недеља, 14. јануар 2018.

Najbolje serije u 2017. godini





Kada sam smišljala novi post, najviše sam razmišljala o kojoj mi se to temi najviše piše, te sam se setila da sam prošle godine, na neki način, ponovo otkrila zadovoljstvo gledanja serija i to onako, u cugu, bez prestanka. Tako sam odgledala neke serije, koje su prašinu podigle još 2016. godine, ali otkrila i neke nove, o kojima sam vam verovatno već pisala u svojim mesečnim pregledima, ali sam pomislila da bi bilo lepo da ih okupim u jednom postu, jer mi zaista nije nikada teško da o njima ponovo napišem par reči, te, po prvi put, i post o najboljim serijama u 2017. godini. Naravno, kao i u slučaju filmova i knjiga, ovde je reč o serijama, koje sam ja gledala tokom 2017. godine, a ne o onima, koje su se te godine nužno i prikazivale, a isto tako vam neću preterano opisivati o čemu se u njima radi, već ću vam ostaviti link do zvanične stranice na IMDb-u. Sasvim simbolično, i njih ima sedam.


1. Westworld



Jedna od onih serija, koja vam, kada je budete odgledali, nikako neće izlaziti iz glave. Najozbiljnije, kako je vreme prolazilo sve sam više o njoj razmišljala i bila mi je sve bolja i bolja, te na kraju godine, mislim da je laka srca mogu proglasiti za najbolju seriju, koju sam gledala tokom prošle godine. Inovativno, kontraverzno, serija pokreće svakojake teme, počev od ljudskog ponašanja nesputanog moralom i odgovornošću prema drugom ljudskom biću, pa do toga šta zaista znači biti živ i postojati. Da li je svest ono što nas čini ljudskim bićima ili su to sećanja o prošlim životnim iskustvima? Zaista, zaista izvanredna serija, sa vrhunskom glumačkom ekipom u kojoj je apsolutno svaki glumac dao svoj maksimum i doprineo da ne postoji nijedan lik slab u glumačkom smislu, već samo oni, koji nam se mogu svideti manje ili više. Plus, su tu razni preokreti, mozgalice, ma pravi trening za celokupan um. Još ukoliko ste imali tu sreću, kao ja, da se niste spojlovali za zaplet i kasnije događaje, bukvalno vas ništa ne sprečava da uživate u ovako kvalitetnom sadržaju. Serija govori o zabavnom parku, izgrađenom u nekoj našoj skorijoj budućnosti, gde goste animiraju roboti, koji izgledaju kao ljudi, a tako se i ponašaju, s tim da je gostima dozvoljeno da sa njima rade šta žele, te da ispune svaku svoju fantaziju, ma kako mračna bila. U ovom svetu, koji podseća na Divlji zapad, granice jednostavno ne postoje. Sve dok, roboti, ne počnu da razvijaju sopstveni um.

2. The Handmaid`s Tale



Ukoliko mi je prethodno pomenuta serija na prvom mestu, ova mi je definitivno na drugom. Ukoliko čitate redovno moj blog, znate da nisam nešto naročito bila oduševljena knjigom ( ovde ). Daleko od toga da je reč o lošoj knjizi, naprotiv. Mislim da je priča i više nego zanimljiva i intrigantna, ali mi se sama egzekucija nije svidela. Međutim, nije se moglo osporiti da u njenoj osnovi leže elementi, koji čine izvrsnu dramu i upravo je serija na to igrala. Svet je proširen, glavna junakinja je dobila snažniji karakter i aktivniju ulogu, ubačeni su novi likovi, koji su priči dali jednu sasvim posebnu dimenziju. Kvalitetna produkcija i izvrsna gluma su, takođe, bile ono što je ovu seriju izdvojilo od drugih, o čemu svedoče i brojne osvojene nagrade. Ukratko o zapletu. U nedalekoj budućnosti, u zemlji ranije poznatoj kao Severna Amerika, ženama su oduzeta sva prava. One, koje nisu bile udate za zapovednike ovog novog društva, podeljene su u dve frakcije, na Sluškinje, koje služe za oplodnju od strane pripadnika viših slojeva društva, radi pospešivanja nataliteta i rešavanja bele kuge, koja je zahvatila čitav svet i Tetke, koje su njihove čuvarke i obučavaju ih do odlaska u kuću nekog od muškaraca i njihovih supruga, koje, takođe, svojevoljno učestvuju u ovom činu. Jezivo i uznemiravajuće realno i moguće.

3. Narcos



Ova serija se našla na listi najviše zahvaljujući trećoj sezoni, koja je emitovana ove godine. Teško je bilo pretpostaviti da će serija zadržati dramatičnost i kvalitet, koji su pratili prve dve sezone, nakon smrti glavnog antagoniste, Pabla Eskobara. Međutim, što bi se reklo, vratili su se jači, bolji i uspešniji. Ovog puta samo sa Pedrom Paskalom u jednoj od glavnih uloga, sa mnoštvom novih likova i posvećeni Kali kartelu, serija me je sve vreme, bukvalno, držala na ivici sedišta. Neverovatna sezona zaista i još jedan od razloga zašto još uvek o njoj pišem i urgiram da je gledate, ukoliko joj već niste dali šansu. Ukoliko vas zanima da nešto detaljnije o njoj pročitate, možete pogledati moj post ovde, ali i ukoliko vas ne zanimaju detalji, ukratko, prve dve sezone govore o usponu i padu ozloglašenog vođe jednog od najvećih kolumbijskih narko- kartela, Pablo Eskobara, iz perspektive dvojice pripadnika DEA, koji su zainatili da ga uhvate i osude. Odgovorno tvrdim da je ovo trenutno najbolje od filmova i serija što se može ponuditi u pogledu te tematike.

4. Alias Grace



Još jedna adaptacija Margaret Atvud na ovoj listi, očigledno žena ima dara za pisanje fantastičnih drama, šteta je samo što meni one više odgovaraju u televizijskom formatu nego u vidu pisane reči. Ovo je jedina mini- serija na listi, koja je celokupnu priču zaokružila u samo šest epizoda. I to kakvih šest epizoda. Do dana današnjeg nisam baš načisto u pogledu kraja serije, inače sam u potrazi za knjigom kako bih dobila detaljnije informacije o likovima i saznala nešto novo ili nešto što sam u seriji propustila. Roman je inspirisan istinitim zločinom počinjenim 1843. godine u Kanadi kada je devetnaestogodišnja Grejs Marks, zajedno sa saučesnikom, ubila svog poslodavca i njegovu kućepaziteljku. Margaret Atvud je najpre napisala scenario za televizijski film, inspirisana zbirkom pesama "Life in the Clearings", Suzane Mudi, međutim, u "Alijas Grejs" Atvudova promenila svoje mišljenje u pogledu krivice glavne junakinje, istražujući, ne samo okolnosti zločina, već i poreklo same Grejs, njen karakter i psihološko stanje njenog uma, zaronivši mnogo dublje u život svoje junakinje i pružajući različita objašnjena za uzrok zločina, pa čak i dovodeći u pitanje njenu navodnu krivicu. Malo je reći da sam epizode odgledala u jednom dahu.

5. Big Little Lias



Isto kako mi je knjiga, po kojoj je serija snimljena, ušla u izbor najboljih knjiga za prošlu godinu, i sama serija se našla na ovoj listi, jer sam upravo zahvaljujući njoj pročitala i knjigu. Inače, često tako otkrivam divne knjige, nakon što pogledam film ili seriju i saznam da su zasnovane na knjizi. Serija je nastala kao rezultat upornosti i truda dugogodišnjih prijateljica i velikih holivudskih zvezda, Nikol Kidman i Riz Viderspun, koje predvode glumačku postavu izvanrednih glumica i glumaca. Ova serija, takođe, "kupi" neke od najvećih nagrada u šoubiznisu. Serija je, za razliku od knjige, smeštena u Americi, u bogataškom gradiću na obali okeana, gde pratimo živote mama iz predgrađa, čija deca u isto vreme kreću u predškolsko. Deluje naivno, međutim, svaka od ovih porodica je samo na papiru savršena, a neke kriju i više od bezazlenih stvari. Osim fantastične glume, ovu seriju izdvaja i izvrsna muzika i pesme, koje prate svaku epizodu. Zaplet je predvidiv, ali ova serije se ni ne gleda zbog konačnog razrešenja misterije, već ovih, sjajno napisanih, ženskih likova, od kojih je svaki poseban i snažan na svoj način, te zbog ženske solidarnosti, koju uspevaju da razviju negde usput. Takođe, sjajne vesti su da ćemo dobiti i drugu sezonu, na kojoj radi autorka knjige, mada je prva sezona uspešno obradila celu knjigu.

6. The Punisher



"The Punisher" je jedna od serija u Marvel univerzumu, koju možete gledati čak i ako niste u toku sa istim. Znači, jedva da je neko prethodno znanje o ovom svetu potrebno, dovoljno je da znate da je glavni junak bivši pripadnik specijalnih vojnih jedinica ( naravno ), da je tragično izgubio svoju porodicu, koju je uspeo da osveti na najkrvaviji mogući način. Serija prati nastavak događaja kada Frenk iliti Panišer ponovo biva uvučen u svet kriminala, gde otkriva da nije sve tako kao što izgleda i da možda pravi krivci za smrt njegove porodice nisu zaista kažnjeni. Priznajem, seriju sam nameravala da gledam prvenstveno zbog glavnog glumca Džona Berntala i zaista mislim da je on bio rođen da igra ovu ulogu, mada mi u stvarnom životu, sudeći po intervjuima, koje sam gledala, zapravo deluje kao mica. Na stranu moje simpatije prema glavnom glumcu, seriju odlikuju izvanredna akcija, napetost, dramatičnost, odlična gluma i zapleti i moja je preporuka, ukoliko tako nešto volite, bili fan stripova ili ne. Serija je, takođe, izašla u kontraverznom trenutku, te je optuživana da propagira nasilje i upotrebu vatrenog oružja, tako da se serija "potkačila" i ove osetljive teme, što se mene tiče, na sasvim primeren način.

7. Stranger Things



Za ovu seriju nisu čuli samo oni, koji žive negde izolovani u budističkom hramu na vrhu Tibeta ili na Severnom polu. Serija, koja je prošle godine osvojila čitav svet, i slavne i obične ljude, ove godine je izašla sa novom sezonom, koja je meni, mada sam u manjini, bila još bolja nego prethodna. Iako sam uživala u prvoj, naročito zbog tog momenta nostalgija 80` tih i preslatkih klinaca, koji su mi u potpunosti osvojili srce, naročito kovrdžavi kjutić Dastin, koga bih usvojila istog momenta, epizode su se na momente vukle i dešavalo se da mi ponekad bude pomalo dosadno. Druga sezona je imala par novih, ali i upečatljivih momenata, dalje produbljavanje jednog od mojih omiljenih likova, Stiva, koji je mogao ostati samo glupi sportista sa dobrom frizurom, a postao je daleko više od toga i divnog Šona Astina iliti Semvajsa Gemdžija, koji ovde tumači ulogu dobrodušnog štrebera Boba. Jedinu zamerku imam u pogledu jedne epizode, koja deluje diskonektovano u odnosu na ostatak radnje i kao da nije vodila nikuda, već samo predstavljala "otvorena vrata" za neku vrstu spin off- a. U suštini, za mene, nema bolje preporuke za seriju od sve je bolja i bolja. Vreme je i da vas uhvati groznica pod nazivom "Stranger Things".

Koje serije su vas osvojile u 2017. godini?

10 коментара:

  1. Čim sam vidjela naslov posta, u žurbi sam ušla da vidim navedene serije! Nekim čudom, čula sam samo za poslednju. Stranger things je definitivno serija o kojoj svi pričaju i planiram da je pogledam! Sjajan post, draga. xoxo

    blog
    instagram

    ОдговориИзбриши
  2. Planiram da odgledam "Stranger things", "Alias Grace" i "Handmaid's tale" ove godine, između ostalog, na tvoju preporuku (naročito prve dve), pa javljam utiske.:)
    Prava je ekspanzija mnoštva dobrih serija, dok je sa filmovima, rekla bih, situacija obrnuta...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista jeste tako, meni je u planu još mali milion serija, što novih, što starih, mada drže se još i filmovi koliko toliko. :D
      Obavezno javi, jedva čekam da čujem utiske. :)

      Избриши
  3. Inače, mene su u 2017. osvojile "Black sails", "The Crown" i "This is us", pa sam zato o njima i pisala.:) Nemam naviku "bindžovanja", naprosto ne mogu to da uzdržim, volim da "gustiram" epizode, pa zato mnogo odugovlačim i otežem sa toliko serija na spisku. Od Marvelovih mi se gledaju "Iron fist" i "Inhumans", a razmišljam da bacim pogled i na "The Shannara Chronicles", iako nisam čitala Bruksove knjige. Takođe, radujem se emitovanju originalnog "Tvin Piksa" na RTS-u, najavili su obe sezone plus, nakon toga, ovu najnoviju, prošlogodišnju. :) To su neki planovi, uz one koje već imam na listi za gledanje...i, da, "Senke nad Balkanom"!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ne, meni su Netflix i taj koncept izbacivanja sezone odjednom nešto najlepše što se moglo desiti, jer sam provalila da za seriju izgubim interesovanj, ukoliko je gledam na nedeljnoj bazi, jer često pojedine epizode budu fileri i dosadne, razvučene, a ovako ih nekako posmatram u sklopu jedne priče, kao celinu. :D
      Inhumans je i meni na listi, Iron Fist su uglavnim negativno kritikovali, mada je moj brat gledao i njemu se svidela, ni nemoj da čitaš knjige, svi kažu da je serija bolja.
      Ja sam planirala da gledam Senke, ali prosto ne mogu da se priviknem da neku seriju pratim na TV- u, mislim da to nisam radila preko deset godina. :D

      Избриши
  4. Definitivno cu da pogledam Stranger Things seriju jer se toliko puno prica o njoj! Kupila je moju paznjuu :)

    Dear Miss Modern: The best of 2017 | Instagram: @https.katt

    ОдговориИзбриши
  5. Gledala sam skoro sve sa liste, i zaista su i meni obeležile 2017. godinu. Alias Grace mi je na spisku još iz tvojih prethodnih postova.

    Ja sam krenula da gledam Dark - odlična!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno javi utiske kada pogledaš, taman sa nekim da prodiskutujem kraj. :D
      Uf i ja sam čula da je odlična i slična ST, tako da je definitivno gledam.:)

      Избриши