четвртак, 4. децембар 2014.

Fury



Zaplet: April 1945. godine, saveznici vode završne bitke na evropskom tlu. Narednik Wardaddy, zajedno sa svojom ekipom od četvorice ljudi, upravlja tenkom Šerman, pokušavajući da se probije iza neprijateljskih linija do srca nacističke Nemačke.


Režija: David Ayer.



Ovo je zaista dobar i kvalitetan film, najviše zahvaljujući prilično realnim scenama, koje odgovaraju sumornoj i tragičnoj atmosferi završetka Drugog svetskog rata, a zatim i fenomenalnoj glumi. Kasting je odrađen perfektno, Brad Pitt na zavidnom nivou, kao i uvek, mada sa ovom ulogom doživljavam deja vu vezan za Inglourious Basterds, Michael Peña i Jon Bernthal su briljirali u svojim ulogama i predstavljaju srce i dušu ovog filma, mladi Logan Lerman u sasvim odgovarajućoj ulozi mladog i naivnog početnika sa strogo moralnim kompasom, ali dok god se nasamo ne nađe sa lepom devojkom i last but not the least, Shia LaBeouf, koji se sve češće dokazuje kao ozbiljan i karakteran glumac, spreman da `zaigra` u velikoj ligi glumaca sa A liste. Međutim film ima jednu prilično ozbiljnu manu, a to je njegov kraj.

S P O J L E R I



Na stranu i svo puškaranje u stilu Rambo filmova, ali opet krajnje herojska finalna borba, tokom celog filma neprestano nam je, kao lajtmotiv, ponavljano da je rat pakao i da u tom paklu nema pravila, već je jedina svrha goli opstanak i borba na život ili smrt, jer ipak najjači opstaju. Čak nekoliko puta i naglašavano od strane samih glavnih likova, ako ne i pokazivano kroz par zaista mučnih scena. Kome je onda pala na pamet odluka da u neverovatnom obrtu mladi Norman, lik koga tumači ranije pomenuti Logan Lerman, preživi celu tu gungulu, nakon što su mu svi sadruzi poginuli u očajničkom pokušaju strateške odbrane data raskrsnice? I to time što Norman uspeva u poslednjem trenutku da se izvuče kroz otvor u podu tenka, te pada u blato, ne pomislivši da kopa rukama i nogama po tom istom blatu, kako bi sebe ukopao malo dublje od dva milimetra, dok traje opšta pometnja namerom nacista da ubiju narednika Wardaddy- a ( Brad Pitt ), a da zatim mladi nemački vojnik, ničim izazvan nakon što je Normanova ekipa prethodno pobila otprilike dvesta, isto tako, nemačkih vojnika, odlučuje da ga poštedi, dok je sam Norman već bio spreman da se preda. Mislim mogao je bar da se pravi mrtav, pa bi mu šansa bila pola- pola u korist preživljavanja, mada ne sumnjam da bi iskusni vojnik prvo pucao, a onda proveravao da li tu leži zaista mrtav čovek ili da u skladu sa gore napisanom porukom filma jednostavno cela ekipa pogine u ovom požrtvovanom i herojskom činu, te da Norman izvrši samoubistvo ili da bude upucan, dok je pokušavao da pobegne. Razumem ja i nameru da se umanji preterano propagiranje amerikanizma, za šta su često optuživani slični filmovi, te da se pokaže ljudskost i neprijateljske strane, u stilu i to su ljudi sa svojim manama i vrlinama, isti kao i mi, a naročito da su i na strani nacista postojali mladići isti kao Norman, koji nisu želeli da se upuštaju u rat, ali mi to deluje totalno nerealan i nekako jeftino izmamljen, koliko toliko, srećan kraj, bar za Normana.


I pored ove moje kritike na konto završetka, ovaj film je jedan od boljih, koje sam pogledala tokom cele godine, a koja godina je prilično bila siromašna kada je reč o kvalitetnim i smislenim filmskim izdanjima, iako je obećavala. Predviđam i nadam se da će dobiti bar nekoliko oskarovskih nominacija, tipujem ili bolje reći priželjkujem nominaciju za Jon Bernthal- a za ulogu savršeno poremećenog južnjaka Grady 'Coon-Ass' Travis- a.

Zaključak: Jedan od boljih filmova 2014. godine o kojem se svakako priča, pa je najbolje je pogledati ga i formirati sopstveno mišljenje. Uživaćete u sjajnoj glumi, a realistično snimljene scene borbe, po kojima je režiser poznat ( bacite pogled i na njegov film End of Watch ), sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim, a to je negde i najbitnije.


                                    





Нема коментара:

Постави коментар