среда, 24. децембар 2014.

Najbolji filmovi iz 2014. godine


 Ova lista je čisto subjektivna i na njoj se nalaze filmovi, iz različitih žanrova, koji su na mene ostavili najveći utisak u ovoj godini. Kada sam pisala ovaj i ovaj post o filmovima, koje očekujem i koji će se tek pojaviti 2014. godine, navela sam i neke naslove, čija je premijera pomerena za 2015. godinu. Mnogi sa spiska su, na žalost, bili pravo razočaranje, ali pojavili su se i neki neočekivano dobri filmovi, dok neke opet nisam uspela još da odgledam ili sam odustala od gledanja. Pa da počnemo, samo da napomenem filmovi nisu navedeni po nekom posebnom značaju.
 

1. The Grand Budapest Hotel


Film, koji tako tipično predstavlja svog reditelja - a, ali je ujedno i dopadljiv, duhovit, otkačen i prijemčiv i za širu publiku, koja možda i nije ljubitelj rada ovog režisera. Apsolutno šarmantan, na neki stari, retro način sa plejadom fantastičnih glumaca, nekih i teško prepoznatljivih, od kojih, ovog puta, ipak moram da izdvojim - a, koji je ovde briljirao sa svojim talentom za komediju i to u ulozi u kakvoj se ovaj glumac teško može videti. Obavezno za pogledati.




2. Edge of Tomorrow


Film, koji je iznenadio sve ljubitelje žanra naučne fantastike, koji su očekivali još jedan tipično akcioni film - a, usled prilično loše marketinške kampanje,koja je pratila ovaj film, a zauzvrat dobili inteligentnu i sjajno osmišljenu priču, gde se kao heroj ističe šarmantna i neobično borbena , sa odličnim specijalnim efektima, koji služe samo da verno prate i prikažu dešavanja u filmu, ne nadjačavajući ih ni u jednom trenutku. Egde of Tomorrow je već na putu da postane nešto poput kultnog filma u žanru i to pod, skoro, promenjenim nazivom Live, Die, Repeat.



3. The Guest


Zabavan i nepretenciozan akcioni film, i to u duhu one prave mindless zabave, tipične za filmove 80` tih i 90` tih godina, koji prati odlično prilagođen soundtrack. bukvalno nosi ceo film i to radi nepogrešivo, tako da zaboravljamo na njegovu ulogu u kostimiranoj britanskoj drami Downton Abbey, koja ga je i proslavila. Detaljniji prikaz filma možete naći ovde.



4. Snowpiercer


Mada se tehnički film pojavio u pojedinim zemljama još 2013. godine, svetsku i američku premijeru zvanično je imao 2014. godine, pa ga, bez griže savesti, mogu uvrstiti na ovu listu, što on svakako zaslužuje. Jedna sasvim netipična naučno fantastična priča, prilično distopijska, ali mnogo zrelije i ozbiljnije urađena sa dubljom porukom, od sličnih filmova, koji kao da su sada rezervisani uglavnom za tinejdžersku publiku. Savršen presek društva, vizuelno prikazan prilično umetnički sa vođenjem računa o svakom kadru i sceni. Prava poslastica za ljubitelje žanra i neočekivana uloga za - a, koga smo navikli da gledamo u plavom, uskom kostimu, a koji, očigledno, može da pokaže mnogo više.



5. Horns


Neobična priča nastala po istoimenoj knjizi - a, inače sina čuvenog pisca Stephen King - a, koja prati mladog Ig Periša ( ), optuženog za ubistvo njegove voljene devojke, čijoj krivici u prilog govore i đavolski rogovi, neočekivano izrasli na njegovoj glavi jednog jutra.



6. The Pretty One


Otkačen i romantičan film, možda tipičan za glumicu , ali meni jedan od dražih ove godine. Priča o devojci, koja zauzima mesto svoje poginule, indentične bliznakinje i najzad proživljava život, kakav je oduvek želela.



7. Young Ones


Još jedna distopijska priča, ali mnogo intimnija sa osvrtom na propast i sukob dve porodice i dalekosežne posledice istog. Odlični glumci, film sa snažnim prizvukom vesterna, sniman iz nekoliko različitih aspekata, nagoni na razmišljanje i preispitavanje postupaka glavnih likova.




 8. Copenhagen 


Film o ljubavi, ali pre svega o sazrevanju i odrastanju, zatim načinu na koji nas tuđe odluke u životu formiraju. O njemu sam pisala detaljnije u ovom postu i još jedna snažna preporuka za film, koji ostavlja popriličan utisak.



 

9. The Secret Life of Walter Mitty

 

Još jedan film, koji zvanično pripada 2013. godini, ali je nezvanično imao premijeru u Srbiji i većem delu Evrope 2014. godine. Prelepo snimljen, na fantastičnim lokacijama, film za ljubitelje neobičnih i egzotičnih predela, koji deluje inspirativno i predstavlja nezaboravno iskustvo. Meni lično jedan od najdražih filmova, koje sam odgledala ove godine.




10. X-Men: Days of Future Past

 

Jedan od najočekivanijih filmova 2014. godine svakako nije razočarao i predstavlja savršen spoj najpopularnijih likova franšize, sasvim pristojne priče i odlične akcije. 



11. Fury


Odlična ratna drama, sa prilično razočaravajućim krajem, koji pomalo baca senku na celokupan film, ali vredan gledanja. Detaljnije o filmu možete pročitati u ovom postu.



12. Begin Again 


 Lepršav, lagan, a opet sasvim uverljiv i realan za romantičan film, sa fantastičnim soundtrackom u pozadini. Film za dobro raspoloženje i dizanje duha o kome sam pisala u ovom postu.






13. Gone Girl

Možda ne tako dobar triler, koliko smo očekivali od jednog - a, ali svakako jedan od zapaženijih filmova godine, najpre zahvaljujući fenomenalnoj glumi .




Нема коментара:

Постави коментар