понедељак, 9. фебруар 2015.

Banshee



Zaplet: Bivši robijaš i vrhunski lopov preuzima indentitet ubijenog šerifa u malom gradiću Banši, u srcu Pensilvanije, gde nastavlja sa svojim kriminalnim aktivnostima. Međutim prošlost ga uskoro sustiže u vidu onih, koje je izdao. Nekadašnji zatvorenik takođe koristi sopstvenu vrstu nasilne pravde u, ne tako mirnom, gradiću, gde deo stanovništva, između ostalih, čine i zajednice Amiša i Indijanaca.




Ono što me je prvo privuklo ovoj seriji bilo je ime - a, čoveka odgovornog za prvih pet sjajnih i otkačenih sezona serije True Blood. Ako ste pratili ovu, sada već, kultnu HBO seriju, znate da od Alan- a možete očekivati neočekivano i to u ekstremno necenzurisanoj varijanti. 

Banshee je serija, koja će vas ili uhvatiti na prvu loptu, tako da ne možete da dočekate sledeću epizodu ili u potpunosti zgroziti i naterati da ugasite ekran, verovatno se pitajući na šta se uopšte svela televizijska zabava. Likovi ponekad deluju kao da su ispali iz nekog stripa, scene borbe, kojih u proseku ima nekoliko po svakoj epizodi, deluju izuzetno realno, a naročito surovo i brutalno, pa nije redak slučaj da naš glavni junak bude u tolikoj meri isprebijan da obavezno mora da ga neguje neka od zgodnih lepotica u seriji, koje za razliku ženskih likova u nekim drugim televizijskim formatima, osim što svoje telo koriste u neke prijatnije svrhe, takođe im služi i da izbubecaju svoje, naizgled mnogo snažnije, muške protivnike, te odlično barataju svakom vrsta oružja i često su upravo one nezaustavljiva sila u seriji. Humor je ciničan, drzak, svakako neprilagođen za one mlađeg uzrasta i serija ne troši vreme izvinjavajući se za postupke svojih likova od bivšeg robijaša, koji u svojstvu šerifa, svojevoljno deli pravdu, dok pokušava da ostvari kontakt sa svojom nekadašnjom ljubavnicom, domaćicom i majkom dvoje dece, koja je takođe i ekvivalent Žene mačke iz Betmena, do njihovog saradnika Azijata, kompjuterskog genija i tranvestita, isto tako smrtonosnog, bez dlake na jeziku, te lokalnog mafijaškog bosa i izopštenika iz amiške zajednice, njegove nećake, labilnog morala i batlera, koji gotovo da ne progovara nijednu reč u seriji, ali je njegovo skidanje naočara znak da ćete prisustvovati scenama ozbiljnog povređivanja. A to su samo neki od glavnih likova.



Vizuelno od samog starta akcione sekvence ostavljaju bez daha i drže vas prikovanim za ekran, od pilot epizode doživljavate nalet adrenalina, a retke su one epizode, koje vas uopšte puštaju da predahnete. Serija će vas u sekundi iznenaditi sa eksplozijom, zatvorskom tučom, ubacivanjem rigidnih pravila i sukoba unutar amiške zajednice, dilovanjem droge, zamaskiranim legalnim poslovima, te sa Indijancima i njihovim tradicionalnim vrednostima, koje su u suprotnosti sa organizovanim kriminalom i kockarnicama u njihovom vlasništvu, ukrajinskom mafijom, krađom dijamanata, suludom jurnjavom kolima i motorima i sve to u jednom malom gradiću, koji je u tolikoj meri privlači živopisne likove iz čitave Amerike da predstavlja ekvivalent Sanidejla za vampire i demone ( ako ste gledali Buffy the Vampire Slayer znate na šta mislim ). Serija takođe nije za one "slabog stomaka", jer iako se ponekad određena scena "zamagljuje" ili se koristi neki drugi efekat ili filter, posledice fizičkog nasilja su sasvim vidljive na likovima, a prisutna je i velika doza golotinje, naročito ženske, ali nemojte da vas to odvrati od gledanja, jer za razliku od nekih drugih serija, ovde se ista ne koristi da bi skrenula pažnju sa dosadnog ili zamornog zapleta, svakako je prednost i to što glumci zaista ozbiljno shvataju svoje uloge, tako da nijedan od likova ne prelazi granicu, te ne zalazi na teren parodije, ma koliko ponekad delovali apsurdno. Odlična muzika i sjajna špica su neki od kvaliteta, koji takođe krase ovu seriju.



Banshee se trenutno nalazi u trećoj sezoni prikazivanja, dok se svaka sezona sastoji od po deset epizoda, u prosečnom trajanju od oko šezdeset minuta. Na internetu su takođe dostupne takozvane web epizode naslovljene kao Banshee Origins, gde u okviru svake sezone, u trajanju od po nekoliko minuta, možete pogledati istoriju nekog od likova, načine na koji su se upoznali, te događaje, koji su prethodili samoj seriji. Serija, odnosno pilot epizoda, je 2013. godine osvojila nagradu Emi za udarne termine i to u katogoriji specijalni efekti.

Zaključak: Visoko stilizovana eskalacija nasilja i seksa u svakoj epizodi, bez cenzure, koja će vas držati na ivici sedišta. 

                          




Нема коментара:

Постави коментар