понедељак, 16. мај 2016.

Assassin' s Creed- reakcije na trejler



Ova fotografija je moja fotografija.
This photo is taken by me.

Pre četiri dana se najzad pojavio dugo očekivani trejler za fim Assassin' s Creed. Nikada do sada nisam radila post o mojim razmišljanjima i reakciji na neki trejler, ali za sve postoji prvi put i ovaj film to zaista zaslužuje.


Prvo mala uvertira, Assassin' s Creed je igrica, koju je razvila kompanija Ubisoft Montreal. Reč je o istorijskoj akcionoj avanturi smeštenoj u srednji vek, u toku Trećeg krstaškog rata. Najpre je igrač stavljen u ulogu, naizgled, sasvim običnog šankera Dezmonda Majlsa, koga misteriozna korporacija Abstergo kidnapuje i primorava da koristi njihovu mašinu Animus, kako bi pristupio sećanjima svojih predaka. Naime, Dezmond potiče iz duge nasledne linije pripadnika tajnog reda ubica, koji vekovima vode bitku sa Templarima u nameri da ih spreče u potpunoj svetskoj dominaciji. Igricu nastavljamo kao Altair, član tajnog reda ubica, koga pratimo u njegovim misijama na ulicama Jerusalima, Damaska i Akre. Naravno kasniji delovi igre se vezuju za druge istorijske epohe, bilo da je reč o renesansnoj Italiji i Bordžijama ili borbi za američku nezavisnost, te finalnoj borbi za Nasau na obalama Atlantskog okeana i Kariba, svaki put se nalazite u ulozi nekog od Dezmondovih ubitačnih predaka.

Od prvog trenutka kada se pojavila, ova igrica me je "zalepila" za džojped, kako sam veliki zaluđenik za istoriju, bilo je pravo uživanje hodati kroz živopisne ulice Jerusalima, Istanbula, Rima, Venecije, spisak gotovo da nema kraja. Svaki put kada bi izašao novi deo, spoljašnji svet bi za mene prestao da postoji. Kada sam pre dve godine čula da nameravaju da snime film, mojoj sreći nije bilo kraja. Nisam preveliku nadu polagala u kvalitet projekta, pre svega, jer su filmovi, snimljeni po igricama, uglavnom neslavno prolazili, te niko nije želeo da preterano rizikuje, ali vezivanje Majkl Fasbendera za projekat, kako u vidu glavnog glumca, tako i producenta, te kasnije pridruživanje Marion Kotijar i režisera filma Magbet ( recenziran u ovom postu ), Džastina Kerzela, obećavali su da će igrica dobiti odličan tretman. Majkl je u intervjuima neprestano isticao da je uzbuđen svim onim što ga očekuje tokom snimanja filma i da namerava da u potpunosti ispoštuje atmosferu i duh igrice.



Sada je pred nama, nakon nekoliko meseci povremenih slika sa snimanja, najzad i prvi trejler filma.  Uvodne scene nam pokazuju da je reč o sasvim novom liku po imenu Kalum Linč, a film nas vraća u vreme španske inkvizicije, u XV vek. Uvodne scene trejlera prikazuju kreativniju i kompleksniju verziju Absterga od onog u igrici, tu je i divna Marion, koja šokiranom Kalumu objašnjava gde se nalazi i služi kao narator za gledaoca. Takođe, dobijamo sneek peek Džeremi Ajronsa u, pretpostavljam, nekoj verziji zloslutnog profesora Vidića. Najzad tu je i Animus, ovo je deo trejlera, koji me je najviše oduševio, uspeli su da naprave nešto sasvim drugačije i daleko prijemčivije za veliki ekran od nama poznate statične mašine u kojoj se samo leži. Kalum je neprestano u interakciji sa Animusom, stavljaju mu se čuvena, skrivena sečiva ( inače zanimljivo je da se, u igrici, osobi, koja se obučava za ubicu, odseca prst, kako bi lakše koristio ovu spravu, ali kasniji napredak tehnologije je prekinuo ovu okrutnu tradiciju ) i najzad, impozantna panorama srednjovekovne Španije i scena orla, koji je značajan simbol igrica. Tada sledi najgori deo trejlera, koji mi je za trenutak u potpunosti pokvario uživanje, očajna muzika. Muzika je jako bitan deo svih Assassin' s Creed delova i za svaki trejler igrice se bira muzička numera sa naročitom pažnjom, a ovde je neka osoba, koju bi svakako trebalo otpustiti, izabrala Kenaja Vesta. Pretpostavljam da je to bio pokušaj dodvoravanja mlađoj generaciji, ali ova pesma me je momentalno "izvukla" iz trejlera i bila sam na rubu da ga ugasim, ali ljubav prema franšizi je prevladala.

Tada sam našla bolju alternativu, hvala Bogu na snalažljivim ljudima sa interneta, koji su odmah izmiksovali trejler sa mnogo prikladnijim numerama, pa čak i jednom od mojih omiljenih Iron od Woodkid- a, pesmom koja je pratila trejler za treći deo igrice i meni jedan od najboljih trejlera svih vremena. Naravno, postaviću vam u ovom postu originalni trejler, ali i ove poboljšane, kao i pomenuti, meni omiljeni, čisto da vas navučem na igricu. Kriza je izbegnuta, mogla sam da nastavim sa gledanjem.

Najzd, ženski ubica, koji izgleda podjednako smrtonosno, zatim brojne scene trademark ubijanja, karakterističnog za igricu, ubijanje iz vazduha, skakanje sa krova na krov, prelepe panorame grada, potpuni ugođaj i savršeno preneta atmosfera. Bukvalno sam se naježila u ovom delu. Fantastična kinematografija, ispresecana scenama Kaluma iz sadašnjosti, mislim da je sjajna ideja to što će, koliko vidim, on podjednako biti važan deo priče. I na kraju, najveća poslastica, orao skok uz prepoznatljiv zvuk, savršeni završetak trejlera.

Zaključak: Za prvi trejler, mislim da je ovo bilo sasvim zadovoljavajuće. Može se videti da su svi pristupili filmu sa ozbiljnošću i žarom da stvore nešto što će u potpunosti dočarati duh voljene igrice i mislim da su u tome itekako uspelo. Najveća zamerka mi je katastrofalna muzika, za koju se nadam da je neće ponoviti u samom filmu. Deluje mi da bi film mogao biti prijemčiv i onima, koji nisu fanovi franšize, ali opet nisam sasvim objektivna u tom pogledu. Drago mi je što nisu odali zaplet filma i ne verujem da ću gledati dalje trejlere, baš iz razloga, jer se ljudi, zaduženi za marketing, ponekad zanesu, pa većinu današnjih filmova, od početka do kraja, odgledamo u trejleru. Samo sam želela da vidim kako izgleda pravac u kome su krenuli i jako sam zadovoljno i naravno sada sa još većim nestrpljenjem očekujem film, koji izlazi 21. decembra ove godine. Sada nam samo svima ostaje da držimo palčeve da će ovo biti film, snimljen po igrici, koji će razbiti kletvu.

Da li Vi očekujete ovaj film, kao i ja i da li ste ljubitelj igrica? Ako niste, pišite u komentarima kakav utisak imate o franšizi na osnovu onoga što sam napisala, da li biste dali šansu filmu na osnovu ovog trejlera?


Originalni trejler


Trejler sa mnogo boljom muzikom


Trejler sa meni omiljenom numerom


                                     

Moj omiljeni trejler igrice





6 коментара:

  1. Sjajno!
    Da nisi pomenula, ja pojma ne bih imala.
    Trejler je sjajan tj. svi sem prvog.. Koja budala je stavila Kanjea svaka mu čast. :D
    Toliko me je zaintrigirao trejler da ću do kraja i igricu skinuti :D

    Hvala na divnoj recenziji i obaveštenju. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.❤
      Hehe skini, skini i pređi na tamnu stranu.😆

      Избриши
    2. Je l' to ima više delova/verzija?
      Koja je verzija koja se pominje u filmu?

      Избриши
    3. Za film je osmišljen sasvim novi zaplet, koji ne postoji u igricama i novi likovi. A igrica ima više delova i nekoliko dodataka. Prvi se samo zove Assassin' s Creed koliko se sećam. 😊

      Избриши
  2. Drago mi je da si počela da pišeš o ovom fimu jer znam da ga baš iščekuješ 💓
    Jako si lepo izanalizirala trailer i vidi se da si gledala detalje. Meni se kod trailera jedino muzika ne dopada, nije moja vibracija ali ok, to je najmanje bitno.
    Ja sam skepitk po pitanju video igra realizacija filma ali volim Marion još više volim Majlkla kako god da kritičar odreaguju gledaću :)
    Sjajan post 💓

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno.♥
      Da, muzika je katastrofa, srećom što su se ljudi dosetili, pa je promenili.:-D
      Ja sam skeptik, ali ih uvek gledam.:-D

      Избриши