. :*

      Избриши
    2. Obavezno javljam, jedva čekam!:)

      Znam da je "Laguna" posle "Prvog čoveka Rima" objavila u nastavcima "Cezarove žene" (tri knjige), "Cezar", "Oktobarski konj", "Antonije i Kleopatra" (po dve). Neke već imam, želela bih da kompletiram sve, deluje kao kvalitetna istorijska fikcija.

      Ja sam prva generacija po uvođenju Bolonje (sada već "stara Bolonja", ko će se s njima pohvatati), bukvalno prelazna (glavni predmeti ostali dvosemestarski, ovo drugo "iscepkano"), nama je samo "diplomirani", al zvanje profesora dobiješ tek po završetku mastera. Samo komplikuju.

      Избриши
    3. I ja isto, ima dosta serijala, koje moram da kompletiram. :D
      Ma da, šta da ti kažem mi smo bili generacija pre potpune Bolonje, tako da kod da sam ja predmete sa mastera imala kao redovne predmete, ma čista glupost, sve pretumbali na čisto srpski način.

      Избриши