среда, 4. октобар 2017.

Šta sam čitala/gledala prošlog meseca- septembar ( September Wrap Up )


Najzad je stigla i jesen, a sa njom nas očekuje i Sajam knjiga u oktobru, zatim puno izvanrednih prilika za živopisne i upečatljive fotografije i sve hladniji dani, a naročito noći, savršeni za ušuškavanje uz neko štivo, seriju ili film. To su bar one stvari, kojima se ja radujem. Ovo je lista sadržaja, koje sam čitala ili gledala tokom proteklog meseca, a pošto sam lepo raspoložena i ova promena godišnjeg doba mi izuzetno prija, trudiću se da zadržim taj pozitivni duh i da se fokusiram isključivo na favorite meseca, među kojima možda i vi nađete nešto zanimljivo za sebe. 

Knjige


1. Kraljica Terlinga ( The Queen of the Tearling )- Erika Džohansen ( Erika Johansen )



"Kraljica Terlinga" je za mene svakako bila najprijatnije iznenađenje ovog meseca. Naručena je kao treća knjiga u onim čuvenim akcijama na sajtovima knjižara, po principu čula sam da nije loša knjiga, mada su mišljenja podeljena, pa i da bude još jedna prosečna YA priča, nema veze. Međutim, dobila sam mnogo, mnogo više od toga. Najpre, u knjigu sam uronila gotovo i ne znajući zaplet sem onog osnovnog, Kelsi je mlada devojka, koja živi u izgnanstvu gotovo od rođenja, a na dan njenog devetnaestog rođendana po nju dolazi Kraljičina garda, kako bi je otpratila u njen zamak, gde će preuzeti presto. Ako ste mislili da je ova knjiga samo još jedna kliše fantazija, mogu vas uveriti da je daleko više od toga. "Kraljica Terlinga" istovremeno prepliće srednjovekovnu fantaziju i distopiju na vrlo domišljat i maštovit način, koji je, bar meni, delovao originalno. Ne mogu poreći da sam elemente ove knjige viđala u drugim pričama, ali su oni ovde tako divno uklopljeni uz galeriju izuzetno zanimljivih likova da sam ostala, najpre, oduševljena prvom knjigom, a zatim i sa preostale dve ( The Invasion of the Tearling i The Fate of the Tearling ), jer sam ceo serijal morala da pročitam odmah. Zaista se nadam da će izdavač Laguna, nastaviti da objavljuje ove knjige, a vama ih svakako preporučujem, jer su se jako brzo smestile na moju listu omiljenih knjiga fantazije ikada, a pri tom, ne radi se nikako o YA, s tim da ne očekujte baš toliku vrstu eksplicitnosti, na primer u rangu Game of Thrones. Recenziju za "Kraljicu Terlinga" možete pročitati ovde.

2. Zov kukavice ( The Cuckoo's Calling )- Robert Galbrajt ( Robert Galbraith )



Još jedno jako prijatno iznenađenje ovog meseca. Nije ni čudo što sam ovako dobro raspoložena kada sam imala prilike da čitam zaista dobre knjige. Verovatno već i vrapci na grani znaju ko se krije iza ovog pseudonima, ali nije zgoreg ponoviti. Znači, reč je o detektivskom serijalu planetarno poznate i priznate autorke Dž. K. Rouling, koja je prvi deo, odnosno knjigu iz podnaslova objavila pod datim pseudonimom. Nakon relativno pozitivnih kritika, neko je otkrio medijima ko se krije iza imena autora i knjiga je planula u milionskom tiražu. "Zov kukavice" govori o detektivu Kormoranu Strajku, inače ratnom veteranu, koji je izgubio nogu na dužnosti, a sada radi ili bar pokušava, kao privatni detektiv. Nakon raskida dugogodišnje veridbe sa prelepom i bogatom Šarlot, Kormoranu kao da sve ide po zlu. Jednog jutra, nenadano, u njegovu kancelariju dolazi mlada Robin, koja se prijavljuje na mesto sekretarice, da bi istog dana Kormoran dobio i svoj prvi značajan slučaj- da dokaže da je zvanično samoubistvo supermodela, Lulu Landri, ubistvo i da otkrije ubicu. Mislim da je Dž. K. Rouling još jednom uspela da stvori, naravno u sasvim drugačijem žanru, zanimljive likove, čija međusobna hemija i odnos prosto teraju da tražimo i čitamo još. Znam da postoje oni, kojima se ova knjiga nije svidela, ali ja nisam jedna od njih. Roman me je podsetio na klasične detektivske romane, sa daškom malo drugačijeg i manje uštogljenog britanskog duha, koji realno prikazuje proces dedukcije i istraživanja, koji se ne svodi uvek na bezumnu akciju iz holivudskih filmova. Detaljniju recenziju možete pročitati ovde.

Filmovi


1. Spider- Man: Homecoming



Još od The Avengers ( 2012 ) nisam naročito uživala u Marvelovom filmovima. Sve je to meni prežvakano, već viđeno i koristi neprestano jedan isti obrazac. E sad, ni ovaj film u nekim delovima nije uspeo da pobegne od te ustaljene šeme, naročito tokom finalne borbe, ali ono što ga čini jednim od mojih favorita ovog meseca jeste kreativan intro, simpatičan i harizmatičan glavni glumac i to što se u osnovi ovog filma o superheroju zaista nalazi film o iskustvima u srednjoj školi, prvim simpatijama i igrankama. Mislim da u današnje vreme, filmovi zasnovani na stripovima stalno prate istu formulu i da originalnost upravo nude oni, koji u svojoj osnovi predstavljaju film nekog drugog žanra, koji, eto, sasvim slučajno ima i nekog superheroja, kao jednog od likova. Elem, ovaj film predstavlja treće po redu otelotvorenje Spajdermena, pa, iako su prva dva filma sa Tobijem Megvajerom, meni, i dalje najbolja, ova verzija mi se jako dopala i definitivno je jedan od najboljih Marvel filmova, koje sam gledala u poslednjih pet godina. Glavne uloge tumače Tom Holand, Zandeja, Marisa Tomej, Robert Dauni Junior i Majkl Kiton.

2. Baby Driver



Edgar Wright je režisar, čije filmove jako volim, naročito njegovu jedinstvenu viziju i smisao za humor. Zato me ni nije naročito iznenadilo što se ispostavilo da je ovaj film odličan. Izvanredan spoj muzike, koja kao da igra još jednu od uloga u filmu i akcionih sekvenci vožnje, čine ovaj film svim onim što smo želeli da Drive bude. Da me ne shvatite pogrešno, volim Drive, ali su trejleri za njega pričali jednu sasvim drugu priču od one, koju smo dobili u filmu. Bejbi je mladić, koji neprestano sluša muziku kako bi zagušio zvonjenje u ušima, od kojeg je oboleo usled saobraćajne nesreće u kojoj su život izgubili njegovi roditelji. On je, takođe, vanserijski vozač, koji otplaćuje svoj dug vozeći kriminalce u njihovim pljačkaškim pohodima. Njegova odlučnost da napusti takav stil života još više će se učvrstiti kada upozna devojku. Glavne uloge tumače Ansel Elgort, Lili Džejms, Kevin Spejsi i Džon Ham.

Serije

1. Poldark



Ovu kostimiranu seriju sam počela da gledam kada je originalno počela da se prikazuje, ali sam brzo izgubila interesovanje zbog perioda čekanja na novu epizodu u trajanju od nedelju dana. Kako sam osoba, koja gleda i čita ono za šta sam raspoložena u datom trenutku, odlučila sam da se vratim ovoj seriji i u cugu odgledam sve tri, do sada, emitovane sezone. Ne mogu da kažem da nisam uživala, prelepa kinematografija, uzbudljivi zapleti i zanimljivi, a naročito zgodni, likovi su mi itekako držali pažnju. Međutim, već u trećoj sezoni pažnja mi je opet popustila, zaplet je počeo da se previše komplikuje i to u stilu meksičkih serija, što mi se nije dopalo. Takođe, pročitala sam i šta se dešava u romanima, autora Vinstona Grejama, po kojima se serija snima i nimalo mi se nije svideo dalji razvoj događaja. Ukoliko me opet "uhvati" raspoloženje, svakako ću pogledati i novu, četvrtu sezonu, koja će se emitovati sledeće godine. Za one, koji nisu upoznati sa serijom, Poldark je priča o istoimenom povratniku iz rata za američku nezavisnost, Rosu Poldarku, koji se nakon nekoliko godina vraća u Englesku, u svoj rodni, rudarski gradić. Tada saznaje da je njegov otac preminuo, da se njegova devojka udala za njegovog brata od srca i da su čuveni rudnici njegove porodice propali, kao i njegovo imanje, dok iza svega toga stoji pohlepni skorojević, Džordž Verlegan. Glavne uloge tumače Ejdan Terner, Elenor Tomlinson, Hejda Rid i Kajl Soler.

2. Strike 



Moj glavni podsticaj da, ovog meseca, pročitam knjigu "Zov kukavice" bio je to što je počela da se emituje njena adaptacija u BBC- ovoj produkciji. Nakon što sam pogledala prvu epizodu, odmah sam se bacila i na čitanje knjige, te sam kasnije pogledala i druge dve epizode prve sezone, u okviru kojih se obrađuje slučaj iz prve knjige. Odmah zatim je emitovana i druga sezona, koja se sastoji iz dve epizode, koja predstavlja adaptaciju druge knjige "Svilena buba", dok će treća sezona biti emitovana sledeće godine. Samo ću reći da odavno nisam videla savršeniji kasting, jer su izabrani glumci upravo onakvi kakve bih i sama zamislila tokom čitanja knjige i prosto nikog drugog ne mogu videti u ulozi Strajka, osim Toma Berka, a naročito ne u ulozi Robin, osim Holidej Grejndžer. Sve ono što sam napisala za knjigu, važi i za seriju, ukoliko volite klasične detektivske misterije, bez previše akcije, ovo je serija za vas. 

To je sve što se tiče mojih favorita za ovaj mesec, odgledala sam još par filmova i pročitala, takođe, još neke knjige, ali su ovo definitivno bili sadržaji u kojima sam najviše uživala. Šta ste vi čitali i gledali ovog meseca?

6 коментара:

  1. Ja ništa pod milim bogom nisam čitala prošlog meseca dve knjige i to jednu koju sam skoro dva meseca završavala sahme on me :)
    Tog Spajdrmena planiram da gledam kad izađe dobar Torent jedino tako mi ne koči :)
    Poldarka sam gledala pa sam malo pauzirala vratićču se što pre :)
    Odličan post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se dešava da pročitam dve, nema veze, verovatno si bila okrenuta nekim drugim stvarima. :)
      Isto i ja, Poldark mi nekada bude i previše dramatičan. :D
      Hvala. :)

      Избриши
  2. Mogu ti reći da delim tvoje raspoloženje, mada me nervira što je ujutru hladno, a tokom dana toplo, pa se redovno previše "zabundam" i onda kad izađem napolje doživim toplotni šok :), ali definitivno se radujem oktobru, posebno povratku na Sajam!:)
    Zbog nedostatka laptopa do novembra, ja sam se vratila u dane studentske "oskudacije", pa se uveče družim sa knjigom, a planiram odlaske u bioskop i pozorište, što me unapred raduje.:)
    Što se preporuka tiče, za "Zov kukavice" si me već zainteresovala, "Kraljica Terlinga" deluje zanimljivo, a seriju "Poldark" imam u planu.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uf, to i mene jedino živcira, naročito, jer sam po prirodi užasno zimogrožljiva. :D
      Pametno, internet nam ponekada i previše odvlači pažnju.
      Jedva čekam tvoje utiske, šta god pre pročitala. :)

      Избриши
  3. Nisam gledala seriju o Kormoranu Strajku, ako je to ovaj na slici, uopšte ne izgleda kao u knjizi :-D
    Što se tiče serije Poldark (a i svih serija i filmova), meni bogme zgodni glumci sve više znače i postaju jedan od kriterujuma prilikom biranja filma, odnosno serije. Ozbiljna sam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne liči, ali veruj mi na reč, tako je pogodio lik. :D
      Sem što je naravno sirovinski zgodan. :D
      Ništa mi ne moraš reći, potpuno te razumem, kakva je to kostimirana drama bez zgodnog glumca ( i bar jedne scene sa razgolićenim torzom ). :D

      Избриши