недеља, 17. јул 2016.

Jedne zimske noći ( One Night in Winter )- Sajmon Sibag Montefjore ( Simon Sebag Montefiore )



Sajmon Sibag Montefjore je pisac, koga sam ja, očigledno, trebala da otkrijem mnogo ranije. Montefjore je autor poznatih dela poput "Staljin: Na dvoru crvenog kralja", "Jerusalim" i "Sašenjka", te vanredni profesor Bakingemskog univerziteta i član Kraljevskog književnog društva. Ujedno je oženjen poznatom spisateljicom romantičnih knjiga, Santom Montefjore. "Jedna zimska noć" je roman, koji govori o godini 1945., koja je ujedno godina pobede Rusije nad nacistima. Na čelu Rusije nalazi se Staljin, prvi Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza i čovek, koji je na putu da zemlji povrati nekadašnju slavu i grandioznost, kroz sprovođenje novih političkih i društvenih reformi. Na sam dan veličanstvene parade u Moskvi gomilom se razležu dva pucnja, žrtve su mladić i devojka, obučeni u kostime iz XIX veka, pripadnici najuglednije škole u zemlji, koju pohađaju isključivo deca uglednih državnika i najvišeg vojnog vrha. Da li je u pitanju samo tragedija ili politička zavera sa ciljem svrgavanja državne vlasti? Ovaj događaj će pokrenuti nešto što je u ruskoj istoriji poznato kao Dečiji slučaj, kada je vođena istraga tokom koje su hapšena deca u uzrastu od šest do osamnaest godina i ovaj roman je upravo zasnovan na tim, istinitim događajima.

Kao i uvek, neću odavati previše u pogledu radnje, jer ova knjiga zaista zaslužuje da je čitate bez ikakvog saznanja o sudbini glavnih likova, koji će svakako proći brojna iskušenja na ovim stranicama, pre nego što stignete do kraja. Pisac knjigu počinje krucijalnim događajem, koji je opisan i u sinopsisu, ali nas zatim vraća par koraka unazad, kako bi videli na koji način je sve počelo i kako bi se povezali sa ovom decom, te uvideli svu opasnost situacije kroz koju prolaze, kada samo jedna pogrešno izrečena reč ili upućen pogled mogu biti povod za izgnanstvo, mučenje ili smrtnu kaznu, kao finalnu meru, za čiju primenu je, inače, zakonska granica bila svega dvanaest godina. Poigravanje sa hronološkim sledom događaja, čitaoca neprestano drži u neizvenosti, što je fenomenalno, jer nas stavlja u poziciju naših likova i njihovog stanja paranoje i nepoverljivosti.

Emotivno i snažno štivo, koje vas neprestano tera da okrećete stranice, osvetljava jedan kontraverzan i diskutabilan period ruske istorije, a imajući u vidu i našu sopstvenu nacionalnu istoriju, paralele su svakako intrigantne. U jednom trenutku se pomalo oseti atmosfera "Društva mrtvih pesnika" naročito kada se imaju u vidu romantičarska razmišljanja učenika, u frigidnom i stegnutom društvu, te podsticanje od strane inspirativnog profesora, kao i njihovo buntovništvo usmereno, kako na roditelje, tako i ne čitav sistem. Međutim, knjiga ubrzo eskalira u napetu misteriju i triler, dok čitalac pokušava da rastumači odnose između likova i pozadinu zbivanja u knjizi. Stil pisanja mi se izuzetno dopao, knjiga je napisana sirovo i brutalno iskreno, a opet je obavijena velom romanse i dečije naivnosti, jer se fokus neprestano prebacuje između surovosti tadašnjeg režima i porodičnih odnosa, te osećanja požrtvovanosti, odanosti i ljubavi. Autor sa neverovatno lakoćom ulazi iz jednog lika u drugi, prikazujući sve vreme njegov unutrašnji tok misli, pa bilo da se radi o desetogodišnjem dečaku ili pripadniku tajne policije, koji ima naviku da zlostavlja i seksualno iskorišćava sve one, koji su mu prepušteni na milost i nemilost. Knjiga vas neprestano drži na ivici, u iščekivanju onoga što može uslediti sa svakom sledećom rečenicom. Definitivno je nisam ispuštala iz ruku, dok je nisam pročitala do kraja. Pročitavši, na samom kraju, dodatak u kome je objašnjeno da je roman zasnovan na više istinitih događaja, još više sam bila oduševljena sposobnošću pisca da ispriča jednu ovakvu tragediju ljudskih sudbina, satkanu od više sličnih, koje su se zaista desile.

Knjigu je na naš jezik preveo i izdao Evro Book.



Zaključak: Knjiga, koju mogu preporučiti, bez zadrške, svakome, a naročito ljubiteljima istorijske fikcije i knjiga o političkim zaverama. Ja ću svakako potražiti i druge knjige ovog autora, naročito knjigu "Sašenjka".

10 коментара:

  1. Mnogo hvala!:))) Sjajan prikaz, a posebno mi je drago što je knjiga, po svemu sudeći, baš onakva kakvom sam je zamišljala.
    Pominjala sam ti, imam ovaj roman i najpre su me privukle korice, pa kratak opis radnje, a onda i Montefjoreov ugled i to što se inače vrlo predano i kvalitetno bavi svojim poslom (suprugu Santu i njene romančiće, a vrlo su popularni kod ljubiteljki "lakog štiva" u ovdašnjoj biblioteci, ovom prilikom zaboravimo).
    Imam u planu ovu knjigu već odavno, sada ću je definitivno pročitati čim dođe na red, a isto tako su mi "Sašenjka" i "Jerusalim" na listi, dok bih jako volela da imam i njegovu enciklopediju "101 heroj kroz istoriju", objavila je "Laguna".
    Super tekst, još jednom mi je bio od velike koristi!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi puno.😊
      Da, bila sam u iskušenju da kupim njenu knjigu, koja se prodavala uz Blic ženu, ali sam odolela, nekako nisam raspoložena za takve romanse.
      I ja ću obavezno pokušati da nabavim i pročitam ostale njegove knjige, baš mi deluje da se studiozno posvećuje svakoj, a stil pisanja mi se izuzetno dopada, naročito mi je Sašenjka sledeća na listi, inače volim da čitam o različitim periodima ruske istorije, sad sam nabavila Ruska zima, pa kad završim sa Dečak A odmah se bacam na nju.😊

      Избриши
  2. Evo i mene da se zahvalim na sjajnom tekstu i preporuci. :*
    Ovog autora merkam već sigurno 2 godine, pa nikako, uvek se nešto ispreči.
    Prve su mi za oko zapale ova i "Sašenka", druga pogotovo, verujem da ću prvo nju i uhvatiti..

    No, Rusija i prošlost i ja sam kupljena, više mi informacija nije potrebno.
    Slaba su mi tačka :D

    Lepo reče Zapa: "Too many books, not enough time."
    Da živim 5 života ne bih stigla.. :D

    Hvala ti na tekstu. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, hvala tebi. :*
      Da i ja totalno ne mogu da odolim knjigama o Rusiji u bilo kom obliku haha. :D

      Избриши
  3. Ja kao i uvek kasnim, ali kunem se za lap top gotovo dva dana sela nisam zato sada pišem Odličan tekst ❤
    Ja sam neko ko za razliku od većine ka Rusiji, njihovoj naciji i istoriji ima malo odbojnost, jednom mi je rekao neko da obično ljudi koji imaju tendenciju da vole severne zemlje (ili Skandinavske) i njihovu kulturu nemaju tendenciju da vole istok Evrope (Rusiju) i njenu kulturu ❤ Ali lepo je da si mi predstavila ovu knjigu jer istorisjku fikciju volim, pa mislim da bi mogla da me interesuje uprkos tome što nikada nisam bila facinirana zemljom i njenom istorijom, sjajan tekst i boli glava fotografije 😉

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno.❤
      Da znaš da ima istine u tome, ja naginjem i istoku i zapadu, ali Skandinavce baš nešto ne gotivim.😆
      Osim ako se ne prezivaju Skarsgard.😆😆

      Избриши
  4. uuu ovo je odlicno, volim te istorijske..ako kad naletim na knjigu citacu je sigurno :)

    ps. bona de ti nama malo i filmova, ne znam vise sta bih gledala hahaa juce skinula neku seriju reko da vidim kakva je a ono ima zvuka nema slike, e baksuza

    e i da, slike ove tvoje sto postavljas su fantasticne :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe hvala puno.❤
      Ma ja bih rado, nego je l mi veruješ da i ja ništa ne gledam bukvalno, a ništa mi ne deluje čak ni primamljivo.😆
      Čim se nešto zanimljivo pojavi, pišem. Odgledala sam svega dva, tri filma prošlog meseca i svi su bili mućak.😕

      Избриши
  5. Danas sam završila čitanje, koje sam s jedne strane namerno razvlačila kako bih što duže ostala u tom zanosnom, iako surovom svetu, a s druge strane zaista nisam mogla da ispustim knjigu iz ruku. Ponovo pročitavši tvoj prikaz, moram reći da si sto posto u pravu i svaka rečenica je izrazila baš ono što sam i sama osećala čitajući, sve utiske, od atmosfere "Društva mrtvih pesnika" u epizodama sa časova prof. Goldena, do snažne empatije prema likovima, bez obzira na njihov uzrast i status, jer Montefjore toliko dobro menja i zauzima različite perspektive, da je nemoguće ne uroniti u potpunosti u samu priču....Odlično dočarana atmosfera epohe, zanimljivi likovi, potresne scene, jedinu zamerku imam na nedovoljno ubedljive ljubavne priče, te dve glavne, koje bi trebalo da su do te mere fatalne da sve "pršti", a meni nisu izazvale baš nikakvu reakciju. Ostalo je odlično i već sam uvrstila roman među svoje omiljene, iskreno uživajući.
    Kakva je "Sašenjka"?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se skroz, baš mi je drago da nam se podudaraju mišljenja i da ti se knjiga svidela. :)
      Ni meni sasvim romansa nije bila ubedljiva, ali mi se nekako čini da ni nije bila glavni fokus priče, više poligon za radnju, pa to baš nisam ni zamerila, ali pričam po sećanju, jer sam je davno čitala, pa ne mogu baš da se setim kako sam se tačno osećala. :)
      Sašenjka mi je bila nekako dosadnija u odnosu na ovu priču, sumornija i depresivnija, a likovi mi nikako nisu privukli, Jedne zimske noći mi je daleko draža, ali moguće da sam i bila u tom nekom bezveze raspoloženju dok sam čitala, pa ako pročitaš, obavezno javi utiske, možda joj se vratim. :)
      Hvala na utiscima. :))))

      Избриши