понедељак, 8. децембар 2014.

A Walk Among the Tombstones



Zaplet: Privatnog detektiva Matthew Scudder- a unajmljuje narkodiler kako bi saznao ko je kidnapovao i ubio njegovu ženu.


Režija: Scott Frank.



Sasvim pristojan triler, ako mogu uopšte da ga podvedem samo pod ovaj žanr, koji je mogao biti sjajan, da je više pažnje posvećeno motivima, koji su pokretali ubice, kao i pozadini ovih likova, možda da je ubačen i po neki preokret u priči, neka misterija i neočekivani rasplet iste. Ovako od samog starta praktično nam je već sve rečeno, ali opet to ne znači da film ne pruža dovoljno razloga da ga pogledate. Jedan od njih je svakako Liam Neeson, koji je definitivno postao Bruce Willis 21. veka, on je odrpani heroj, sa mračnom prošlošću i teretom sveta na svojim ramenima, koji spašava nezaštićene i bez mnogo truda ubija zločince, ali opet ne izgledajući ni u jednom trenutku kao karikatura, plus Liam je najpre kvalitetan glumac, a zatim akcioni heroj. Drugi razlozi mogu biti tmurna atmosfera filma, koja često prelazi u prilično uznemiravajuću, zahvaljujući određenim scenama, a čija je radnja smeštena krajem devedesetih godina, te nostalgična nota vremena, kada ljudi još uvek nisu bili ovisni o mobilnim telefonima i internet nije bio sveprisutan kao danas. Treba pomenuti i malu, ali svakako upečatljivu ulogu Ólafur Darri Ólafsson- a, koga sam prvo primetila u odličnoj TV seriji Banshee, koju odlikuje živopisno i prilično grafičko nasilje, a zatim i u TV seriji True Detective, za koji fenomen možda nije čula samo ona osoba, koja prethodnu godinu nije provela na planeti Zemlji, a za koga je očigledno da mu ovakav tip uloga u potpunosti leži i da, bez obzira, na minimalnost svog prisustva, u smislu minutaže, iz njega izvlači maksimum. Tempo odvijanja radnje je nešto sporiji, zbog čega film deluje pomalo staromodno, ali upravo u tome je i njegova draž. A Walk Among the Tombstones možda neće postati klasik, niti najpoznatiji ili najgledaniji film Liam Neesona, ali mislim da svakako predstavlja dobro utrošeno vreme.



Zaključak: Pogledajte ako ste fan sporijih trilera sa odličnom glumom i atmosferom, mada verovatno će vas kraj ostaviti nezadovoljnim raspletom. Ako ništa drugo bar možete videti Dan Stevensa u jednoj od njegovih `savremenih` uloga u post Downton Abbey- jevskoj eri.

                                    

2 коментара:

  1. Liam Neeson kao i R. Krou sta god da snimi ja bih pogledala xD volim ta 2 glumca bas i njihovu glumu.... mada ovaj film je onak..nja-nja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Realno, mada ja bih volela da Liam izađe malo iz tog Taken fazona, predstoji mu sasa uloga monaha u Skorcezeovom Silence. Ovaj film je mogao da bude kao prva sezona True Detective, ali je propustio šansu.:-D

      Избриши