уторак, 5. јул 2016.

Šta sam čitala prošlog meseca- jun ( June Wrap up )




U junu sam pomalo imala problem da "šaram" po žanrovima, jer nisam toliko bila raspoložena kada je reč o čitanju, tako da sam knjige, koje ću pročitati, birala stihijski po principu šta me privuče u datom trenutku. Tako da sam se uglavnom držala mog omiljenog žanra fantazije, uz poneki izlet u distopiju i istorijske romane, ali kako uskoro postižem svoj godišnji cilj na goodreads- u, kada je reč o broju pročitanih knjiga, koji ću verovatno opet produžiti, mogu reći da sam zadovoljna i brojem knjiga, ali i samim onim što sam pročitala. Samo sam jednom knjigom bila razočarana, a sve ostale su manje više postigle svoj svrhu, a nekima sam se i iskreno oduševila. Ukoliko vas zanima lista knjiga, koje sam pročitala u maju mesecu, bacite pogled na ovaj post.


1. Peti talas, Bekrajno more i Poslednja zvezda ( The Fifth Wave, The Infinite Sea & The Last Star )- Rik Jensi ( Rick Yansey )



Ovaj distopijski serijal knjiga govori o invaziji vanzemaljaca, koja se odvija u pet "talasa" uništenja ljudske rase i jednoj mladoj devojci, koja u svemu tome pokušava da pronađe smisao, te da ostane u životu i spasi svog mlađeg brata. Nakon odgledanog filma, čiju recenziju možete pročitati ovde, sam prosto morala da saznam šta se sledeće desilo, te sam odmah uzela da čitam drugu knjigu iz ovog serijala, "Beskrajno more". Mogu reći da me je ovaj serijal, bar na kratko, vratio distopijskom žanru, koji sam napustila nakon Divergent- a. Druga knjiga se ne fokusira toliko na akciju i razvoj događaja, zbog čega sam donekle bila razočarana, već na unutrašnji svet likova i njihovo psihološko stanje. Ali ovi likovi su mi se jako svideli i podvukli pod kožu, naročito Kesi, koja me je oduševila svojim mračnim i ciničnim smislom za humor. Treća knjiga, kao i sam kraj, me je prilično dotukla, do kraja nisam verovala da će pisac poći tim putem, ali sve tri knjige zaista odlikuje stil pisanja, koji je prelep, zanimljivi likovi, priča, možda ne najoriginalnija, ali dovoljno uzbudljiva da vas privuče daljem čitanju.

2. Predivna stvorenja ( Beautiful Creatures )- Kami Garsija i Margaret Stol ( Kami Garcia c& Margaret Stohl )




Ovog meseca sam takođe pročitala ponovo prvu knjigu u serijalu Kasterove hronike. "Predivna stvorenja" je priča o malom gradiću Getlin, u koji se doseljava neobična devojka Lina Djukejn, kako bi živela sa svojim stricem, čuvenim gradskim pustinjakom i čudakom. Itan Vajt odbrojava dane do odlaska iz ovog učmalog gradića, međutim to će se promeniti kada upozna Linu, devojku o kojoj je sanjao prethodnih meseci, dok je još nije ni poznavao. Ovaj roman je fantazija smeštena na jugu Amerike i pripoveda o jednoj neobičnoj porodici, prepunoj magije, sa unutrašnjim sukobima, usred kojih će se naći ovo dvoje mladih ljudi. I ovaj serijal sam pročitala nakon odgledanog filma Beautiful Creatures, koji je, na žalost, zaradio toliko malo da nastavke nisu ni snimali. Meni su se knjige jako dopalo, s tim da kasniji delovi odlaze u sasvim neki drugi pravac u odnosu na prvu knjigu. Za sada sam ponovo pročitala samo prvu knjigu, a kada bude bio pravi trenutak verovatno ću pročitati i ostatak serijala.

3. The Wrath & the Dawn i The Rose & the Dagger- Renee Ahdieh



O duologiji, koja predstavlja reinterpretaciju priča iz zbirke pripovedaka "1001 noć" sam detaljnije pisala u ovom postu. Ukratko ću reći samo da knjige govore o Šeherezadi, koja se dobrovoljno udaje za kralja monstruma, koji svake noći uzima novu nevestu, koju pogubljuje pred zoru, kako bi ugrabila priliku da mu se osveti za smrt svoje najbolje prijateljice. Međutim, ubrzo otkriva da nije sve kako izgleda na prvi pogled i između njih se javljaju simpatije, a naposletku i ljubav. Lično mi se knjiga nije nešto posebno dopala, iako je stil pisanja bio izuzetan, nisam se povezala sa likovima, niti sam emotivno investirala, bilo u romansu, bilo u priču.

4. Bela princeza ( The White Princess )- Filipa Gregori ( Philippa Gregory )




Knjiga "Bela princeza" je ujedno i moje najveće razočaranje na ovoj listi, taman kada sam zavolela Filipu Gregori, uprkos ranijim predrasudama, o čemu sam pisala u svojoj recenziji knjige "Ledi Rivers" ( ovaj post ), ona napiše knjigu, koja je toliko repetitivna i dosadna da se može svesti na bukvalno dve rečenice. Neću dalje izražavati svoju ogorčenost, jer detaljnije utiske možete pročitati ovde.

5. A Court of Thorns and Roses & A Court of Mist and Fury- Sarah J. Maas



Knjige, koje su me najviše oduševile ovog meseca i koje su postale moja najnovija opsesija, kada je reč o žanru fantazije. Prva mi se umereno svidela, dok sam se drugom, malo je reći, oduševila. Prva knjiga predstavlja novu verziju bajke "Lepotica i zver", ovog puta smeštenu u svet Vila, dok druga ima elemente mita o Hadu i Persefoni. Feyre je najmlađa kćerka osiromašenog trgovca, čiji će se život u potpunosti promeniti kada u šumi, tokom lova, ubije vuka, koji je ustvari prikriveni Vilenjak, te bude primorana da, kao vid kazne, provede ostatak života na dvoru Proleća visokorodnog Vilenjaka Tamlina. Detaljnije o ovim divnim knjigama možete pročitati u ovom postu.

6. Cruel Beauty- Rosamund Hodge


Još jedna reinterpretacija bajke "Lepotica i zver" na listi i knjiga, koja mi je definitivno zadala glavobolju dok sam je čitala. Grčka mitologija, društveno uređenje i politički sistem nalik onom u Rimu, dok je atmosfera poput viktorijanske Engleske. Frankeštajn od knjige, a ništa dovoljno objašnjeno, naročito ne svet ili magija u njemu, nabacano s brda i s dola toliko da sam se često gubila, ali ne na dobar način i nisam kapirala radnju. Nyx je još od malih nogu obećana princu tame, kao supruga i ceo život se priprema za trenutak udaje, kako bi ubila čudovište, koje teroriše njihovu zemlju svojim demonima. Međutim, kao i milion puta do sada u svim sličnim knjigama, situacija nije kao što izgleda na prvi pogled. Ostatak već slutite. Kako su sve slične knjige koncipirane na sličan način, moraju imati u sebi određenu žicu originalnosti, kako bi se izdvojile, a ova knjiga se trudi i previše. Takođe, po meni, ima pre izražene elemente priče o Ramplstilskinu nego "Lepotice i zver". Opet, jasno mi je šta je autorka pokušala da uradi, ali mi se sam način egzekucije njenih ideja nije dopao. Mada knjiga nema nastavak, autorka će svoje naredne knjige smestiti u isti univerzum, ali ih ja sigurno neću čitati, jer me ova zbrka od sveta, koji je stvorila, zaista ne privlači.

Ovo su sve knjige, koje sam ja pročitala u junu mesecu, jedan serijal sam počela poslednjeg dana u mesecu, ali o njemu u nekom od narednih postova. Šta ste vi čitali prošlog meseca i kakvi su vam utisci? Preporučite mi nešto što vam se naročito svidelo ili pišite koja vas je knjiga razočarala.


10 коментара:

  1. Volim da citam preporuke za knjige, uvek ima neceg zanimljivog. :)


    http://frauleind.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Pre svega, mnogo mi se dopada ideja pregleda pročitanih knjiga u toku meseca, jer se uvek nađe korisna preporuka za nas pratioce. :)))) I ti, ponavljam, tako lepo predstaviš knjige i filmove.
    Od navedenog mi je jedino "Bela princeza" od ranije u planu, uprkos "mlakom" utisku koji inače imam za Filipu Gregori, želela bih da pročitam ceo serijal.
    Otkad sam na ovom pripravničkom koji će trajati četiri meseca(jun-septembar) u biblioteci, osećam se kao dete u prodavnici igračaka. Šetam nekad među policama i gledam fond, skupljam naslove za listu i razmišljam KOLIKO bih toga pročitala, što za faks, što ovako za svoju dušu, a KADA?!? :)))))
    Gledam da u proseku pročitam deset knjiga mesečno. U junu su me najviše oduševile, ubedljivo: "Kad je Niče plakao" (sjajan roman!), autobiografija Peti Smit "Samo deca" . mada sam je zapravo čitala krajem maja, "Sati" i "Iskupljenje" (po tvojoj preporuci!).
    Već sam sastavila listu za jul i avgust, podjednako se radujem ispitnoj literaturi kao i onoj za slobodno vreme. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, kao i uvek, na divnom komentaru. :)
      Jao što ti zavidim, ja isto tako nekada šetam između polica čisto radi uživanja. :D
      I ja ću sigurno pročitati preostale dve knjige, naročito onu o Margaret Bufort, jer me nekako fasciniraju Tjudori.
      O Kada je Niče plakao sam čula tako dobre preporuke, a i videla sam da ti se jako svidela, hvala puno na preporuci, kao i za Sati, čekaju pravi trenutak.
      Ja uvek sastavim listu, a onda zanemarim sve prema raspoloženju. :D
      Hvala puno na čitanju. :)

      Избриши
  3. Odličan post i baš sam ućivala čitajući 💙
    Lepo si napravila rezime i svaka čast na tolikom broju pročitanih knjiga u mesecu moraću mnoooogo da se naradim da te upola stignem 😉
    Lep post vrlo zanimljiv, bravo 💙

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajan rezime uspešnog čitalačkog meseca!
    Tebi i Isidori se divim, toliko stvari stižete, a verujem da imate mnogo više obaveza od mene.
    Ja sam prošlog meseca pročitala samo jednu.. Strašno!!

    Zato će ovaj mesec biti bolji, dok zgotovim Risanda našeg, a tu mi je i maraton 24in48, biće mi srce na mestu. :D

    Hvala na tekstu! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao ma i ja trenutno zapostavljam neke bitnije obaveze, zato i stižem da čitam. :D
      Haha Risandica naš, ko će dočekati treću knjigu, mada sad se se malo razočarala kada je objavila da će ih biti ukupno osam, majku mu, pa nije ona Džordž Martin, malo joj slava udarila u glavu. :D
      Nema na čemu, hvala tebi na čitanju. :*

      Избриши
    2. Unapred šizim od mogućnosti da će, ne daj Bože, svih osam ili eventualno 5 biti na relaciji Ris i Fejre...
      Nemam ja živaca za to + će rastežući sve da upropasti.😒

      Избриши
    3. Ni ja, tako može samo da ih upropasti.😐
      A izgleda da je toj njen modus operandi, stigla sam do četvrte knjige TOG, brate mili žena ne ume da napiše karakterni razvoj lika, a da ga totalno ne upropasti. Kao što je sa Tamlinom bilo.😬

      Избриши